Concediul paternal pentru cresterea copilului. Cum se obtine?

/ / Modificat: 2018-09-12
Concediul paternal pentru cresterea copilului. Cum se obtine?

Concediul pentru cresterea copilului, conform legislatiei romane, le acorda dreptul fie mamei, fie tatalui noului nascut, sa ramana acasa pentru a avea grija de noul membru al familiei pentru o perioada de doi ani, lucru mai rar intalinit in tarile Uniunii Europene, unde de obicei, tatal nu beneficiaza de o perioada atat de lunga in care statul sa il sprijine atunci cand doreste sa isi creasca copilul.

Cu toate acestea, nu foarte multi tati decid sa beneficieze de aceasta facilitate, deoarece considera ca in primii ani de crestere si dezvoltare a celui mic, supravegherea materna ii aduce copilului mai multe avantaje decat daca ar ramane ei acasa.

In plus, discrepanta dintre salarii in functie de sex, face ca din punct de vedere financiar sa fie mai avantajos ca parintele cu salariul mai mare, in speta tatal, sa mearga in continuare la serviciu.

Daca tatal copilului doreste sa ramana acasa pentru a-si ingriji copilul in primii doi ani de viata, iata care sunt informatiile de care are nevoie pentru a beneficia de concediul paternal pentru cresterea copilului sau:

Conditii pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului, conform legii

Oricare dintre parinti poate solicita concediul pentru cresterea copilului, angajatorul neavand dreptul de a-l refuza; acordarea concediului pentru cresterea copilului este conditionata de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.

Concediul pentru cresterea copilului se poate acorda pentru o perioada de maxim 2 ani de la nasterea copilului, sau in situatia copiilor cu handicap, de 3 ani.

In situatia in care mama nu lucreaza si nu a lucrat in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, tatal natural al copilului poate solicita concediu crestere copil de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.

Tatal beneficiaza prin urmare de concediu si indemnizatie pentru crestere copil de la data nasterii copilului numai daca depune cererea in termen de 60 de zile de la data nasterii acestuia, legea prevazand pentru situatiile in care termenul de 60 de zile este depasit, ca beneficiile parintelui sa curga de la data depunerii cererii.

Este important de retinut ca la momentul solicitarii concediului pentru cresterea copilului parintele salariat trebuie sa isi exprime optiunea pentru un an sau doi ani de concediu, iar optiunea astfel exprimata nu mai poate fi modificata ulterior.

Remuneratia concediului pentru cresterea copilului

Indemnizatia lunara pentru parintele care solicita si caruia i se acorda concediul pentru cresterea copilului reprezinta 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Concediul paternal

Tatal copilului, indiferent daca acesta este adoptat, nascut dintr-o casatorie sau in afara uneia, are dreptul conform legii in vigoare la zile libere platite pentru ingrijirea noului membru al familiei sale.

Daca tatal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor de stat, legea stipuleaza ca are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, platite, care se poate prelungi la alte 10 zile in situatiile in care tatal a absolvit un curs de puericultura.

Concediul paternal se acorda la cererea tatalui salariat, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului sau, cu prezentarea certificatului de nastere al copilului, prin care i se atesta calitatea de tata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre