Copiii cu dizabilitati vor primi ajutor financiar din partea Primariei Capitalei

/ / Modificat: 2017-07-20 12:52:43

Peste 4.000 de minori cu dizabilitati vor beneficia de ajutor financiar din partea Primariei Capitalei. Decizia a fost luata miercuri, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa multiple discutii ale Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, cu ONG-urile care au cerut sprijinul in acest sens.

copii-dizabilitati

Astfel, 4.666 de copii cu handicap, cu domiciliul stabil in Bucuresti, vor primi cate 1.000 lei pe luna prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

In prezent, ajutorul financiar pe care minorii cu handicap il primesc din partea statului roman este infim, tinand cont de dificultatile si necesitatile cu care acestia se confrunta zi de zi: minorii cu dizabilitati primesc cate 100 lei pe luna, in timp ce persoanele care au grija de copiii respectivi, 1.000 lei. Potrivit datelor statistice furnizate de Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati, in trimestrul I al anului 2017 erau inregistrati 4666 de copii cu handicap, dintre care: 3229 copii cu handicap grav, 914 copii cu handicap accentuat, 486 copii cu handicap mediu si 37 copii cu handicap usor.

De asemenea, odata cu aprobarea hotararii de acordare a stimulentului in valoare de 1.000 lei, s-a propus si un amendament prin care familiile sa nu mai fie obligate sa depuna actele in celebrul dosar cu sina si sa nu mai fie nevoite sa faca multiple copii documentelor necesare obtinerii ajutorului.

Mai mult decat atat, Gabriela Firea sustine ca in luna august va fi pe ordinea de zi un alt proiect, prin care se va acorda un stimulent financiar si pentru persoanele adulte cu dizabilitati.

Cererea privind acordarea stimulentului de 1.000 lei pentru copiii cu handicap, se va depune la Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, impreuna cu documentele doveditoare.

Actele necesare pentru obtinerea ajutorului

- cerere tip de solicitare a acestui drept;

- certificat de nastere copil, copie si original (pentru copiii pana in 14 ani);

- actul de identitate al reprezentantului legal, copie si original;

- actul de identitate al celuilalt parinte, copie si original. Daca acesta este decedat - copie de pe certificatul de deces, iar daca este divortat - copie dupa hotararea de divort definitiva si irevocabila;

- certificat casatorie sau hotarare divort - parinti (copie);

- buletinul de identitate al copilului, copie si original (pentru copiii peste 14 ani);

- certificatul de incadrare in grad de handicap, copie si original;

- extras de cont pentru persoanele care solicita plata prin transfer bancar;

- decizie tutore si act de identitate tutore (copie si original) - unde e cazul;

- hotarare plasament si act identitate asistent maternal (copie si original) - unde e cazul;

- dosar cu sina.

Conditii de acordare:

- se acorda pentru copiii in varsta de pana la 18 ani;

- cel putin un parinte are domiciliul stabil pe raza municipiului Bucuresti;

- s-a depus dosar cu toate actele doveditoare mentionate anterior;

- la depunerea dosarului, beneficiarul este obligat sa prezinte actul de identitate si certificatul de nastere al copilului, ambele in original;

- se acorda sub rezerva achitarii de catre beneficiar a obligatiilor de plata fata de bugetul local;

- stimulentul se acorda doar prin virament bancar.

Taguri Ajutor copii cu dizabilitati Legislatie

Bianca Geica

Jurnalist cu suflet de copil

Articole recomandate

Citeste si despre