Polipii sau vegetatiile adenoide reprezinta inflmarea si crestrea in volum a amigdalei faringiene, iar acesti poili la copii se dezvolta in spatele foselor nazale spre faringe (in timp ce la adulti se dezvolta in fosele nazale). In general clima rece si umeda este factorul favorizant al aparitiei polipilor.

Astfel, prin blocarea cailor nazale, poilpii impideica respiratia normala a copilui si il termina pe cel mic sa respire pe gura, in loc sa respire pe nas asa cum este normal. O respiratie defectuasa determinata de polipi impidica buna oxigenrare a creierului (si de aici pot sa apara chiar probleme de invatare si concentrare, de scadere a randamenului la copiii scolari), poate duce la modificari fizice la nivelul fetei si sternului.

Operatia de polipi se poate face numai dupa 18 luni dar nu mai tarziu de 6 ani pentru a evita posibile modificari in fizionomia copilului.

Dupa operatia de polipi copilul se va recupera complet in maxim o saptamana si poate simiti un mic discomfort cateva zile, daca este vorba de operatia clasica. Exista si o alta metoda de indepartare a poilipilor cu un anapar numit endoscop, interventie in urma caruia copilul se va recupera in aproximativ 2 ore de la interventie.