Ultimele discutii din forum
  1. #1
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    Pentru ca nu mai stiu ce sa-i mai dau fetitei mele de 8 luni si ptr. ca tot caut meniuri pentru copilasi mai mici de un an si nu gasesc (poate nu stiu eu unde...) m-am gandit sa deschid un nou subiect. So, ii multumim celui interesat sau celui ce vrea sa ajute mamicile cu aceeasi problema.

  2. #2
    Floricica Nou Venita margas2005's Avatar
    Membru inregistrat la
    01.12.2005
    Postari in forum
    3
    Am primit de la fete o carticica bebe cu cateva meniuri.Daca vrei pot sa ti-o trimit si tie.Trimite-mi adresa ta de e-mail.

  3. #3
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    clauscrinc@yahoo.com
    Multumesc din suflet, imi esti de mare ajutor!

  4. #4
    isu
    isu este offline.
    Floricica Nou Venita isu's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.01.2006
    Postari in forum
    28
    Te rog, daca vrei sa-mi trimiti si mie acea carticica cu meniuri. Adresa mea este: larisa_mihaita@yahoo.com

  5. #5
    Floricica Nou Venita amelia_asultanei's Avatar
    Membru inregistrat la
    07.01.2006
    Postari in forum
    21
    Te rooog trimite-mi-o si mie.Poate asa reusesc sa-mi pacalesc si eu sa pape ceva...Adresa e ameliaasultanei@yahoo.com.Merci mult imbratisare

  6. #6
    Floricica Nou Venita cristina_busoi's Avatar
    Membru inregistrat la
    08.01.2006
    Postari in forum
    6
    Daca nu te superi,imi poti trimite si mie carticica? Noi acum incepem cu mancarici noi si din multitudinea de sfaturi n-am gasit nimic concludent.
    Adresa mea este christine_andrei@yahoo.com (e pe numele de fata)

    Multumesc anticipat!

  7. #7
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    E doar un fel de ghid. Cei mai multi bebelusi nu vor manca asa mult. Altii, in schimb, vor vrea cantitati mai mari. Se recomanda ca inainte de fiecare masa sa se dea lapte bebelusului (e sursa primara de ceea ce-i cere inca organismul).

    4-5 LUNI

    150-180 lapte(6-7 x/zi )
    La aceasta varsta, la cei mai multi copii inca nu e stabilit un program al mesei.
    Poti introduce cereale dimineata si seara (o lingura - si cresti portia incet,incet).

    5-6 LUNI

    Dimineata devreme (6-8)
    180-240 lapte

    Mic dejun
    180-240 lapte
    1-2 lg. cereale

    Pranz
    180-240 lapte
    1-2 lg. legume (dovlecel, mazare, cartofiori, fasole verde, morcovi sau supa de legume)

    Intre mese
    180-240 lapte
    biscuiti cu fructe (mar, banana)

    Cina
    180-240 lapte
    1-2 lg. cereale
    1-2 lg. fructe (banane, mere, piersici, pere)

    Inainte de somn
    180-240 lapte

    5-9 LUNI

    Dimineata devreme (6-8)
    180-240 lapte

    Mic dejun
    180-240 lapte
    3-5 lg. cereale
    2-4 lg. fructe (banane, mere, piersici, pere)

    Pranz
    180-240 lapte
    3-6 lg. legume
    2-5 lg. carne
    2-4 lg. fructe

    Intre mese
    Poti alege intre un biscuit, un fruct/leguma sau 120 ml suc natural)

    Cina
    180-240 lapte
    3-5 lg. cereale
    3-6 lg. legume sau fructe
    2-5 lg. carne, soia (ceva ce sa contina proteina)

    Inainte de somn
    180-240 lapte

    Aveti grija ca banana si morcovul constipa. Para si piersica deconstipa. Ma repet, e doar un ghid sau cum vreti sa-i spuneti. Fiecare mamica stie cel mai bine ce are nevoie copilul ei. Pupici!

