Omfalita (infectia din jurul cordonului ombilical)

/ / Modificat: 2011-07-29
Omfalita (infectia din jurul cordonului ombilical)

art_ingrijire_buric_bebelus_igiOmfalita este o afectiune specifica nou-nascutilor si se defineste printr-o infectie bacteriana localizata in jurul cordonului ombilical (mai exact la baza lui). Ea poate aparea inca din timpul sarcinii sau dupa nastere. Aceasta infectie poate fi mortala daca nu este tratata la timp pentru ca riscul de septicemie este foarte mare.

Care sunt cauzele omfalitei?

Bontul ombilical "cade" in mod obisnuit la nou-nascuti cam in 2-3 saptamani dupa nastere. In aceasta perioada exista riscul ca acesta sa se infecteze din cauza contactului cu bacterii. Bacteria cea mai vinovata pentru aparitia infectiei este streptococul auriu. Mai exista si alti declansatori ai infectiei - streptococul de grupa B, bacteria E.Coli, streptococul piogen etc.

Bacteriile sunt transmise copilului prin contactul direct cu ele de pe mainile celor care il ingrijesc. Daca acestia sunt purtatori de bacterii si ating zona ombilicala a nou-nascutului, transmit bateria si astfel se declanseaza infectia. De aceea, este extrem de important ca atat mamicile, cat si asistentele sau alte persoane care au grija de el sa se spele cu atentie pe maini inainte de a-l atinge.

Alteori, germenii cauzatori de infectie mai sunt transmisi si prin unele manevre efectuate de personalul medical la nastere sau in spital.

 

afectiuni-placentaExista si cativa factori de risc care favorizeaza aparitia omfalitei la nou-nascut:


  • sistem imunitar slabit (deficientele imunologice);
  • prematuritatea;
  • complicatii ale placentei in sarcina;
  • au avut nevoie de cateter ombilical.

art_icter_bebelusCare sunt simptomele?

Simptomatologia este locala, apare la 2-3 zile dupa nastere si se caracterizeaza prin:

  • aparitia unei iritatii, umflaturi sau sensibilitati la baza ombilicului (uneori, iritatia se extinde si pe peretele abdominal care inconjoara ombilicul);
  • miros local intepator si urat;
  • aparitia puroiului la baza cordonului;
  • febra;
  • tahicardie (ritm cardiac accelerat);
  • hipotensiune (tensiune arteriala scazuta);
  • stare de somnolenta;
  • lipsa poftei de mancare;
  • icter (ingalbenirea pielii).

Cum se trateaza omfalita?

Tratamentul infectiilor bacteriene consta in antibiotice. Depinde foarte mult de severitatea infectiei daca acestea sunt administrate intravenos sau doar aplicate local. Infectiile tegumentare pot fi vindecate cu tratamente locale (creme, unguente etc.) pe baza de antibiotic.

Daca infectia este severa, iar medicii constata ca s-a extins si la alte organe este importanta administrarea intravenoasa sau intramusculara a antibioticelor pentru a preveni complicatiile. In mod normal infectiile dispar cam la 5 zile de la inceperea tratamentului, iar in maxim 3 saptamani in cazul tratamentelor de lunga durata.

Daca infectia recidiveaza inseamna ca micutul tau sufera de o slabire severea a sistemului imunitar si are nevoie de terapie speciala pentru cresterea imunitatii.

Ce complicatii pot aparea?

Daca nu este tratata cum se cuvine omfalita poate duce la infectii grave ale sangelui, cea mai periculoasa complicatie fiind septicemia. Aceasta poate duce extrem de rapid la deces.

Alte complicatii mai includ peritonita, abcesele, tromboza venei portale, fasceita necrozanta (o infectie rara care distruge pielea si tesuturile moi de sub ea si are un risc crescut de deces) si chiar eviscerarea intestinului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii bacteriene Cordon ombilical Nou-nascuti Infectii bacteriene

Articole recomandate

Citeste si despre