Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
  Membru inregistrat la
  05.10.2007
  Localitate
  Bucuresti
  Postari in forum
  7.664

  Pasi pentru obtinerea atestatului si etape pentru finalizarea adoptiei

  1. Cum se procedeaza dupa obtinerea atestatului? Care sunt pasii de urmat?

  2. Care sunt etapele care trebuie parcurse pana la finalizarea adoptiei?

  3. Cate intlaniri au loc intre reprezentanul DPC si familia care doreste sa adopte si cum se desfasoara acestea?

  4. Care este durata medie a etapei de atestare ca familie apta sa adopte? Cat dureaza evaluarea in general?

 2. #2
  Floricica Nou Venita DGASPC6's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.07.2011
  Postari in forum
  10
  Stimata doamna, luam intrebarile pe rand. Pentru inceput prima intrebare: "Cum se procedeaza dupa obtinerea atestatului? Care sunt pasii de urmat?"

  Dupa obtinerea atestatului urmeaza o perioada in care familia/persoana poate fi potrivita cu un copil/sau mai multi, in functie de optiunea acestora si concluziile raportului final.

  Aceasta potrivire se realizeaza de catre specialistii de la compartimentul adoptii din cadrul directiei de domiciliu care i-a atestat sau de catre alte directii in urma consultarii listei centralizate la nivel national ce este furnizata de Oficiul Roman pentru Adoptii (facem precizarea ca o directie apeleaza la aceasta lista pentru a identifica o familie/persoana ca fiind cea mai potrivita pentru un copil, doar daca pentru acel copil, care este adoptabil in compartimentul sau de adoptii, nu a identificata pe raza sa teritoriala nici o familie/persoana atestata care sa poata fi potrivita cu acel copil).

  Durata perioadei de asteptare este variabila si depinde de masura in care resursele oferite de o familie/persoana atestata corespund nevoilor concrete ale copiilor adoptabili. Un numar mare de copii nu conduce neaparat la sanse crescute pentru o familie sau o persoana de a fi implicate rapid in etapa de potrivire.

  Specialistii din compartimentul de adoptie, luand ca reper nevoile copiilor adoptabili pe care ii au in evidenta, au responsabilitatea de a cauta familii compatibile pentru copiii respectivi.

  Prin urmare, familiile sau persoanele vor fi contactate atunci cand echipa de profesionisti decide ca acestea sunt compatibile cu un copil adoptabil dintre cei aflati in raspunderea directiei sau cand alte directii ii selecteaza din lista Oficiului Roman pentru Adoptii. In acest ultim caz informarea familiei/persoanei se face tot prin Directia care a emis atestatul.

 3. #3
  Floricica Nou Venita DGASPC6's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.07.2011
  Postari in forum
  10
  2. Care sunt etapele care trebuie parcurse pana la finalizarea adoptiei?

  Procedura adoptiei interne presupune - pentru persoana sau familia care doreste sa adopte - parcurgerea, dupa caz, a urmatoarelor etape:
  • Obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte ;
  • Incredintarea copilului in vederea adoptiei;
  • Incuviintarea adoptiei.
  Procedura adoptiei interne presupune pentru copilul care urmeaza sa fie adoptat parcurgerea, dupa caz, a urmatoarelor etape:
  • Deschiderea procedurii adoptiei interne;
  • Incredintarea in vederea adoptiei;
  • Incuviintarea adoptiei

  Vezi Legea nr. 273/2004 prvind regimul juridic al adoptiei.

 4. #4
  Floricica Nou Venita DGASPC6's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.07.2011
  Postari in forum
  10
  3. Cate intalniri au loc intre reprezentantul DPC si familia care doreste sa adopte si cum se desfasoara acestea?

  Procesul de evaluare a persoanei/familiei se desfasoara pe parcursul a minim 6 intalniri, la domiciliul solicitantului sau la sediul institutiei noastre, desfasurate in prezenta asistentului social si/sau psihologului.

  Acesta va presupune:
  • Evaluarea din punct de vedere social (intalniri si discutii cu rude, vecini, colegi de serviciu si cu orice alte persoane utile pentru stabilirea capacitatii de a adopta);
  • Evaluarea psihologica (interviu, chestionare si teste psihologice in vederea determinarii profilului psihologic);
  • Pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte (participarea la cursuri de instruire).

