Tot ceea ce este valoros intr-o societate umana depinde de oportunitatea acordata individului de a se dezvolta. Tot ceea ce este grandios si plin de inspiratie este creat de individul ce poate lucra in largul sau.”—Albert Einstein

Organizatia IRSCA Gifted Education a lansat în 2008 proiectul național al primului Centru pentru educația de excelentă (gifted education). România este astazi probabil printre singurele state din UE care exportă inteligență masiv fără să aibă nici un centru pentru susținerea și dezvoltarea inteligenței tinerilor.

Romania are nevoie de un prim centru non-profit, independent, dedicat copiilor cu potential ridicat, care sa reprezinte cea mai moderna institutie de educatie. Gifted education reprezinta o uriasa retea scolara la nivel mondial caracterizata prin promovarea celor mai bune curricule, profesori si celor mai bune practici nationale si internationale de dezvoltare a abilitatilor, aptitudinilor, talentului si potentialului natural al copiilor printr-o educatie de inalta calitate. Gifted education este o educație de excelență care urmărește să descopere, să dezvolte și să promoveze potențialul tuturor categoriilor de copii, abilitățile, aptitudinile și potențialele lor naturale prin intermediul unei educații individualizate. Noutatea este dată de introducerea unor noi tehnologii de învățare ce sunt adaptate la personalitățile și stilurile de învățare ale copiilor.

Gifted education pune accent pe așa numita fereastră de oportunitate în educație: perioada de formare a abilităților cognitive, sociale, afective și estetice, care este foarte scurtă și se regăsește la vârsta cea mai fragedă a copilului (de la câteva luni- 12 ani). Cercetări mondiale indică faptul că educația timpurie are o importanță fundamentală în formarea inteligenței, creativității, abilităților și aptitudinilor. Ele arăta că de calitatea educației la o vârstă fragedă depinde evoluția omului în întregul său. La 3 ani fiecare copil este înzestrat (“gifted”), toți mugurii dezvoltării potențialului său sunt activați: este creativ, este atent, doritor de învățare, are simțul dreptății, are umor, e capabil să se concentreze, e capabil de efort susținut, și cel mai important, este motivat. Aceleași cercetări arată că la 10 ani, inteligenta și creativitatea sunt deja formate în proporție de 95-98%.

Florian Colceag, presedintele Organizației IRSCA Gifted Education spune: „Dacă se ia decizia proastă, copiii și tinerii cu abilități înalte vor continua să părăsească țara, iar cei care vor rămâne se vor pierde, sufocați de un deșert de nepăsare și incompetență”.

Daca si tu ai convingerea ca nu ne mai putem permite sa risipim cea mai mare bogatie a tarii, IMPLICA-TE.

Vezi cum accesand Centrul Gifted Education .