  8. #8
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    Am uitat de lactate (iaurt, branza) si fainoase (pasta, orez, paine), care se introduc dupa 6-7 luni. Dupa 7-8 luni se poate incepe cu jumatate de galbenus ou (sursa importanta de proteina), fiert tare. Cei mai multi specialisti ne sfatuiec sa mai asteptam cu oul (intreg) pana la un an. Pupilici:()

  9. #9
    Floricica Nou Venita eliviade's Avatar
    Membru inregistrat la
    15.12.2005
    Postari in forum
    14
    Bine v-am gasit! Iata ce va propun eu:


    Branza de vaci cu lapte
    branza de vaci 100 g,
    lapte 150 ml,
    zahar 15 g (optional),
    stafide dupa preferinta, insa numai dupa 1 an.

    Branza de vaci se trece prin sita, se dilueaza cu 50 ml lapte, se amesteca cu zaharul si stafidele spalate in apa fiarta. Se serveste dupa ce se adauga restul de lapte. Pana la 1 an se serveste fara stafide si dupa puteti adauga si stafide sau dupa preferinta fructe confiate.

    In aceasta perioada este bine sa evitam zaharul, cel putin pana la un an, poti adauga doar daca cel mic refuza sa bea sau sa manance neindulcit, dar si asa in cantitati foarte reduse.

    In primele 3 luni le puteti da bebeilor fara nici problema sucuri de mere, morcovi, pere, piersici, caise. Daca bebelusul este deranjat la burtica ii poti da suc de morcov. De obicei nu toti bebelusii reactioneaza la fel la sucurile de fructe si legume, de aceea tu trebuie sa ii urmaresti materiile fecale si reactiile si astfel vei sti ce ii face bine si ce nu.

    Pana la 3 luni ii mai puteti da supa de morcovi care se prepara astfel Supa de morcovi: se taie felii subtiri 1/2 kg morcov. Se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb 2 ore. Se strecoara. Morcovii fierti sunt trecuti de doua ori prin sita. Se adauga apa pierduta prin fierbere, sare (un strop) si se clocoteste iar.

    De la 5 luni ii puteti da sucuri de portocala, grepfruit,lamaie, mandarine, iarasi zaharul este optional, sau ii puteti pregati mere rase cu biscuiti sau pesmet.

    De la 6 luni puteti incepe sa ii dati supe creme de zarzavat si piureuri de legume. Am gasit si cateva retete din care puteti sa va inspirati, noi am citit numeroase sfaturi, dar tot ca noi am facut...

    Supa crema de legume cu lapte
    1 litru apa, 1 morcov, 1 ceapa, 1 radacina patrunjel, 200 g cartofi, putin unt, 1 lingurita faina, 150 g lapte, patrunjel verde.

    Zarzavatul curatat si tocat fin se fierbe in apa clocotita. Apoi se paseaza, se adauga sare (in cantitati reduse), se pune din nou la fiert. Separat, se face un sos alb din 1 lingurita de unt, 1 lingurita de faina, care se stinge cu lapte. Amestecati sosul cu supa. Se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna. Se adauga apoi verdeata tocata fin.

    7Supa din verdeturi de primavara
    10g unt, 10 g faina, 10-20 g verdeturi , cateva felii de franzeluta. Se spala verdeturile in multe ape, se taie fin si se inabusa in 5 g unt, 5 minute. Din restul de unt, cu faina, se face un sos alb, se stinge cu 60 g apa sau supa si se fierb 20 minute. Se adauga verdeturile taiate marunt, 1 lingurita smantana si zeama de lamaie.

    Piure de spanac
    200 g spanac, 1 lingurita zahar, 5 g unt, 5 g faina, 100 ml lapte, 5 g orez, sare, lamaie.

    Spanacul bine spala, curatat de codite si bine scurs se fierbe inabusit in zeama lui sau sub baie de aburi. Apoi se toaca marunt. Separat, se face un sos din 5 g unt, faina si lapte. Se pune spanacul in sos, orezul care a fost fiert separat, si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si se adauga zeama de lamaie. Am citit ca spanacul reincalzit este daunator. De ce ? Nu am aflat inca.

    Gogosi de cartofi (dupa 8 luni)
    250 g cartofi, 10 g unt, 10 g branza rasa, 1 galbenus.

    Cartofii copti se curata de coaja, se zdrobesc bine si se amesteca cu unt, branza si galbenusul de ou. Se asaza gramajoare pe o tava unsa, se presara putin cascaval ras si se coc la foc iute.


    Ficat la cuptor in plic
    1 ficat de pasare, 1 lingurita de unt, sare

    Se spala ficatul, se asaza pe o hartie pergament, se pune o lingurita de unt. Se impacheteaza ficatul in hartie, se aseaza intr-un vas mai mic care se pune in cuptor 20-30 min, avand grija sa nu se arda hartia. Ficatul astfel fript se toaca si se adauga putina. Se poate servi cu piure de legume.

    Budinca de dovlecei (1 an)
    1 dovlecel, 20 g cascaval, 1 ou, sare si smantana.

    Dovlecelul se curata de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. Se taie in cuburi mici care se fierb circa 10 min in apa cu putina sare. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Apoi se amesteca cu galbenusul, cascavalul ras, spuma facuta dintr-un albus si o jumatate de lingurita de faina si unt. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. Se puine la cuptor 20-30 min si se serveste cald sau rece.

    La gatit cu voi!
    Pupici!

  10. #10
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    Eliviade, super fain! Multumim! Pentru ca am vazut ca multa lume se uita pe subiect si nu prea are ce citi:) am mai cautat si eu cateva retete interesante.
    ...gasite pe un site:
    1. BANANE CU LAMAIE
    de la 5 luni

    - 1-2 banane
    - citeva picaturi de lamiie

    Dati drumul bananelor in apa fiarta.
    Lasati-le sa fiarba 5 minute.
    Amestecati cu citeva picaturi de lamiie... un deliciu

    2. BRABZA DE VACI SI BISCUITE CU IAURT
    Calciul de toate zilele (de la 4,5 luni)

    Pentru masa de la ora 17 este ideala aceasta reteta:
    amesteci 2-3 lingurite iaurt cu 4 lingurite de branza de vaci si cu 1-2 biscuiti, pentru a avea o consistenta mai tare. Dupa gust se mai adauga 1 lingurita de zahar. Este o retera bogata in calciu, ce ar putea inlocui siropul de calciu.

    3.CIORBA DE CARNE DE VACA CU PERISOARE
    de la 5 luni

    - 500 g apa,
    - 200 g carne fara os,
    - 2 cepe mici,
    - 1 morcov,
    - 1 radacina patrunjel,
    - 150-200 g os de vaca,
    - 2 lingurite orez,
    - patrunjel verde,
    - sare.

    Se pune la fiert osul in apa cu sare. Se fierbe pana scade apa la jumatate, apoi se completeaza cantitatea de apa evaporata pana la 500 g. Cand da in clocot se adauga zarzavatul, spalat, curatat si taiat marunt in ordinea: ceapa, morcov, patrunjel.
    Separat se toaca carnea, se adauga putin miez de paine alba, un praf sare. Se fac perisoare care se pun in supa. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba. Se acreste cu zeama de lamaie sau bors. Se bate cu ou si smantana.


    4.CREMA DE PORUMB
    de la 5 luni

    - o cutie mica de boabe de porumb dulce
    - 250 ml (25 cl) lapte
    - putina nucsoara
    - unt de dimensiunea unei alune

    Se spala bine boabele de porumb, se fierbe laptele, se strivesc boabele de porumb si se adauga laptele mestecand continuu pana ce se obtine o crema groasa. Aceasta crema se pune intr-o cratita si se incalzeste pe foc mic, apoi se adauga nucsoara si untul.

    5.CIORBA DE ROSII CU OREZ
    de la 10 luni, fara ou de la 6 luni

    - 400 g apa,
    - 250 g rosii,
    - 1 ceapa,
    - 1 morcov,
    - 1 radacina patrunjel,
    - 1 ardei gras,
    - 1 lingura orez,
    - 1 ou,
    - 1 lingura faina,
    - 2 lingurite unt,
    - patrunjel verde.

    Se pune apa la fiert; cand clocoteste se adauga legumele bine spalate. Se lasa sa clocoteasca pana sunt aproape fierte, apoi se pun rosiile taiate. Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama si zarzavatul se paseaza. Se pune din nou la fiert cu orezul. In loc de orez se pot pune zdrente facute dintr-un ou batut cu faina, pana se face ca o smantana groasa. Se pun cand fierbe ciorba. Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda.

    6.COMPOT DE MERE CU SCORTISOARA
    de la 4 luni

    - 100 g mere
    - un virfulet de scortisoara
    - 1-2 linguri de apa

    Merele se spala si se decojesc, se taie feliute aruncindu-se simburii si partile tari din mijloc.
    Se fierb timp de 15-20 de minute, amestecind din cind in cind.
    Dupa primele 10 minute se pune un virfulet de scortisoara.
    Se lasa putin la racit, apoi se mixeaza.


    7.Desert cu cas
    dupa 6 luni

    Casul dulce de vaca se da pe razatoarea mica si se amesteca cu putina pasta de macese (preparata in casa).


    8.Deserturi
    (de la 5 luni)

    - 1-2 mere
    - 1 para
    (sau 1 piersici)
    (sau 1 banana)
    (sau cateva prune)
    - 1-2 linguri de fulgi de ovaz
    (sau fulgi de griu)
    (sau tarate de griu)
    (sau tarate de ovaz)

    Fructele se dau prin razatoare, fulgii sau taratele se lasa la inmuiat in putina apa apoi se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza.

    Este un desert sanatos, plin de fibre si vitamine. Gustul special adaugat de fulgi sau tarate este pe placul bebeilor.

    9.Piure simplu si gustos
    (de la cinci luni)

    - 2-3 cartofi mijlocii
    - o felie (cat o lingura) de carne pasare
    - 100 ml suc de rosii
    - putina sare si o frunza de telina
    - o lingura ulei floarea soarelui

    Se fierbe cartoful si carnea cu sare si frunza de telina. Se scurge apa, se adauga sucul de rosii si uleiul si se face un piureu cu mixerul.

    10.Piure de legume
    (dupa 5 luni)(preparare: 15 min./fierbere: 25 min.)
    50 g de mazare
    50 g de morcovi
    50 g de fasole verde
    5 frunze de macris
    1 frunza de patrunjel
    un cubulet de unt
    Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris. Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3 l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit, se pune in mixer si se adauga cubuletul de unt.

    11.Piure cucurigu
    (dupa 4 luni)
    100 g de fasole verde proaspata
    1 ou
    1 lingura cu iaurt
    putin patrunjel
    o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
    Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert.
    Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute).
    Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt.
    Serviti pireul garnisit cu untul.



    12.Orez cu mere coapte
    (de la 4 luni bun si pentru copiii cu probleme stomacale)
    Se pune apa la fiert intr-un ibric, cu o lingurita de zahar. Cand fierbe se pune orezul (cam o mana) si se fierbe bine, pana 'infloreste'. Se aleg doua mere mari, se spala, se sterg de apa si se pun intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt se alege miezul, se paseaza cu furculita si se amesteca cu orezul fiert si scurs de apa

    13.PIURE DE DOVLEAC SI GALBENUS DE OU
    (DUPA 5 LUNI)
    140 g de dovleac,1 ou tare (din care pana la varsta de 1 an nu se da bebelusului decat galbenusul)
    Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si, bineinteles, coaja, apoi se taie in bucati. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Intre timp se fierbe un ou tare. Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste.

    14.Pireu de dovlecei
    (dupa 5 luni)
    1 dovlecel
    1 cartof mare
    Se curata legumele si se taie in bucati. Se pun toate legumele intr-o farfurie adanca cu putina apa si se acopera cu o foita de plastic (suficient de subtire pentru a lasa legumele sa fiarba), se introduce farfuria in cuptor si se lasa 15 minute. Se scoate farfuria din cuptor, se strivesc legumele si se amesteca, se adauga o picatura de ulei de masline sau de nuci, apoi se serveste.

    15."Veloute" de primavara
    -50g morcovi; -50g fasole verde;-5 frunze de macris;-1 frunza patrunjel;-50g de mazare ;-un cubulet unt
    Mod de preparare
    Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris.
    Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit, se adauga cubuletul de unt si se mixeaza cu un mixer de bucatarie.

    16.Tarta de spanac
    (de la 5 luni)
    un cartof mare; 50 g spanac congelat ; un ou(galbenus) ; 40 ml lapte ; o lingurita de smantana
    Fierbeti cartoful taiat in bucatele intr-o cratita cu apa. Cu doua minute inainte de a se termina fierberea adaugati in apa spanacul. Frecati totul ca sa obtineti un pireu si adaugati oul. Puneti amestecul intr-o forma unsa cu unt care se coace 15 minute la bain-marie, apoi scoateti tarta pe o farfurie si varsati deasupra laptele caldut amestecat cu smantana.



  11. #11
    Floricica Nou Venita clauscrin's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.05.2005
    Postari in forum
    22
    GALBENUSUL:
    Ou fiert moale/ochi romanesc
    Omleta cu untul adaugat la sfarsit (se poate pune si albus de la 12 luni )
    Se vor da 2 oua /saptamana.

    MAMALIGUTA:
    300 ml apa +1 varf cutit de sare +4 lingurite malai
    Se fierb 20 minute la foc mic pe o tabla groasa.
    Se serveste cu branza de vaci +unt/smantana

    PAPANASI:
    200 g branza de vaci+1 ou intreg +1 lingurita gris +1 lingurita de faina
    Se face o pasta din care se ia cu lingurita si se fierb 10 minute in apa cu putina sare.

    MACAROANE:
    50 g macaroane +20 g zahar +20-30 g branza +1 ou +10 g unt
    Se fierb macaroanele in apa sarata timp de 30 min.Se scurg ,se spala bine cu apa ,se pun intr-o forma de Jena tapetata cu unt si cu pesmet macaroanele cu branza de vaci +oul +zaharul.Se da la cuptor la foc potrivit 30-40 min.

    BUDINCA DE OREZ CU MERE:
    200 g lapte +1 lingura orez +40 g zahar +1 mar mare +1 ou +10 g unt
    Se da prin razatoare marul fara coaja ,se presara cu zahar si se lasa sa stea 15 min.
    Orezul bine spalat se pune in apa care fierbe (150 ml ),se tine la foc mic inca 5 min.,se scurge si se pune in laptele clocotit si zaharat,lasandu-se la fiert inca #190; ora ,la foc mic.Dupa ce se raceste ,se adauga galbenusul si albusul batut spuma.Se pune intr-un vas de Jena uns cu unt si tapetat cu pesmet, in straturi alternative orezul si marul ras.Se coace la cuptor inca 30 min.

    OREZ CU LAPTE:
    30 g orez +150 ml lapte +150 ml apa +10 g zahar
    Se pune orezul foarte bine spalat in apa clocotita si se fierbe la foc mic inca 5 min.,dupa care se scurge si se adauga in laptele zaharat clocotit.Se mai fierbe inca #190; ora ,amestecand din cand in cand.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari