Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Avansata roxie's Avatar
  Membru inregistrat la
  15.10.2008
  Postari in forum
  2.054

  Venit din chirie si din activitate PFA - ce taxe?

  Buna ziua,
  ma pregatesc sa inregistrez un contract de inchiriere, pentru care se va achita impozitul de 16% la finante. Eu nu sunt salariat, sunt PFA si pentru activitatea mea ca PFA depun declaratiile aferente si platesc taxele. Am inteles ca exista o declaratie pentru venitul global, in care trec toate sursele mele de venit - PFA si chiria...? As dori sa stiu daca eu voi plati impozit o singura data pentru acest venit global care include si pfa si chiria, sau platesc separat pt venitul din chirie si apoi inca o data impozitul pt venitul global?
  As dori sa mi se explice care sunt toate taxele ce trebuiesc platite in situatia mea si care sunt declaratiile ce trebuiesc depuse si in ce calitate, PF sau PFA?
  Va multumesc.

 2. #2
  Moderator Floricica Avansata roxie's Avatar
  Membru inregistrat la
  15.10.2008
  Postari in forum
  2.054
  Doresc sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea formulare:

  "Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16% aplicata asupra venitului net, determinat ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului. Astfel, cota generala de impozit aplicata asupra venitului brut rezultata din calcule este de 16%*(100%-25%)=12%"

  Ce reprezinta acele cheltuieli deductibile? Ele sunt prezumate automat si scazute din chirie, sau doar atunci cand exista in mod real si dovedite cu acte se face acea deducere?
  EDIT am gasit raspuns pentru asta, raman intrebarile din prima postare:
  Deductibilitate fara documente justificative

  Proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielilor stabilite forfetar. Aceasta cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta de fapt uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta.
  Modificata de roxie; 06.08.2012 la 23:36:02.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari