Postat: 15 iunie 2011 - 0 comentarii [ Comentariu ] - 0 trackback-uri [ Trackback ]

În România sunt înregistrate 23.176 de persoane cu deficienţe de auz (1.980 copii si 21.196 adulţi) şi 117.797 de persoane cu deficienţe de vedere (3.466 copii şi 114.331 adulţi) (ANPH, 2010).

Oferta educaţională în România porneşte de la obiective didactice nerelevante pentru mediul real de viaţă al copiilor şi tinerilor şi pentru nevoile lor de dezvoltare. Se pune accent doar pe instruire şi dezvoltare academică, iar abilităţile de viaţă şi cele sociale sunt neglijate aproape total. În aceste condiţii, nu este de mirare că in Romania sunt angajate doar 5% din persoanele cu dizabilităţi, apte de muncă, cu vârste între 18 şi 64 de ani. (ANOFM).

În acest context, fundaţia Light Into Europe a iniţiat un proiect care a avut ca scop încurajarea integrării sociale a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi senzoriale. S-a intervenit la nivelul abilităţilor şi atitudinilor beneficiarilor şi s-a incercat constientizarea comunităţii asupra necesităţii şi beneficiilor integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul s-a desfasurat în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Tîrgu Frumos, Buzău, Iaşi, Oradea, Craiova si a pus accentul pe formarea abilităţilor de implicare socială şi viaţă independentă şi a unor atitudini sanatoase faţă de dizabilitate, pe crearea unor contexte de învăţare accesibile şi eficiente, pe conştientizarea comunitatilor, precum si a actorilor care iau decizii privind educaţia copiilor (părinţi, profesori).

În prezent, 670 de elevi desfăşoară activităţi în studiourile de viaţă independentă îndrumaţi de 100 de profesori; alţi 200 de elevi au participat la activităţile de educaţie creativă în timp ce 225 de elevi au beneficiat de evaluarea vederii funcţionale şi de echipament de sprijin adaptat. 250 de elevi au primit manuale şcolare adaptate, iar 200 de familii au primit materiale informaţionale şi training în cadrul a 10 sesiuni de suport şi training pentru părinţi. Au fost distribuite 500 exemplare din “Priveşte lumea cu alţi ochi – împreună cu Petra” - primul Ghid de Educaţie creativă pentru profesori şi părinţi.

Pentru dăruirea, generozitatea si implicarea tuturor membrilor echipei în realizarea programelor dedicate persoanelor cu deficienţe senzoriale, proiectul fundatiei Light into Europe a fost premiat la Gala Societăţii Civile, ocupând locul I la secţiunea Incluziune Socială.

Light into Europe este o fundaţie de caritate fondată în anul 1986 în Marea Britanie, care şi-a inceput activitatea prin servicii de asistenţă umanitară şi evacuare medicală pe calea aerului în ţările din Estul şi centrul Europei. Din 1990 a fost prezentă şi în România, desfăşurându-şi munca în spitale, orfelinate şi şcoli de pe teritoriul ţării, cu programe de pregătire medicală şi socială, echipamente medicale şi medicamente.

Din 2004, Light into Europe a început în România dezvoltarea de proiecte dedicate copiilor şi tinerilor cu deficienţe senzoriale. Urmarind îmbunătăţirea calitatii vieţii copiilor şi tinerilor cu deficienţe de auz sau de vedere, fundaţia are în acest moment in derulare programe de sprijin educaţional şi de pregătire pentru viaţa profesională.

Mai multe informaţii despre fundaţia Light into Europe şi programele sale puteţi găsi accesand  www.lightintoeurope.org

Postat: 30 mai 2011 - 0 comentarii [ Comentariu ] - 0 trackback-uri [ Trackback ]

Am gasit pe blogul lauritei6 (http://laurita-dana.blogspot.com/) o reteta foarte interesanta si - suntem siguri - delicioasa, tocmai buna pentru copiii comunitatii noastre. Ne-am gandit sa va impartasim si voua ceea ce am gasit bun:

"Bebe si mango

Am cam ramas in urma cu retetele pentru copii, insa nu este problema, promit sa recuperez :) intrucat ma voi mobiliza si voi posta cateva retete pe care noi le-am incercat, si care ne-au placut foarte mult.
Din categoria bebe si...azi va facem cunostinta cu reteta noastra cu mango. Speram sa va placa, sau de ce nu sa va dea idei pentru alte retete...pe care astept cu mare drag sa mi le dezvaluiti.
 
alt
 
   Reteta noastra cu mango, pe care de obicei o papam dimineata, este foarte simpla:
  - jumatate de mango
  - o banana coapta
 
  - 2 linguri de iaurt simplu (noi folosim iaurt Napolact)
 
  - biscuiti pentru copii sfaramati (optional)
 
  - putina scortisoara
 
 
 
    Se pun in blender mango, banana taiate feliute si iaurtul, daca vreti puteti adauga si biscuiti apoi brrrammm, braammmm, amestecati pana compozitia se transforma intr-o pasta. Se pune in farfurioara, iar deasupra presarati putina scortisoara.

Pofta Buna!"