  Raportul cuprinzand rezultatele evaluarii mai sus mentionate se inainteaza in termen de 60 de zile de la data inregistrarii cererii de evaluare, directorului general al directiei, care decide acordarea/neacordarea atestatului. Dispozitia se inmaneaza solicitantului in termen de 3 zile de la emiterea ei.

  In cazul in care decizia este favorabila, solicitantul va primi un atestat a carui valabilitate este de 1 an.
  In cazul in care se decide neacordarea atestatului, persoana sau familia poate solicita o noua evaluare, formulata in scris in termen de 30 de zile de la comunicarea rezultatului nefavorabil. In acest caz, procedura de evaluare urmeaza sa fie reluata.
  Rezultatul nefavorabil al reevaluarii poate fi atacat in instanta, in termen de 15 zile de la data comunicarii.

  Precizam faptul ca pe parcursul intregului proces veti beneficia de servicii de consiliere si suport din partea specialistilor din cadrul institutiei.

 5. #5
  Floricica Nou Venita DGASPC6's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.07.2011
  Postari in forum
  10
  4. Care este durata medie a etapei de atestare ca familie apta sa adopte? Cat dureaza evaluarea in general?

  Procesul de evaluare a persoanei/familiei se desfasoara pe parcursul unei perioade de 60 de zile de la data inregistrarii cererii de evaluare, conform normelor pentru aplicarea Legii 273/2004, privind regimul juridic al adoptiei.

  Speram ca am fost de ajutor!

 6. #6
  Floricica Nou Venita erato's Avatar
  Membru inregistrat la
  29.12.2009
  Postari in forum
  95
  Multumim mult pt raspunsuri DGASPC6.

 7. #7
  Administrator Floricica Debutanta administrator's Avatar
  Membru inregistrat la
  19.04.2005
  Postari in forum
  1.037
  Care sunt termenele prevazute pentru încredințarea în vederea adopției?

 8. #8
  Floricica Nou Venita DGASPC6's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.07.2011
  Postari in forum
  10
  Citat Postat de administrator Vezi mesajul
  Care sunt termenele prevazute pentru încredințarea în vederea adopției?
  Încredințarea în vederea adopției la o familie cu care copilul a fost potrivit teoretic și practic este, conform legislației în vigoare cât și a sentinței civile a tribunalului, pentru 90 de zile, timp în care echipa desemnată pentru caz întocmește rapoartele bilunare privind evoluția copilului și rezultatele acomodării acestuia cu familia potențial adoptatoare pe durata încredințării.

  Legea prevede și faptul că, dacă direcția în a cărei rază teritorială domiciliază adoptatorul sau familia adoptatoare constată neadaptarea copilului cu persoana sau familia adoptatoare ori existența oricăror alte motive de natură să împiedice adoptia, sesizează de îndată instanța judecătorească în vederea revocării sau, după caz, prelungirii măsurii încredințării.În altă ordine de idei, încredințarea este o etapă în procedura de adopție care ține atât de DGASPC cât și de instanțele judecătorești și nu pot fi precizate alte anumite termene.

 9. #9
  Floricica Nou Venita julia81's Avatar
  Membru inregistrat la
  08.12.2009
  Postari in forum
  6
  buna ziua cresc 1 copil de cand avea 7 zile acum are 2 ani si o luna de 1 an si 3 luni am obtinut plasamentul prin hotarare judecatoreasca vreau sa infiez copilul dar mom nu este declarat adoptabil pt ca mama acestuia nu se prezinta niciodata la sesizarile facute ce e de facut cat mai tre sa ast pt a o putea infia cine ma poate ajuta?

 10. #10
  Floricica Cu Vechime mihaela gutu's Avatar
  Membru inregistrat la
  07.11.2009
  Postari in forum
  7.107
  buna seara!
  as dori si eu sa ma ajutati daca stiti cumva!
  am luat o fetita de cand avea luni si acum are 2 ani si 3 luni!
  anul trecut in decembrie,am primit si hotararea judecatoreasca care este definitiva si irevocabila!
  in hotarare scrie ca am primit toate drepturile parintesti. parintii fetitei,au dat declaratii ca sunt de acord cu procedura judecatoreasca!
  acum vrem sa o adoptam,ca sa ii dam numele noastru de familie,dar asta vroiam sa intreb daca stie cineva cum se procedeaza daca ai hotararea judecatoreasca?
  trebuie sa mergem tot la tribunal sau la DGASPC ???

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari