Ultimele discutii din forum
  1. #1
    Moderator Floricica Avansata Krisstina's Avatar
    Membru inregistrat la
    17.01.2010
    Postari in forum
    1.390

    Adoptia

    Adoptatorul poate depune o cerere de evaluare in vederea obtinerii atestatului de persoana/familie apta sa adopte. Potrivit legii, cererea privind eliberarea atestatului trebuie insotita de urmatoarele documente:
    -copie de pe buletinul/cartea de identitate, permisul de sedere pe termen lung sau, dupa caz, cartea de rezidenta permanenta;
    -declaratie autentica pe propria raspundere cu privire la locuirea efectiva si continua pe teritoriul Romaniei in ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de evaluare, neexistand absente temporare care cumulat sa depaseasca 3 luni;
    -copie legalizata de pe certificatul de nastere;
    -copie legalizata de pe certificatul de casatorie sau hotararea de divort/certificatul de divort, daca este cazul;
    -copie de pe titlul de proprietate sau alt document care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei;
    -certificatul de cazier judiciar;
    -adeverinte de venit sau alte documente care atesta veniturile solicitantului/solicitantilor;
    -certificat/adeverinta medical/medicala eliberat/eliberata de medicul de familie privind starea de sanatate si eventualele boli cronice, insotit/insotita de rezultatul evaluarii psihiatrice;
    -minimum doua caracterizari de la ultimul loc de munca pentru fiecare solicitant;
    -declaratia sotului care nu se asociaza la cererea de adoptie, cu indicarea expresa a motivelor neasocierii;
    -declaratie autentica pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul/solicitantii nu este/sunt decazut/decazuti din drepturile parintesti, precum si referitor la faptul ca nu are/au copil/copii in sistemul de protectie speciala;
    -certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul;
    -certificat/adeverinta medicala eliberat/eliberata de medicul de familie privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul, cu mentionarea eventualelor boli cronice, insotit/insotita de rezultatul evaluarii psihiatrice.

    Evaluarea persoanei/familiei in vederea obtinerii atestatului va dura aproximativ 120 de zile. Verificari se pot face si asupra familiei extinse a adoptatorilor, respectiv parinti sau cei ce locuiesc cu adoptatorii.
    In aceste patru luni, sunt organizate minimum sase sedinte de evaluare sociala si materiala si minimum patru intalniri cu psihologul. In functie de fiecare caz in parte, numarul sedintelor se poate suplimenta. La finalul acestor sedinte si dupa alte trei sesiuni de pregatire (etapa a treia a evaluarii), se poate elibera atestatul de familie apta sa adopte.
    Oficiul pentru adoptii ia in calcul anumite criterii:
    -daca exista rude pana la gradul IV care doresc sa adopte copilul;
    -daca copilul are viata de familie cu o durata de cel putin 6 luni cu o persoana/familie adoptatoare;
    -daca copilul are frati/surori adoptati/adoptabili;
    -judetul de domiciliu al copiilor si al familiilor;
    -varsta copilului corelata cu varsta pentru care este pregatita familia sa adopte un copil;
    -originea etnica a copilului;
    -sexul copilului;
    -limba vorbita de copil si de familia adoptatoare;
    -starea de sanatate a copilului si nivelul de dezvoltare al acestuia;
    -capacitatea familiei de a raspunde nevoilor unui copil cu o anumita stare de sanatate/un anumit nivel de dezvoltare
    Modificata de Krisstina; 08.07.2014 la 09:58:56.

  2. #2
    Floricica Cu Vechime Astrid22's Avatar
    Membru inregistrat la
    08.08.2013
    Postari in forum
    5.153
    Krisstina, ce posibilitati exista (daca exista) pentru romanii stabiliti in afara tarii (cei care au dubla cetatenie, si romana si spaniola/germana/etc)?

  3. #3
    Moderator Floricica Avansata Krisstina's Avatar
    Membru inregistrat la
    17.01.2010
    Postari in forum
    1.390
    Citat Postat de Astrid22 Vezi mesajul
    Krisstina, ce posibilitati exista (daca exista) pentru romanii stabiliti in afara tarii (cei care au dubla cetatenie, si romana si spaniola/germana/etc)?
    Din punct de vedere legal nu vad niciun impediment in faptul de a avea dubla cetatenie, romana si o alta, in cazul adoptiei. Singura conditie prevazuta este ca solicitantul adoptator sa locuiasca 30 de zile consecutiv in Romania alaturi de copil, insa prima etapa in procesul adoptiei este solicitarea atestatului de familie adoptatoare.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari