Ultimele discutii din forum
  1. #1
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.915
    Cu toti asteptam Craciunul, insa un prim pas inaintea acestei mari sarbatori crestine, este Ignatul- taierea porcului.

    Care sunt obiceiurile in familia voastra, legate de aceasta zi, de Sfantul Ignat.

  2. #2
    Floricica Debutanta bebelaa's Avatar
    Membru inregistrat la
    03.10.2007
    Postari in forum
    957
    Eu imi aduc aminte cand mergeam la bunici si taiam porcul, la intreg procesul nu ma uitam, insa apaream si eu in zona in momentul in care il parleam stiu ca abia asteptam soriciul yam yam.

    Ca traditii nu mai stiu exact daca faceam ceva deosebit, imi aduc aminte doar agitatia care era in jurul porcului, stiu insa sigur ca parleam soriciul. bun bun.

    La tine cum e cotuca? Poate ne mai povesteste cineva ceva, ca eu nu stiu prea multe informatii despre acest moment. Va pup

  3. #3
    cristina elena
    Guest
    mie soriciul nu-mi placea
    Dar se obisnuieste la taierea porcului sa se faca "pomana porcului" adica o tocanita grozava din carne si cu mamaliga.
    Si in copilarie si acum dupa ce am familia mea aproape in fiecare an avem porc de taiat cu munca de rigoare la el.
    De agitatia din jurul porcului pot sa amintesc si eu, toate obiceiurile doar in jurul porcului se invart, alte obiceiuri nu stiu.
    La preparate traditionale nu facem multe, doar obisnuitul carnat si raciturile care acum le pregateste mama soacra (ies mult mai bune). In rest multa carne macra la congelator. Tata obisnuia sa faca toba si caltabos (la noi in zona se mai zicea si calbas), altceva nu mancam de la porc.
    Aveam vecini care faceau si sangerete, noua nu ne placea.
    Ce se obisnuieste si cred ca asta e peste tot indiferent de zona era tuica fiarta servita celor ce lucrau afara la porc.
    Facea tata o tuiculita mama-mama ce gustam si eu.
    Din tuica verde (adica de cazan: de mere sau prune) prepara cu zahar ars si cu sacarea (chimen) tuica fiarta. Intotdeauna facea mai multa si aveam din ea si la Craciun.
    Asta era Ignatul la noi.

  4. #4
    Moderator Floricica Veterana dami28elena11's Avatar
    Membru inregistrat la
    18.07.2006
    Postari in forum
    24.097
    la noi nu se taia porcul exact pe 20..dar in ziua cand avea loc acest eveniment..se face 'pomana porcului' mamaliguta cu o tocanita de carnita de porc..asta dupa ce carnea era dusa la analiza.
    era o zi foarte obositoare..era obiceiul sa se termine toate treburile in acea zi..nu stiu de ce..
    alte oboceiuri nu stiu.

  5. #5
    Floricica Novice iasminel's Avatar
    Membru inregistrat la
    18.09.2007
    Postari in forum
    494
    Era tare frumos abia asteptam vacanta de iarna sa merg la tara la bunici, pacat ca nu mai pastram din obiceiuri si din traditii ne perdem in valtoarea asta nebuneasca a timpului.

  6. #6
    Floricica Cu Vechime claudiadinu's Avatar
    Membru inregistrat la
    27.03.2006
    Postari in forum
    8.772
    Da, si eu imi aduc cu mare drag aminte cand eram copii si mergeam la bunici sa taiem porcul. Ne pregateam din vreme, era o zi mare :)
    Imi aduc aminte ca participam la parlitul porculi, chiar daca nasul imi era rosu si inghetat de frig si chiar daca nimeni nu ma forta sa stau afara. Dar era asa de frumos. mancam sorici, apoi pomana porcului si apoi.... o gramada de treaba pe parintii mei....
    Acum noi nu crestem porc, dar socrii mei da, si o sa participam si noi la taiere, chiar sotul meu il ciobaneste cu mare dibacie si rapiditate.
    Amintiri frumoase................

  7. #7
    Floricica Debutanta georgiana mihai's Avatar
    Membru inregistrat la
    08.03.2007
    Postari in forum
    628
    la noi porcul nu se taie pe 20 poate fi mai devreme dar nu mai tarziu de 20 dec.
    un obicei ar fi ca dupa ce se parleste porcul ,se acoperea cu o patura si copiii se suiau pe porc "ca sa creasca mari"
    este o zi intr-adevar obositoare cu multe treburi de facut-se fac carnati,caltabosi,se pregateste untura,se taie carnea pe care o pregatesc barbatii pentru afumat,se fac suncile.dupa ce s-a desfacut porcul se face pomana porcului-ciorba de perisoare si carne de porc la tuciulet sau fripta,sorici si multa tuica.
    noi taiem in fiecare an porc si atunci se strange toata familia-tatalui si sotului meu ii place f mult sa transeze carnea.

  8. #8
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.915
    da,si eu stiu de pomana porcului.
    sincera sa fiu nu am avut ocazia sa particip acum la asa cvea.
    cand eram mai mica, am fost la tara, dar nu imi aduc aminte decat cum faceau bunicii carnatii si puneau slanina la sare si afumat:)
    acum ca bunicii nu mai traiesc, nu am la cine sa merg...la taierea porcului.

  9. #9
    Floricica Avansata alimocanu's Avatar
    Membru inregistrat la
    26.07.2007
    Postari in forum
    1.482
    eu-mi amintesc cand eram iarna la bunici, stateam eu cu fratele si verisorii mei si pisicile, nelipsite de altfel, gura-casca pe geam , cu nasurile lipite pe sticla, aburind-o si stergand cu maneca, numai sa putem edea cum taiau porcul. asteptam sa-l parleasca, sa-l frece cu paie, si apoi punea pe el un \"tzol de cordele\" facut de bunica la \"stative\" si ne urcam toti calare pe porc si era o harmalaie si o veselie pe noi de nedescris, apoi incepeam sa-l jumulim de sorici care mai de care cum putea, aia mai mari si pentru aia mai mici... pana ne fugarea bunica la joaca ca sa continuie sa-l pregateasca.Imi amintesc ca bunica mea mereu tzesea tzoale de cordele in postul craciunului, si facea prosoape la care o ajutam si noi, ne bagam degetzelele la treaba sa ii tinem atele, dar vag imi mai amintesc, insa mi-l amintesc pe fratele meu povestind fara aer mamei cum a ajutat-o el pe bunica la shtergare, explicand intreg procedeul "filtrat" prin mintea lui de copil.

  10. #10
    Floricica Cu Vechime cotuca's Avatar
    Membru inregistrat la
    09.07.2006
    Postari in forum
    8.915
    foarte frumos ce ai povestit ali!
    am gasit pe net si superstitii legate de taierea porcului, voi ati auzit de asa ceva?
    de ex ca la taierea porcului nu trebuie sa existe niciun milos ,pt ca porcul moare mai greu...
    sau..."Cei care trebuie neaparat sa munceasca pe 20 decembrie o pot face numai dupa ce vad sānge. Altfel, se spune ca femeile vor... grohai ca porcii si le vor fi distruse de porci hainele puse la uscat."

  11. #11
    Floricica Senior mykyduta's Avatar
    Membru inregistrat la
    22.10.2007
    Postari in forum
    4.132
    Si eu imi aduc aminte cu mare bucurie de momentul in care se taia porcul si abia asteptam jumulirea soriciului. Mergeam cu totii la bunicii si asteptam cu mare nerabdare parlirea lui. Dupa aceea il spalau si il acopereau cu diverse paturi si ne suiam toti pe el. Mie imi placea sa stau prima aproape de capul porcului pentru a-l tine de urechi.
    Si acum fac acelasi lucru. In fiecare an mergem la tara pentru taierea porcului si inca ma mai sui pe porc si il mai tin de urechi.

    Punem si o pozica cu purcelul de anul acesta.


    Probabil ca de anul acesta locul imi va fi luat de fetita mea.
    Amintirile din vremea copilariei sunt cele mai frumoase momente traite in viata mea.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari