Ce inseamna alocatia europeana?

/ / Modificat: 2011-12-07
Ce inseamna alocatia europeana?

Romanii care lucreaza legal in strainatate nu-si cunosc in totalitate drepturile. Foarte putini sunt cei care stiu ca, potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala“. Parintii ar trebui, de exemplu, sa stie ca au posibilitatea de a solicita alocatiile pentru copiii aflati in ingrijire de la statul pe teritoriul caruia au locul de munca.

Intrat in vigoare in Uniunea Europeana in 2004, actul respectiv are aplicabilitate pe teritoriul tuturor statelor comunitare. In plus, el a fost acceptat si de Norvegia, Irlanda si Liechtenstein. De la 1 ianuarie 2007, prevederile sale sunt valabile si in tara noastra.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, regulamentul are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane care se afla sub incidenta legislativa din unul sau mai multe state membre:

  • salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente;
  • persoane aflate in somaj ca urmare a unei activitati salariale sau independente desfasurate intr-un stat membru;
  • titularii de pensii care au copii in ingrijire;
  • membrii de familie ai persoanelor mai sus mentionate.

Cei care se incadreaza in criteriile respective pot primi:

  • alocatie de stat pentru copii;
  • indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul lunar;
  •  indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap.

„Regulamentul respectiv incurajeaza munca legala. El are mai multe componente, care fac trimitere nu doar la alocatiile pentru copii, ci si la pensie, asigurari de sanatate, somaj etc. Oamenii vad foarte clar ca, atunci cand lucreaza cu acte in regula, indiferent de tara comunitara in care se afla, au niste drepturi. Sunt niste bonificatii financiare de care ar trebui sa tina cont“, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Teodora Bertzi.

Daca este sa facem o comparatie intre alocatia de stat pentru copil din Romania si cea oferita de alte tari putem vedea ca diferentele sunt semnificative, iar romanii care lucreaza peste granita pierd sume importante daca nu se bucura de acest drept al lor. De exemplu, in Italia se acorda 124 de euro pe luna alocatie pentru un copil; Germania - 154; Irlanda - 164; iar Olanda - 164 de euro pe trimestru.

In Romania, statul stimuleaza cresterea copiilor cu 40 de lei pe luna, adica putin peste 12 euro.

Domenii de aplicabilitate

Regulamentul 1408 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii la adresa www.mmssf.ro. El nu se refera insa doar la drepturile parintilor care au copii in ingrijire. Iata care sunt domeniile de aplicabilitate si institutiile responsabile:

  • pentru pensiile si alte drepturi sociale - Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale;
  • pentru accidentele de munca si bolile profesionale - Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale;
  • pentru asigurarile de sanatate si maternitate - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
  • pentru alocatiile si prestatiile familiale - Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Directia Generala de Incluziune si Asistenta Sociala.

Av. COLTUC MARIUS VICENTIU, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alocatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre