Placenta are rolul de a facilita schimburile dintre mama si bebelusul din burtica, secreta hormoni si protejeaza bebelusul.

La nivelul placentei, in timpul sarcinii pot sa apara o serie de anomalii precum placenta previa, placenta abruptio, placenta imbatranita.

Placenta previa apare atunci cand placenta se atasat foarte aproape de cervix sau chiar il acopera si exista 3 tipuri de placenta previain functie de pozitionarea sa, toatala, partiala sau marginala. Cele mai mai riscuri in cazul placentei previa sunt de sangerare (hemoragie), nastere prematura, dezvoltarea insuficienta la bebelusului sau defecte congenitale si in general este necesara nasterea prin cezariana.

Placenta abruptio apare atunci cand placenta se desprinde prematur de uter si este o situatie care poate fi periculoasa pentru bebelus si in unele cazuri pentru mama. In cazul placentei abruptio riscurile sunt de nastere prematura, greutate mica la nastere si sangerari mari (hemoragii).

Placenta imbatranita este atunci cand apare maturarea prematura a placentei si asta face ca bebelusul sa nu mai primeasca oxigenul si hrana necesare unei dezvoltari normale. In cazurile de placenta imbatranita daca bebelusul nu este suficient de bine dezvoltat pentru a supravietuii vietii extrauterine, se incearca sustinerea functiilor placentare pana cand bebelusul se poate naste in siguranta.