Tatii vor sta o luna in concediu de crestere a copilului

| | Modificat: 2013-03-04 13:04:41

tata_si_bebe

Guvernul a decis modificarea prevederilor legate de concediul pentru cresterea copilului. OUG 124/2011, publicata in Monitorul Oficial din 30 decembrie 2011 prevede ca o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului sa fie alocata celuilalt parinte. In caz contrar dreptul de a beneficia de respectiva luna de concediu se pierde. Acesta prevedere se aplica tuturor celor care devin parinti dupa data de 1 Martie 2012 si nu se aplica retroactiv.


Aceasta obligatie provine dintr-o directiva europeana care prevede ca tatal sa stea mai mult timp alaturi de nou-nascut si sa se implice in cresterea si educarea lui.

Astfel, daca mama copilului opteaza pentru un concediu de 2 ani, in realitate va sta acasa 1 an si 11 luni, iar o luna din concediul de crestere a copilului va fi luata de tatal copilului sau se va pierde.

Ce prevede art. 11 din OUG 124/2011?


"Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."

Cuantumul indemnizatiei in respectiva luna de concediu se va calcula in funcţie de venitul tatalui, fiind in valoare de 75% din media veniturilor realizate de tata in ultimele 12 luni. Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei.


Respectiva luna de concediu poate fi luata in orice moment in perioada de 2 ani, respectiv de 1 an a concediului.

Ce face mama cand tatal sta acasa?


In perioada de o luna cat tatal sta acasa, mama va merge la serviciu si nu va primi indemnizatia de crestere a copilului. Daca tatal nu isi ia concediu de crestere a copilului, mama se va intoarce mai devreme cu o luna la serviciu. Sau mama nu va mai primi indemnizatia timp de o luna.


Acest act normativ nu se aplica in cazul familiilor monoparentale sau a parintilor nou-nascutului care traiesc in concubinaj.

Toate aceste modificari se discuta si pe Forum. Intra si vezi ce parere au mamicile din Comunitatea Copilul.ro!

Taguri Indemnizatie crestere copil 2012 Indemnizatie maternitate Venituri pentru indemnizatie

Articole recomandate

Citeste si despre