Postat: 25 august 2011 - 0 comentarii [ Comentariu ] - 0 trackback-uri [ Trackback ]

altPrimul model de aspirator a fost inventat in 1860 de catre Haniel Hess din Iowa si a purtat denumirea de "maturator". Acea masinarie avea o perie rotativa si un mecanism elaborat de furtune care sa genereze absorbtia prafului si mizeriei.

altIn 1868, Ives W. McGaffey a inventat si patentat in Chicago primul aspirator manual care folosea principiile de vacuum pe care l-a denumit "Whirlwind" (vartej de vant). Acest model era mai usor si mai compact insa mai dificil de manevrat deoarece avea o manivela care trebuia invartita in acelasi timp in care aspiratorul era impins pe podea. Nu se poate estima exact succesul pe care acest model l-a avut deoarece majoritatea aspiratoarelor vandute au fost distruse in marele incendiu din Chicago din 1871.

In 1876 Melville R. Bissell din Michigan, a creat pentru sotia sa, Anna Sutherland Bissell, un model de aspirator electric care sa curete rumegusul din covoare si la scurt timp dupa a fost creata compania Bissell Carpet Sweepers, pe care dupa moratea sotului sau Anna a condus-o devenind astfel cea mai puternica femeie de afaceri a acelui moment.

alt

In 1898 John S. Thruman din Missouri a depus actele pentru a obtine patentul pentru un aspirator pneumatic pe care l-a denumit "renovator pneumatic pentru covoare". Thruman a creat un aspirator pe baza de benzina pentru o mare companie care oferea servicii de menaj.

Despre Hubert Cecil Booth se spune ca ar fi cel care a inventat primul aspirator motorizat in 1901. Booth a creat un dispozitiv mare care in prima faza a functionat cu ajutorul unui motor pe ulei si mai tarziu cu motor electric, pe care l-a numit "Puffing Billy". Principiul primului aspirator creat de Booth se baza pe aspitatia aerului prin intermediul unei pompe si a unui filtru din panza.

altDe atunci si pana in 1921, au fost patentate de catre David T. Kenney, Walter Griffiths, Hermann Bogenschild, James Murray Spangler, Hoover si Nilfisk o serie de modele de aspiratoare cu diverse imbunatatiri fata de modelul original al lui Booth.

In 1921 Electrolux lanseaza pe piata Modelul V, un aspirator care a fost proiectat sa stea pe podea, in pozitie orizontala (spre deosebire de toate celelalte modele care aveau pozitie verticala) asezat pe doua picioare metalice, acest model devenind punctul de pornire pentru generatiile viitoare de aspiratoare.

Sursa: en.wikipedia.org
Foto: businessclean.org
vacuumcleaner.umwblogs.org
crazyhorsesghost.hubpages.com

 

 

Delicious Digg Facebook Fark MySpaceInainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul