Pentru tatici: Cum sa creezi o legatura puternica intre tine si bebe

/ / Modificat: 2018-06-29
Pentru tatici: Cum sa creezi o legatura puternica intre tine si bebe

Desi exista dovezi stiintifice care sustin importanta implicarii tatalui in cresterea si dezvoltarea copilului, nu ai nevoie de fapt de rezultatele studiilor pentru a stii cat de importanta este pentru un copil prezenta unui tata implicat in viata sa.

Pentru viitorii si proaspetii tatici, stabilirea unei legaturi puternice cu bebelusul lor poate parea dificila in comparatie cu legatura formata de partenerele lor cu nou nascutii; mamele poarta in pantece bebelusii, stabilind o legatura inca de dinainte de nastere, o legatura ce devine si mai puternica atunci cand cei mici apar pe lume si sunt alaptati de ele.

Legatura de dinainte de nasterea bebelusului

Primul lucru pe care il poti face in calitate de viitor tatic este sa iti insotesti partenera la toate programarile la doctor pe care le are in timpul sarcinii. Nu numai ca va va ajuta in relatia dintre voi doi, insa daca mergi cu ea la doctor, vei fi la curent cu dezvoltarea bebelusului si iti va da incredere sa stii ca si tu contribui cu ceva pozitiv in aceasta etapa. Mai mult decat atat, mergand la vizitele medicale din sarcina, te vei pregati pentru vizitele medicale ale bebelusului la pediatru, odata ce vine pe lume.

Un alt lucru pe care tatal bebelusului il poate face este sa faca un curs de ingrijire a nou nascutului, singur sau impreuna cu viitoarea mamica.

Incepand cu 34 de saptamani, bebelusul poate invata sa iti recunoasca vocea daca ii vorbesti sau ii canti in apropierea burticii, deci acum este momentul ideal sa incepi construirea unei legaturi intre voi.

Legatura tatalui cu bebe dupa nastere

Foloseste contactul fizic cat mai des posibil. Tine-ti bebelusul in brate des, gadila-l, mangaie-l; nu numai ca te vei simti mai implicat in acest fel, dar contactul fizic va ajuta si la stabilirea unei legaturi intre voi.

Implica-te in rutina copilului

Chiar daca mamica este cea care alapteaza, nu inseamna ca tu nu poti sa il schimbi sau sa ii faci baita.

Vorbeste-i, canta-i si citeste-i

Nu trebuie sa ii canti cantece de leagan neaparat, pentru a stabili o legatura puternica cu cel mic poti chiar sa ii citesti ziarul sau sa ii canti o balada, important este sa iti auda vocea.

Fa-ti timp pentru joaca

Fii creativ si natural, vei stii daca bebelusul tau se distreaza cand ii vei auzi chicotele de bucurie si ii vei vedea zambetul pe fata.

Fa multe poze si inregistrari video

Mare parte din construirea unei legaturi puternice sta in atitudinea pe care o abordezi; daca esti calm, increzator si fericit, atunci si copilul tau va fi la fel. Pozele si videoclipurile pe care le vei impartasi cu cei din jur te vor ajuta pe tine sa primesti comentarii si complimente pe care fiecare tata vrea sa le auda.

Asigura-te ca petreci timp doar tu si cu bebe

Bebelusul interactioneaza in mod diferit cu fiecare dintre parintii sai. Momentele pe care le petreceti doar voi doi pot fi ideale pentru a explora si fructifica legatura voastra.

Poate ca aceste sfaturi ti se par niste lucruri normale, pe care oricum le-ai face, insa nu toti tatii simt acelasi lucru, motiv pentru care legatura dintre ei si bebelusii lor nu este intotdeauna atat de naturala.

Cel mai important lucru de retinut este faptul ca intotdeauna vor fi si alti tati cu care poti vorbi. Nu te sfii sa vorbesti cu prietenii tai care au deja copii despre modurile in care poti crea o legatura puternica cu bebelusul tau. S-ar putea sa descoperi ca impartasiti aceleasi sentimente si experiente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata crestere copil Activitati tata copil Apropiere tata bebelus Relatie tata bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre