Celule stem versus sange integral


Celulele stem din sangele cordonului ombilical au devenit unitatea de transplant preferata de majoritatea centrelor din lume, dupa ce evolutia noilor tehnologii medicale a facut din stocarea de sange integral o modalitate invechita.

Principalele motive pentru care stocam celule stem si nu sange integral sunt:

Stocarea de celule stem necesita un volum mai mic de DMSO in comparatie cu stocarea de sange integral. DMSO este substanta cu care sunt tratate celulele pentru protectie in timpul procesului de congelare, care, in cantitati mari, este toxica.

Sangele procesat (unitatea de celule stem) contine mai putine celule rosii decat sangele integral. O parte din celulele rosii sunt distruse in timpul decongelarii si, mai mult, DMSO distruge celulele rosii, iar hemoglobina eliminata de acestea este toxica pentru rinichii pacientului.Prezenta unui numar scazut de celule rosii in unitatea de celule stem reduce riscul de incompatibilitate de grup sanguin intre donator si primitor in cazul unui transplant. (Celulele rosii stau la baza determinarii grupului sagvin si a RH-ului.)

Cand sangele integral este congelat, nu sunt afectate doar celulele rosii, ci si trombocitele. Mentinerea acestora in conditii bune este esentiala pentru coagularea sangelui. In cazul in care sunt iritate, pot elibera o cantitate foarte mare de toxine (cytokine stimulante) ce impiedica o buna dezvoltare a celulelor stem.

Stem-Health Unirea stocheaza doar celule stem si nu sange integral.

Despre celule stem si utilitatea lor

Celulele stem au fost folosite pentru prima data in 1988, cand a avut loc primul transplant efectuat pentru un copil ce suferea de anemia aplastica Fanconi. Pana in prezent, au fost stocate 600.000 de unitati de celule stem din sangele ombilical si mai mult de 20.000 de transplanturi au fost efectuate prin utilizarea celulelor stem din sangele ombilical, transplanturi pentru tulburari hematologice precum hemoglobulinopatii si leucemii, tulburari metabolice, sisteme imunitare deficitare si tumori solide.

In plus, mai multe studii clinice se afla in desfasurare pentru a se stabili potentialul terapeutic al acestor celule in afectiuni precum diabetul de tip I si II, iar rezultatele preliminarii s-au dovedit promitatoare. In ultimii doi ani s-a inregistrat un numar crescut de transplanturi autologe de celule stem din sangele ombilical ce au avut succes in Statele Unite. De exemplu, 50 de copii au beneficiat de transplanturi cu propriul sange din cordonul ombilical in Universitatea Duke pentru paralizii cerebrale, aratand o imbunatatire semnificativa a starii lor.

Celulele mezenchimale din tesutul cordonului ombilical s-au dovedit a avea un mare potential pentru viitoarele aplicatii terapeutice precum regenerarea tesuturilor si a organelor in boli ale miocardului, neurologice, ortopedice si endocrine.

14 iunie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul