Cum sa alegi cele mai utile accesorii vestimentare pentru copilul tau

/ / Modificat: 2014-05-15
Cum sa alegi cele mai utile accesorii vestimentare pentru copilul tau

Cand vine vorba de alegerea celor mai utile si "sanatoase" accesorii vestimentare pentru copilul tau, elasticitatea materialelor (care permite ajustarea si purtarea lor pentru mai mult timp) si calitatea acestora (cat mai naturale - bumbac, piele, astfel incat sa ii protejeze pielea si sa reziste la uzura) sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont.

Curele

Curelele fac parte din categoria accesoriilor vestimentare utile in garderoba copilului, principalul rol al acestora fiind de a impiedica pantalonii sau fustele sa cada. In plus, cu ajutorul curelelor, poti imbraca micutul si cu hainute pe care le-a primit in dar si sunt, poate, cu un numar sau doua mai mari.  

Bretele

Bretelele au acelasi rol ca si curelele, de a tine pantalonii sau fustele pe copii, dar spre deosebire de primele, au si un efect estetic, fiind foarte la moda in randul celor mici. Principalul criteriu pe baza carora trebuie sa le alegi, dincolo de materialele de buna calitate, este elasticitatea, astfel incat sa se ajusteze in functie de inaltimea copilului. In cazul in care sunt confectionate din materiale rigide, devin inutile pe masura ce copilul creste, fiind nevoie de achizitionarea altora.  

Esarfe

Esarfele sunt alese si purtate adesea din considerente estetice, insa au si o utilitate aparte. Sunt "surorile" mai subtiri ale fularelor de iarna si sunt potrivite de purtat in anotimpurile de primavara si toamna, pentru acoperirea gatului copilului. Evita materialele sintetice, care pot provoca alergii si pot irita pielea copilului, si alege modele din materiale naturale, care tin de cald si protejeaza eficient gatul copilului de vant, ploaie si temperaturi scazute.  

Colanti

Colantii nu sunt doar o moda, ci si o necesitate cand vine vorba de copii. Versatilitatea acestora ii transforma intr-unele dintre accesoriile vestimentare cele mai utile si convenabile din punct de vedere financiar. Pe langa faptul ca pot fi purtati atat de baieti, cat si de fete, colantii servesc mai multor roluri in imbracarea copilului.

Fetele ii pot purta atat pe post de pantaloni, cat si de dresuri sau pijamale, iar baietii ii pot purta prin casa ori ii pot lua pe sub pantaloni atunci cand este foarte frig afara. Sunt ieftini si rezistenti, iar faptul ca sunt elastici ii face sa fie potriviti si atunci cand copilul creste ori sufera de oscilatii in greutate.

Incaltari

  Incaltarile sunt unele dintre cele mai importante accesorii vestimentare pentru copii, iar daca nu sunt alese corespunzator pot afecta sanatatea picioarelor, dar si mersul sau coloana vertebrala. Inainte de a cumpara o pereche de incaltaminte pentru copil pe criterii estetice, afla daca indeplineste alte caracteristici, mult mai importante:

  • au un calapod corespunzator, astfel incat sa favorizeze dezvoltarea naturala a mersului copilului si sa nu-i afecteze coloana;
  • sunt din materiale naturale si moi - cel mai indicat material este pielea moale, care permite picioarelor sa respire si previne bataturile.

Dincolo de acestea, trebuie sa fii atenta mereu la marimi, intrucat acestea difera in functie de brand si magazin. Cel mai indicat este sa i le cumperi numai dupa ce copilul le probeaza. In acest mod, te asiguri ca picioarele stau fixe in ele, dar ca nu il strang (trebuie sa ramana putin loc in varf).  

Dresuri si sosete

Dresurile si sosetele sunt accesorii nelipsite din garderoba unui copil. Desi dresurile par sa fie mai mult un moft, au si o utilitate: protejeaza de frig si pot fi purtate in orice anotimp, daca sunt alese in functie de grosime.

Cu toate acestea, foarte putini parinti acorda atentie calitatii materialelor folosite in confectionarea dresurilor atunci cand le cumpara, orientandu-se mai mult dupa aspect. In conditiile in care majoritatea dresurilor comercializate contin fibre sintetice, periculoase pentru sanatatea pielii, este important sa urmaresti eticheta si sa alegi doar modelele care contin cel putin 90% bumbac sau alte tipuri de materiale naturale.

Acelasi criteriu este valabil, si are o importanta mai mare, in cazul sosetelor, intrucat trebuie sa permita pielii sa respire in pantofi.  

Caciuli

Desi sunt asociate cu sezonul de iarna, caciulile sunt accesorii vestimentare pe care copiii trebuie sa le poarte si primavara sau toamna, in zilele foarte reci. Trebuie sa fie confectionate din materiale naturale si, obligatoriu, sa-i acopere bine urechile, pentru a le proteja de frig.  

Palarii

Palariile de soare sunt obligatorii in vacantele la mare ori in zilele caniculare de vara, devenind accesorii indispensabile pentru protejarea impotriva arsurilor solare si a insolatiei. Si acestea trebuie sa indeplineasca cateva caracteristici importante, pentru a fi eficiente in protejarea copilului: sa fie din materiale cu protectie UV si sa aiba borurile mari, astfel incat sa protejeze o cat mai mare parte din suprafata pielii.

Costume de baie

Costumul de baie este un alt accesoriu vestimentar indispensabil in garderoba copilului, care-si intra in rol odata cu debutul sezonului estival. Protejeaza copilul de arsuri solare, rani si de alte accidente care-l pandesc atunci cand se joaca in nisip sau intra in apa.

Si costumele de baie trebuie alese mai intai pe criterii de siguranta si sanatate, si abia apoi in functie de considerente estetice: sa fie din materiale naturale, de calitate si, in masura posibilitatilor, sa aiba protetie UV.  

Ochelari de soare

Ochelarii de soare sunt accesorii necesare pentru copii, chiar daca multi parinti ii considera mai degraba un moft. Acestia nu trebuie cumparati de la orice magazin sau colt de strada. Specialistii sfatuiesc parintii sa comande copilului o pereche de ochelari la clinici oftalmologice, care ii confectioneaza din materiale de calitate, cu dioptrii potrivite si in functioe de problemele oculare cu care se confrunta cel mic.

Ochelarii de soare de la tarabe afecteaza serios sanatatea ochilor, putand provoca arsuri de retina, lacrimare excesiva si chiar dureri de cap.

Gaseste accesoriile potrivite pentru copilul tau, la cel mai bun pret!

Ce alte accesorii vestimentare crezi ca mai sunt utile in garderoba copilului? Care sunt principalele criterii pe baza carora trebuie sa le alegem? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accesorii vestimentare utile copii Accesorii vestimentare copii Haine copii Accesorii hello kitty Accesorii petrecere copii

Articole recomandate

Citeste si despre