Cei mai bun prieteni. Cum sa alegi animalul de companie potrivit pentru copil?

/ / Modificat: 2018-01-25
Cei mai bun prieteni. Cum sa alegi animalul de companie potrivit pentru copil?

Anul nou a debutat cu un vizitator surpriza oprit la poarta casei si naucit probabil de toate petardele lansate in cartier in noaptea de Revelion.

Pentru doua zile, o catelusa si-a gasit adapost in curte, iar Mara s-a rotit in jurul ei mai mult ca in jurul bradului de Craciun inaintea venirii Mosului.

copil-animal-companie

Animalul copilului sau al familiei?

Balamuc, asa cum a fost botezata colindatoarea blanoasa, s-a dovedit un perfect companion pentru copil, chiar daca se vedea ca abia asteapta sa prinda un moment cand poarta s-ar deschide larg pentru a iesi pe strada.

Nu la fel s-au petrecut lucrurile cand am scos-o la plimbare pentru a verifica daca are microcip, pentru a o returna proprietarului de drept. Dupa ce veterinarul la care am dus-o a recunoscut-o pe pribeaga Lassie drept animalul de companie al unei familii din apropiere, cainele si-a recunoscut traseul zilnic, iar forta cu care a pornit-o spre casa aproape a speriat-o pe Mara.

Returnarea lui Balamuc a nemultumit-o pe Mara, dar pentru moment a compensat disparitia cainelui cu un perus primit cadou la cateva zile dupa aceea. Pasarea nu are inca un nume, dar a inceput sa isi dea drumul la triluri. Ingrijirea ei insa pica tot in sarcina maturilor, asa ca este mai greu sa spui ca ar fi animalul de companie al copilului.

De fapt, aceasta este si dilema cea mai mare in selectarea unui companion pentru copil: Alegi un animal pentru cel mic sau unul pentru familie?

Cine se aseamana…

Da, chestiunea selectarii unui animal de companie este un adevarat balamuc. In momentul in care i-l faci cadou copilului, automat ii trasezi si anumite sarcini in ingrijirea companionului.

Iar cand cei doi se potrivesc ca nuca-n perete nu va trebui sa te mire de ce ajungi tot tu sa scoti un caine la plimbarea de dimineata prin parc sau sa ai grija sa schimbi nisipul din litiera pisicii.

Sunt anumite varste la care poti pune in sarcina copilului un anumit tip de animal si chiar si atunci trebuie sa iti cunosti destul de bine odrasla pentru a te asigura ca noul tovaras patruped, inaripat sau blocat intr-un acvariu nu ajunge pana la urma tot in grija ta.

Perusul "No name" este o atractie de moment pentru Mara, desi nu o vad atat de atrasa de pasare incat sa spun ca se va dezvolta o prietenie stransa in viitor.

Pe de alta parte, un caine are obiceiul de a-si alege el stapanul si prietenul cel mai bun din familie, reactionand direct proportional la atentia care i se ofera. Practic, ar trebui sa gasesti un catel care sa aleaga el copilul.

In plus, dintre toate animalele de companie, cainii necesita cea mai mare atentie, iar sansele de a fi abandonati curand, ca o jucarie depasita de moda, sunt destul de mari. Un caine e potrivit pentru un copil activ, dar va deveni apatic si indiferent in momentul in care este lasat in uitare.

Exista apoi varianta unui acvariu cu pesti sau a testoaselor, dar interactiunea cu aceste vietati este destul de redusa, iar ingrijirea lor se poate dovedi destul de anevoioasa. Ma rog, in acest caz lucrurile tin si de pasiunile manifestate de copil, ca si de spatiul de care dispui in locuinta.

Pana acum, Mara a parut sa reactioneze destul de bine la pisici, avandu-le in timp companioane de alergatura prin casa si prin curte pe Maia, Pufica si odraslele lor. Au existat si zgarieturi la nervi si mieunaturi infioratoare de la punerea in practica a celebrei expresii "Tragi mata de coada!", dar, in general, relatiile au evoluat pe un palier satisfacator pentru ambele parti.

Mara-pisici

Experienta Marei cu pisicile a durat vreo 5 ani, de cand a inceput mersul de-a busilea si pana pe la vreo 6 ani si jumatate, cand ultima felina din casa, Pufica, a murit. Dar, pentru felul de a fi al Marei, pisicile au fost companioni perfecti, avand destula mandrie sa isi ridice coada si sa plece atunci cand se plictiseau si indeajuns de multa nebunie incat sa transforme intreaga casa intr-un teren de joaca, daca erau provocate.

Practic, pentru un copil asa cum este fii’mea, o pisica ar fi cel mai bun animal de companie, ba chiar bag mana in foc ca ar fi in stare sa se ocupe si indeajuns de bine de ingrijirea ei. Insa, pana la introducerea unei noi feline in familie, mergem pe varianta perusului ramas nebotezat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Animal companie copii Alegere animale companie copii Viata de parinte

Articole recomandate

Citeste si despre