A fost realizat primul transplant cu celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est

| | Modificat: 2012-09-25 00:00:00

Pe baza acordului departamentului de cercetare si dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregatit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Celulele stem mezenchimale sunt diferite de celulele stem hematopoietice, care se recolteaza tot din cordon, dar din sangele de cordon ombilical.  Apoi, pentru prima data in Europa Centrala si de Est, aceste celule au fost utilizate in tratament.

Celulele stem mezenchimale au fost transplantate unui numar de 4 pacienti (3 copii si 1 adult) in clinicile de transplant din Varsovia si Katowice (Polonia). Viata pacientilor a fost amenintata din cauza bolii grefa vs gazda (GvHD), care este o complicatie frecventa dupa transplantul de maduva osoasa. Datorita acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale, viata pacientilor a fost salvata sau prelungita.

"A fost ultima sansa de tratament pentru acei pacienti – spune domnul Doctor Transplantolog Dariusz Boruczkowski - inainte acestia au fost tratati cu medicamente utilizate in mod obisnuit in aceasta situatie, dar fara niciun succes. De aceea, dupa obtinerea aprobarii comitetului de bioetica, celulele stem au fost pregatite in laborator si apoi utilizate clinic."

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferentiate care sunt capabile sa se auto-reinnoiasca si sa prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (asa-numita Gelatina Wharton). Atat celulele stem mezenchimale, cat si cele hematopoietice au o trasatura comuna - ele pot fi colectate si stocate numai o data in viata - la nastere. Recoltarea de celule stem este o procedura simpla si sigura care poate salva viata in viitor.

Celulele stem au fost pregatite de catre oamenii de stiinsa ai grupului FamiCord care lucreaza in laboratoare situate in Romania, Ungaria, Spania, si Polonia. Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutica a celulelor stem mezenchimale in Polonia si in Europa Centrala.

BIOGENIS este prima banca romaneasca ce a facut posibila in Romania recoltarea si stocarea de portiune de cordon cu izolare de celule stem mezenchimale. In acest moment banca poate stoca portiune de cordon, Gelatina Wharton individualizata si poate izola celule stem mezenchimale.  Recoltarea de cordon ombilical se poate face prin pachetele Bebe Plus si Bebe Premium de la Biogenis.

"Am intrat in Romania in anul 2007 si am adus cu noi toata experienta grupului prezent acum in 14 tari. Am venit inca de la inceput cu tehnologia de stocare concentrat de celule stem si stocarea in doua recipiente. Am continuat cu izolarea celulelor stem mezenchimale - o premiera in Romania - si am ajuns in acest moment sa vorbim despre 10 transplanturi reusite la nivel de grup, iar astazi de prima utilizare de celule stem mezenchimale din Europa Centrala si de Est. Continuam sa oferim clientilor nostri, viitorilor parinti, servicii de calitate europeana, intr-un grup international cu experienta de 10 ani in acest domeniu. Suntem in pregatiri si pentru primul transplant din Romania cu celule stem din sangele cordonului ombilical, existand o compatibilitate intre pacient si fratele acestuia de 90%. Speram sa putem realiza acest transplant cat mai repede, in Romania, realizand astfel o premiera pentru o banca romaneasca de celule stem",  Cristian Lacraru - director de marketing si comunicare BIOGENIS, banca de celule stem.

Detalii despre pregatirile primului transplant cu celule stem recoltate la nastere pot fi gasite in pagina In Romania se pregateste realizarea primului transplant cu celule stem din cordonul ombilical.

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri