Topicul este raspuns la articolul Totul despre epiziotomie

Epiziotomia este o taiere inecesara, care poate provoca multe probleme dupa nastere si care in realitate nu ajuta decat in cazuri foarte stricte (care sunt putine, sub 10% din nasterile vaginale, conform unor studii).
Nasterea poate decurge natural 100%, cu un pic de rabdare si vointa! Daca am fi lasate sa nastem fara interventii chirurgicale inutile, ne-am putea recupera instantaneu si in mod natural dupa nastere.

E suficient sa dati o cautare pe google in limba engleza dupa cuvantul "EPISIOTOMY" si veti vedea cat de criticata e aceasta practica in lumea civilizata. Parerea ca epiziotomia, adica o taiere controlata, te-ar ajuta sa nu te “rupi” mai rau e depasita. Majoritatea “ruperilor” pe care pretinde ca le evita epiziotomia sunt interne, departe de taietura superficiala a perineului. Numai in anumite cazuri, epiziotomia are cu adevarat un rol benefic.

aici- Recomandarile Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG).

Si alte referinte:

- Uzul epiziotomiei de rutina in nasterile necomplicate nu aduce nici un beneficiu femeii (Routine Use of Episiotomy in Uncomplicated Births Offers No Benefits to Women)

- Despre miturile obstetricii si realitatile descoperite prin cercetare (Obstetric Myths Versus Research Realities Chapter 14: Episiotomy)


- Studii sistematice nu gasesc nici un beneficiu al epiziotomiei de rutina (Systematic Review Finds No Benefit to Routine Episiotomy – Institutul Lamaze)

- Epiziotomia nu aduce de obicei nici un beneficiu (Episiotomy usually provides no benefits - Journal of the American Medical Association)