Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906

  Concedierea, desi sunt in 4 luni de sarcina

  Am nevoie urgenta de un sfat. Sunt insarcinata in 4 luni, iar sefa mea face tot posibilul sa ma dea afara. Problemele sunt mai vechi, ma denigreaza, ma face ferfelita de cate ori prinde ocazia, si ma ameninta ca se va judeca cu mine chiar daca sunt insarcinata ma va da afara. Vreau sa stiu, poate face asta totusi? Imi pot lua oare concediu de risc maternal ca sa scap de amenintari? Eu nu mai rezist psihic, nu mai sunt in stare de nimic, de cateva zile doar plang si ma consum. siotuatia este cu atat mai rea cu cat sotul meu lucreaza cu mine. Ce pot sa fac? Va rog, am nevoie urgenta de un sfat...

 2. #2
  mada_lyna
  Guest
  ai dus la servici adeverinta de la medicul de fam ca esti insarcinata in x sapt si ca sarcina evolueaza? plus o instiintare catre angajator prin care le aduci la cunostinta faptul ca esti gravida si ca atasezi la aceasta si adeverinta? dak da, esti acoperita dar dak nu le-ai adus la cunostinta in mod oficial ,te pot demite lejer(din pacate).mai poti face o plingere la ITM dar eu cred k e in zadar.
  ps: dak nu ai depus inca la dosar cele 2 de mai sus( instiintarea si adev de la med fam), o poti face trimitand prin posta cu confirmare de primire sau depunand la contabilitate dar sa primesti nr de inregistrare si sa faci copie
  cat despre concediu de risc maternal,nu stiu sa-ti spun.
  bafta multa!

 3. #3
  Floricica Avansata dalicris's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.03.2011
  Postari in forum
  1.387
  Ce drepturi au femeile insarcinate la locul de munca

  Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:29  Drepturile femeilor insarcinate la locul de munca trebuie cunoscute de ambele parti, atat de angajata cat si de angajator.

  Gestionarea amicala a situatiei in care o angajata ramane insarcinata se numara, probabil, printre cele mai controversate si discutate subiecte atat in randul viitoarelor mamici, cat si in randul angajatorilor, care se vad pusi intr-o situatie speciala.

  Acestia trebuie sa desfasoare un proces de recrutare, pentru a gasi un inlocuitor potrivit jobului si in acelasi timp dispus sa se angajeze pe o perioada limitata.

  Este indicat ca mamicile sa isi anunte mai intai seful si apoi colegii, nu doar verbal, ci si in scris. Acestea trebuie sa solicite medicului de familie sau specialistului care monitorizeaza sarcina o adeverinta din care sa reiasa starea de graviditate si sarcina pe saptamani curenta.

  Nu in toate cazurile angajatorul se dovedeste intelegator atunci cand o angajata il anunta ca va deveni mama, acesta gandindu-se mai degraba cu cine o va inlocui, cand si pentru cat timp. Insa intr-o organizatie cu adevarat unita, relatiile colegiale ar trebui sa ramana la fel de amiabile si placute, iar relatia cu seful nu ar trebui sa aiba de suferit.

  In mod normal sarcina nu impiedica angajatele insarcinate sa mearga zi de zi la serviciu, la fel ca inainte, insa exista si situatii medicale aparte, care limiteaza acest lucru. Cunoasterea cadrului legislativ din tara noastra referitor la drepturile mamicilor la locul de munca va ajuta orice mamica sa evite situatiile neplacute, create in jurul acestui context.

  Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca mentioneaza, la art. 2, ca salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. Legislatia in vigoare nu prevede anumite termene pentru informarea angajatorului in privinta sarcinii femeii.

  Daca munca este daunatoare sau grea, implica efortul fizic sau stres, atunci este in folosul angajatei gravide sa anunte cat mai devreme angajatorul despre sarcina, pentru a putea beneficia de toate drepturile pe care le acorda legislatia in vigoare.

  In cazul in care angajatorul nu este anuntat in scris de angajata, acesta este exonerat de obligatiile prevazuta in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

  Drepturile femeilor insarcinate la locul de munca sunt reprezentate de urmatoarele prevederi:

  Confidentialitate si informare privind drepturile lor, dar si riscurile la care se expun;
  Refuzul de a efectua munci daunatoare lor sau fatului;
  Concediu de risc maternal de maximum 120 de zile pentru gravidele cu probleme;
  Concediu de risc maternal pentru salariatele care alapteaza, platit cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare nasterii;
  Dispensa, de maxim 16 ore libere pe lunAA pentru consultaA£ii prenatale fara diminuarea veniturilor salariale in cazul in care acestea nu se pot efectua in afara programului de lucru;
  Posibilitatea reducerii duratei de munca, cu o patrime, fara ca veniturile salariale sa fie reduse, in cazul in care la recomandarea medicului de familie salariata gravida nu poate indepli un program normal de muncAA (Legea nr. 25/2004, art. 13).
  Doua pauze de alaptare, de cate o ora fiecare sau reducerea duratei timpului de lucru cu doua ore zilnic, cu mentinerea veniturilor salariale, pana cand copilul implineste un an;
  Salariatele gravide nu trebuie sa fie obligate sa practice servicii in ture de noapte;
  Salariatele gravide au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, pentru protectia sanatatii lor si a copilului.

  Angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in urmatoarele situatii:

  Salariatei gravide, lauze sau care alapteaza din motive care au legatura directa cu starea sa;
  Salariatei care se afla in concediul de risc maternal;
  Salariatei care se afla in concediul de maternitate;
  Salariatei care se afla in concediul pentru cresterea copilului in varsta de 2 ani sau in cazul copilului cu handicap pana la 3 ani.
  Salariatei care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap in varsta de pana la 18 ani.
  Salariatei care se intoarce la serviciu dupa concediul de crestere copil, in primele 6 luni de activitate.

  Aceste interdictii nu au aplicabilitate in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata ca urmare a dificultatilor economice, a transformarii tehnologice sau a reorganizarii angajatorului.

  In cazul in care gravida considera ca raporturile de munca sau de serviciu au incetat din motive care au legatura cu starea de graviditate, are dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

  Daca sarcina a intervenit ulterior incadrarii in munca, nu are ce sa iti faca. Va trebui sa accepte situatia. Dar, cu conditia sa aduci dovezi ale maternitatii, dupa cum preciza mada_lyna. Le poti aduce acum si nu va fi nici o problema. NUmai sa nu le prezinti dupa ce primesti preavizul, pentru ca nu mai prezinta valoare juridica.

 4. #4
  Floricica Novice erendis's Avatar
  Membru inregistrat la
  13.12.2010
  Postari in forum
  479
  linistita poti sa intri in concediu de risc...duci de la medic o adeverinta. eu am intrat in concediu de risc de la 14 saptamani. sarcina usoara si mult succes

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari