Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Nou Venita IuliaPantazi's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.02.2011
  Postari in forum
  41

  Cum realizeaza relatii sociale copilul la varsta de un an?

  Cand vorbim de socializare am putea spune ca nou nascutul ca apoi bebelusul sa poata comunica functional. Multi dintre parinti considera comunicarea egal vorbire. De aceea nici nu isi pun probleme prea mari legate de comunicare, socializare la aceasta varsta.

  Cum realizeaza socializarea copilul de la varsta de 0 – 6 luni?

  In normalitate copii de la nastere si mai precis la 7 ore, nou nascutul observa figurile umane in pozitia verticala, de aceea mama este prima persoana pe care incepe sa o recunosca.

  Primul semn catre socializare il putem considera cel legat de interactiunea cu mama.

  § Nou –nascutul se uita semnificativ mai mult la stimulii in miscare fata de stimulii statici, fara a avea sacadele oculare de mai tarziu, el ramane cu atentia fixata exclusiv pe un stimul care se misca orientandu-se spre campul vizual temporal (aceasta orientare are asadar o baza subcorticala).

  § La varsta de 1 luna prefera figurile umane animate celor statice.

  § La 2 luni incearca sa comunice cu figuri animate si este mai atent la fete care imita.

  § Intre 1-3 luni se dezvolta abilitatea de urmarire cursiva a stimulilor si sensibilitatea la stimulii prezenti langa nas.

  § Apare fixarea centrala cu privirea si dificultatea de a-si dezangaja atentia de la stimulii din campul vizual central.

  § Sugarul vede fete care se misca, fac pauza, se misca din nou. Pauzele care survin in timpul acestor interactiuni furnizeaza vederi statice limpezi ale fetei in momente in care sugarul urmareste activ fata. Vederile statice , la randul lor, faciliteaza encodarea fetei.

  § Miscarile rigide il ajuta pe sugar sa detecteze si sa urmareasca figura umana; cele non-rigide se pare ca il ajuta sa participe la interactiunea sociala.

  § Sugarii disting miscarile rigide de cele non-rigide la 3 luni.

  § Intre 3-6 luni copilul proceseaza in special miscarile rigide, eficiente in a-i focaliza atentia asupra figurii adultului (stabilizeaza si rafineaza abilitatea de a urmari figura).

  § El urmareste cu privirea intoarcerea capului cand adultul isi redirectioneaza atentia de la copil la o jucarie.

  § Stilul de interactiune al mamei cu sugarul este foarte special.

  § In timp ce vorbeste, mama reuseste sa-i atraga (si sa-i pastreze atentia) furnizandu-i continuu miscari faciale combinate (miscari non-rigide).

  § Expresiile faciale care acompaniaza cuvintele adresate sugarului tind sa fie exagerate, repetate, cu tempo lent si pastrate perioade mai indelungate .

  § Expresia de “ mare surpriza” cu gura deschisa, ochii largi deschisi si sprancene ridicate este captivanta pentru bebelusi.

  § O serie de studii in care arata ca sugarii care urmaresc cu privirea adultii- care vin si pleaca- sunt capabili sa invete ( si sa repete) gesturi ale fiecaruia.

  § A doua zi dupa joaca cu un partener adult sugarul de 6 saptamani ar repeta gesturi din jocul anterior cand il reintalneste, de parca i-ar proba identitatea.

  § Sugarul care nu urmareste cu privirea repeta gesturile adultului cu care tocmai interactionase

  § Mama pastreaza interesul sugarului pentru interactiune. La varsta de 2-3 luni , impreuna cu mama , sugarii se angajeaza in “ protoconversatii”, interactiuni fata in fata , caracterizate de expresii faciale, vocale si gestice. Orice reactie- gangurit sau scancet- e considerata replica dupa care parintele continua.

  § Cand figura mamei devine brusc imobila, sugarul de 3 luni deviaza privirea, nu mai zambeste, ii creste stressul, dovedind ca miscarile faciale observate in interactiune i-au dezvoltat anumite expectante.

  § La 3 luni sugarul discrimineaza miscarea specifica unei figuri umane (reconstituita intr-un ansamblu de puncte luminoase) de una creata prin deformarea unei masti de cauciuc.

  § Discriminarea e posibila numai cand fata e in pozitie normala.

  § Astfel la varsta de 1 an copilul ridica bratele in semn ca vrea sa fie luat, doreste prezenta altor persoane si stie sa se bucure constient.

  § Ofera jucarii si face si cereri in semn de interactiune.

  § Un copil care este obisnuit cu medii noi si stimuli va socializa si se va simti in siguranta.

  § Nu va fi un copil care plange si vesnic sa fie impreuna cu persoane foarte apropiate sau de cele mai multe ori mama este indispensabila.

  Ce facem atunci cand copilul este izolat si retinut sau nu interactioneaza?

  - Asezati-va in campul lui vizual si faceti miscari chiar de la cea mai frageda varsta. Observati daca copilul urmareste miscarea.

  - Vorbiti-i si atrageti-i atentia cu obiecte care suna

  - Zambiti foarte aproape si laudati-l si va indepartati pe masura ce isi dezvolta abilitatea de aprivi.

  - Este important sa asteptati zambetul si sa-i raspundeti

  - Salutati copilul la fiecare moment: buna dimineata..

  - Cand se afla in pozitia culcat atingeti-i usor nasul: „stiu ca poti zambi acum”

  - Vorbiti-i atunci cand il imbracati

  - Oferiti posibilitatea si celorlalti membrii ai familiei sa participe la imbracat, baie.

  - Dati posibilitatea sa auda sunete, zgomote si sa vada oameni.

  - Atunci cand familia discuta asezati copilul la unul din membrii familiei si el va participa (chiar daca noi credem pasiv) activ si-si va dezvolta atentia.
  Acest articol a fost publicat în Bebelusul (0-12 luni) și etichetat cu evolutia bebelusului, interactiunea cu mama, nou-nascutul, socializarea copilului pana la 1 an, sugarul. Salvează legătura permanentă.
  Centru de autism
  Modificata de IuliaPantazi; 23.02.2011 la 13:37:07.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari