Cand este momentul potrivit pentru a deveni tata

/ / Modificat: 2016-10-05
Cand este momentul potrivit pentru a deveni tata

Specialistii spun ca tinerii au mai multe sanse de a face copii sanatosi decat persoanele trecute bine de varsta a doua. Din punct de vedere biologic, opinia lor este valida. Calitatea spermei incepe sa se deterioreze dupa 35 de ani, conform ultimelor studii.

In plus, barbatii care au copii dupa varsta de 40 de risca sa devina parintii unor copii afectati de diferite boli precum autismul sau schizofrenia. Desigur, aceasta nu este o regula. Atat timp cat te bucuri de sanatate fizica si emotionala, nimic nu te-ar putea impiedica sa devii tatic, chiar si dupa 50 de ani.

Iata cateva aspecte la care poti reflecta, pentru a-ti raspunde singur la intrebarea: a sosit momentul pentru tine sa devii tata?

Confortul material - primul criteriu luat in calcul?

Ca orice barbat, iti doresti mai intai o cariera solida si o casa a ta, inainte de a te apuca sa faci copii. Nimic gresit pana aici. Chiar daca stii prea bine ca un copil are nevoie in primul rand de afectiune, consideri ca este de datoria ta sa te asiguri ca nu-i lipseste nimic nici din punct de vedere material.

Intr-adevar, poate fi extrem de stresant pentru un barbat sa faca fata rolului de tata, atunci cand nu se simte stapan pe finantele lui. Este mai bine sa astepti sa scapi de toate datoriile, decat sa risti sa pici in depresie atunci cand facturile se aduna si tu abia daca mai ai bani de pampersi si lapte praf.

Tu stii cel mai bine: un copil e fericit cand parintii lui sunt fericiti si relaxati. Stresul si probleme financiare au darul de a-ti umbri fericirea si de a-ti sabota toate intentiile tale de tatic responsabil.

Gata sa te pui pe locul doi

Daca ai fost obisnuit pana acum sa te afli in centrul atentiei, lucrurile se vor schimba odata cu venirea unui copil. Partenera ta de viata isi va dedica cea mai mare parte a timpului ocupandu-se de bebelus si asta te poate face sa te simti neglijat. Daca te framanta astfel de ganduri, poate este bine sa mai astepti.

A deveni tatic presupune sa ai capacitatea sa faci compromisuri si sa te pui pe locul doi. Fireste, asta nu inseamna sa incetezi sa-ti traiesti viata personala si sa te dedici pana la sacrificiu copilului, dar trebuie sa fii constient de faptul ca timpul tau liber se va reduce.

Iti place sa fii ordonat

Ai trecut de varsta la care iti lasai toate lucrurile imprastite prin toata casa. Acum, ai inceptut sa apreciezi ordinea si curatenia, ca element care iti intregeste confortul de acasa. Fara sa fii maniac cu stersul prafului sau aspirator, te simti bine cand vii acasa si gasesti totul la locul lui. Ordinea poate fi catalogata usor drept un semn de autodisciplina si maturitate emotionala.

Daca ai fi dezordonat, iti va fi foarte greu sa gasesti lucrurile copiilului printre obiectele raspandite peste tot, prin casa. In egala masura, daca esti obsedat de ordine si curatenia, iti va fi greu sa-ti pastrezi calmul cand cel mic va incepe sa faca mizerie pe unde apuca.

Ai rabdare cu copiii

Copiii pot face lucruri trasnite si nervii tai risca sa fie pusi la incercare la modul cel mai serios. Daca ai avut deja parte de experiente cu copii altora si nu te-ai enervat cand au varsat cafeaua pe pantalonii tai, ai un mare atu.

Atunci cand devii tatic, trebuie sa ai capacitatea de a rade cot la cot cu copilul tau si de a-l linisti atunci cand plange. Stabilirea unei relatii armonioase cu el este cel mai important lucru. Tu, taticul lui, vei fi modelul lui masculin. De la tine va invata ce inseamna responsabilitatea si puterea, chibzuinta si rabdarea.

Iti place sa imparti cu cel mic obiectele personale

Esti genul de om care isi pretuieste lucrurile, dar care este si dispus sa le imparta. Copilul tau te va considera un model si va dori sa te imite in tot ceea ce faci, inclusiv sa butoneze gadget-urile tale de ultima generatie. Daca nu te streseaza gandul ca cel mic iti toate strica aparatura, ai un motiv in plus sa te consideri pregatit pentru a deveni parinte. Pana la urma, orice obiect stricat poate fi reparat sau inlocuit. Dar momentele cu copilul tau sunt nepretuite.

Verifica-ti aptitudinile de tatic

A fi tata nu se rezuma doar la cele descrise mai sus. Arta de a fi parinte se deprinde in timp si trebuie sa te pregatesti emotional si fizic pentru acest lucru. Specialistii te pot ajuta cu sfaturi in acest sens.

Daca nu esti convins ca poti fi un tatic bun, incearca sa-ti raspunzi cu DA sau NU la intrebarile de mai jos.

- Esti dispus sa faci economii, care sa iti permita cheltuieli suplimentare neprevazute.

- Cariera iti merge bine, dar familia e mai importanta pentru tine.

- Ai o casnicie implinita si fericita.

- Tu si sotia ta aveti toate analizele medicale la zi.

- Iti ajuti cu placere sotia la treburile casnice, ori de cate ori ai ocazia.

- Nu te deranjeaza ideea de a merge cu sotia gravida la analize si ecografii, ba chiar iti doresti sa fii acolo pentru a surprinde toate etapele dezvoltarii copilasului tau.

- Ai citit despre depresia postnatala si stii cat de importat este ca sotia sa se poata baza pe tine. Prin urmare, te-ai horarat sa ii stai la dispozitie, pentru a o ajuta sa depaseasca momentele dificile, in cazul in care va avea nevoie de sprijinul tau.

- Nu ai nicio problema cu intreruperea temporara o vietii sexuale. Stii ca sotia ta va avea nevoie de o pauza atat inainte de nastere, dar mai ales dupa, cand organismul lor are nevoie sa se refaca.

- Plansul bebelusului nu te irita, dar are darul sa te nelinisteasca si sa te faca sa te intrebi care e cauza.

- Nu te sperie gandul ca va trebui la un moment dat sa te prezesti in toiul noptii, ca sa schimbi scutecul copilului nu-ti da durerie de cap. Chiar daca o sa-ti fie greu la inceput, esti gata sa te antrenezi.

- Nu te deranjeaza sa inlocuiesti pentru o vreme iesitul la bere cu baietii, cu plimbarile in parc cu copilul.

- Esti dispus sa lasi balta orice meci de fotbal, daca iti auzi copilul plangand.

- Gandeste-te la posibilitatea de a avea gemeni. Daca nu ti se pare o provocarea prea mare ci, din contra, un eveniment fericit, inseamna ca esti capabil sa le oferi multa dragoste.

- Abia astepti momentul de a-ti tine propriul copil in brate. Nimic nu ti se pare mai frumos.

Daca ai raspuns cu DA la majoritatea intrebarilor, esti de apreciat. Iti doresti mult sa devii tatic si esti capabil sa faci sacrificii pentru asta. Iti doresti ca lucrurile sa decurga cat mai placut, in momentul in care ti se va mari familia.

Fii receptiv la sfaturi si incearca sa gasesti un echilibru in toate. Nu trebuie sa renunti nici la cariera, nici la viata ta personala pentru a fi un tata bun. Evita sa devii sufocant fata de sotie si copil, pentru a nu transforma intreaga voastra existenta intr-o carapace protectoare construita in jurul celui mic.

Chiar daca veti deveni parinti, tu si sotia ta aveti nevoie in continuare de viata sociala si de momente de intimitate. Comunicand si cooperand, veti reusi sa va bucurati atat de voi cat si de copil. In plus, copilul va creste la un moment dat si va avea nevoie de propriul spatiu intim. Acorda-i independenta si ghideaza-l, astfel incat sa ajunga sa ia singur propriile lui decizii. Succes!

Tu ce consideri pregatit pentru a fi tatic? Esti gata sa devii profesorul numarul 1 din viata copilului tau? Cum se vede lumea ta, din camera celui mic? Posteaza un comentariu mai jos si intra in dialog cu alti tatici sau parinti in devenire!

Pe aceeasi tema:

Teama de a deveni tatic

Cum se schimba viata ta cand devii tata

Cum sa fii un partener ideal in sarcina?

Arta de a fi tata

Ghidul taticului in travaliu si la nastere

6 temeri frecvente ale taticilor

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri A deveni tata Planificarea unui copil Temeri barbati Esti pregatit sa devii tata Relatie de cuplu Casatorie Rolul de tata Teama de a fi tatic

Articole recomandate

Citeste si despre