Legislatia privind adoptiile s-a schimbat dupa ce ani intregi ONG-urile si directiile de asistenta sociala s-au luptat pentru a demonstra cat de greoi este sistemul adoptiilor in Romania si cum acest sistem greoi este in detrimentul copiilor.

Astfel ca potrivit schimbarilr in legilastie, perioada de adoptie s-a micsorat considerabil, un copil abadnonat, cu parinti necunoscuti devine adoptabil la 30 de zile de la obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in grija statului, devine adoptabil la 1 an dupa ce parintii nu mai prezinta interes fata de situatia copilului.

In plus, un telefon dat de parinti din cand in cand nu se va mai considera ca manifestare a interesului fata de copil si astfel un copil va putea deveni adoptatbil mult mai repede.

Se mai stipuleaza in noua lege ca cei care formeaza un cuplu nu vor putea sa adopte impreuna un copil decat daca sunt casatoriti.

In acest nou proiect de lege se va introduce de asemenea si proba ADN in cazul tatilor care recunosc copilul rezultat dintr-o relatie extraconjugala si pe care doresc sa il adopte pentru a se evita situatiile in care, tatal "recunostea" copilul doar ca sa il poata infia desi nu era tatal sau biologic.

Toate aceste noi reglementari se refera doar la adoptiile interne.

Aveti aici si comunicatul de presa privind modificarile aduse la legea adoptiilor.

Legea adoptiilor aprobata.pdf