Cand incepe joaca?

/ / Modificat: 2012-09-25
Cand incepe joaca?

Raspunsul la aceasta intrebare este strans legat de ce considera fiecare ca fiind joaca. Unii dintre noi vor spune ca bebelusii se joaca, altii vor sustine ca doar atunci cand apare joaca organizata putem sa vorbim despre ea ca despre o activitate in sine.

Independent de moment, ne referim acum la interactiunile dintre parinti si copii, fie ei bebelusi sau mai maricei, al caror scop este placerea, amuzamentul, obtinerea unei stari de bine, petrecerea unui timp sau chiar dezvoltarea celui mic.

Asadar ne amintim cum ne jucam cu copilul in primul an de viata, cum a inceput sa se joace singur si cu altii, care au fost primele lui jucarii, de care s-a atasat si de care s-a speriat. Cand a inceput sa ceara jucarii si care erau preferatele lui.

Spunem despre unii  copii ca se "joaca frumos", despre altii  ca "nu se joaca singuri", despre unii ca "nu se joaca cu copiii, ci doar cu adultii", despre altii ca "nu au rabdare sa se joace" etc. Dincolo de fiecare dintre aceste exprimari, vedem un anumit fel de a fi al copilului si al interactiunii lui cu mediul in care creste. Observarea cat mai timpurie a modului in care se joaca este foarte valoroasa pentru ca poate ajuta la prevenirea unor dificultati de limbaj, comunicare, concentrare a atentiei, interactiune cu ceilalti.

In privinta jucariei ca obiect, adesea suntem preocupati de ea, pentru a o cumpara, pentru a fi pe placul copiilor, pentru a fi sigura, frumoasa, folositoare etc.

Care sunt jucariile pe care le preferati?

Ce jucarii cere copilul?

Cum si de unde le cumparati?

Care sunt jocurile si jucariile pe care le puteti folosi pentru a-l invata pe cel mic diferite lucruri? Iata probleme specifice parintilor, bunicilor dar si celor care tocmai asteapta un copil.

Asadar, va invitam impreuna cu copiii la prima intalnire din cadrul proiectului "DE(-A) DE CE JUCAM?" ca sa ne jucam impreuna si sa abordam atat aspecte care tin de activitatea de joaca in dezvoltarea copilului, cat si de jucarii ca instrumente pentru aceasta activitate.

Anca Munteanu

Eveniment: De(-a) ce ne jucam? – Seminar interactiv pentru parinti si copii intre 1-6 ani

Data: Sambata 29 septembrie, ora 11

Locul de desfasurare: Libraria Adevarul Doamnei

Durata: aproximativ 2 ore

deacenejucam.blogspot.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre