Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Nou Venita mfgabi's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.04.2011
  Postari in forum
  4

  Postare Bianca schipateaza , astept o sugestie va rog ...

  Salut tuturor,
  Incep a scrie pe acest forum cu o mica problema pe care am intampinat-o de aseara de pe la orele 21, sotia a bagat fata in casa si a observat un usor schiopatat, crezand pe moment ca e o mica amorteala, dupa cateva minute Bia a continuat sa schiopateza si am mers la spital , dupa o lunga asteptare am intrat la doctor a pus-o sa mearga sa vada cum se deplaseaza copilul , apoi pe masa unde a vazut ca impinge tare in picioare si ca nu are cum sa fie o fractura si e posibil o entorsa.
  Tratament ceva la genul e prea mica si prea energica sa stea in repaus si sa o tinem in patut.
  Citind ne net am vazut ca sunt mai multe cauze care ar putea genera asa ceva... ce sa fac, de vizitat un doctor e urmatorul pas... astept sugeztii sin partea voastra.
  Multumesc frumos anticipat si Sanatate!

 2. #2
  Floricica Nou Venita mfgabi's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.04.2011
  Postari in forum
  4
  Asta ce a am gasit pe net .
  Daca avetii idei sau cunostinte astept raspunziri.
  Sau un doctor bun.

  Mersul schiopatat este definit ca devierea de la modelul normal de ambulatie pentru virsta unui copil
  . Diagnosticul diferential poate fi impartit in functie de debutul conditiei, virsta pacientului, etiologie, tipul de tulburare de mers sau localizarea anatomica a patologiei suspectate. Entitatile diagnostice variaza de la cauze banale precum o pietricica in pantof pina la cauze amenintatoare cum este o artrita septica si neoplazia.

  Persoanele care sufera neuropatii periferice experimenteaza parestezii in miini si picioare. Aceste pot determina afectarea mersului, a mentinerii echilibrului. Anomaliile mersului sunt frecvente si la persoanele cu afectiuni ale sistemului nervos central cum este scleroza multipla, boala Parkinson, boala Alzheimer, miastenia gravis si boala Charcot-Marie-Tooth.
  Tratamentele ortopedice corective pot de asemeni determina un mers anormal. Dificultatea ambulatiei care rezulta prin chimioterapie este de obicei tranzitorie.

  Schiopatatul poate fi definit ca o deviere asimetrica de la modelul normal al ambulatiei. Diagnosticul diferential cuprinde trauma, infectia, neoplazia si afectiunile inflamatorii, congenitale si cistigate neuromusculare. Virsta pacientului poate exclude citeva diagnostice suspectate, deoarece anumite entitati patologice sunt specifice virstei.

  Cauza schiopatatului poate fi de obicei determinata prin obtinerea unei anamneze atente si a examenului fizic. Studiile radiografice sunt de obicei necesare pentru a confirma suspiciunile clinice, dar procedurile diagnostice sunt rar indicate. Desi majoritatea cazurilor sut determinate de trauma sau conditii benigne autolimitante, conditiile grave trebuie diagnosticate prompt.

  Patogenia schiopatatului

  Mersul reprezinta o componenta a integrarii de succes a numeroaselor sisteme biomecanice. Aproape fiecare sistem major din corpul nostru poate fi implicat. Orice proces care afecteaza neuronii motori, placile motorii, musculatura, structura osoasa sau articulatiile se poate manifesta prin schiopatare.

  Leziunile neuronilor motori centrali precum anoxia cerebrala si paralizia cerebrala pot fi detectate in mersul spastic al unui bolnav. Distrugerea coloanelor anterioare poate fi determinata de neurosifilis, leziuni care ocupa spatiu. Paraliziile nervilor periferici cum este neuropatia motorie senzoriala ereditara sau paralizia peroneala posttraumatica poate determina mers schiopatat.
  Patologia musculoscheletica a extremitatii inferioare si a spatelui poate conduce adesea la mers antalgic. Acestea pot cuprinde afectiuni de natura traumatica, reumatologica, infectioasa sau inflamatorie. Necroza avasculara, entorsele pot contribui la mersul antalgic.
  Cauze si factori de risc in mersul schiopatat:

  Grupa de virsta a pacientului poate fi unul dintre factorii de ajutor in stabilirea diagnosticului diferential.
  Copii intre 1-3 ani:
  Acesti copii sunt activi dar prezinta mers imatur si sunt astfel predispusi la cazaturi cu componenta torsionala. Infectiile joaca un rol major, pe masura ce cortexul osos se dezvolta capacitatea sa de a rezista la invazii bacteriene este scazuta. Cauzele schiopatatului la acesti copii sunt infectioase/inflamatorii (sinovita tranzitorie, artrita septica, osteomielita), trauma (fractura, plagile prin intepare, laceratiile), neoplasmele, displazia congenitala a soldului, boala neuromusculara, paralizia cerebrala si hipotonia congenitala.

  Copii intre 4-10 ani:
  Acestia prezinta un risc ridicat de traumatisme: fracturi, dislocari si leziuni ligamentare. Microtrauma vascularizatiei capului femural este considerate o cauza a bolii Legg-Calve-Perthes, o conditie frecventa la aceasta grupa de virsta. Infectile reprezinta inca o etiologie importanta. Vasele terminale apar in metafiza oaselor in crestere, localizare frecventa pentru infectie. Conditiile reumatice sunt la debut. Leziunile neoplazice cum este leucemia si sarcomul Ewing pot apare.

  Adolescentii-peste 11 ani:
  Arhitectura osoasa este mult mai matura si rezistenta, iar forta musculara a crescut dramatic. O epifiza a capului femural alunecata este un exemplu de etiologie la aceasta virsta. Artrita, bolile transmise sexual si neoplasmele se pot prezenta ca schiopatat. Alte cauze comune la adolescenti sunt artrita juvenila, trauma, discrepanta dintre lungimea membrelor si neoplasmele cum este osteosarcomul.

  Semne si simptome

  Anamneza este esentiala in evaluarea pacientului cu mers schiopatat.
  La un copil mic anamneza se poate limita doar la observatiile parintilor. Pentru copii mai mari acestia pot localiza durerea daca este prezenta, precum si o trauma in antecedente.

  Anamneza pentru mersul schipatat trebuie sa includa urmatoarele:
  -prezenta febrei, frisoanelor si a altor simptome constitutionale
  -momentul din zi cind simptomele sunt exacerbate
  -durerile de crestere ca diagnostic de excludere apar doar noaptea
  -durerea nocturna sugereaza osteom osteoid sau alte neoplasme osoase
  -redoarea matinala poate fi prima indicatie a artritei juvenile
  -simptomele infectiile tractului respirator sugereaza o sinovita tranzitorie sau o artrita reactiva cu streptococi
  -durerea musculara, ligamentara, echimozele, injectiile, durerea locala sunt asociate cu schiopatatul
  -durerea articulara poate fi datorata unei patologii locale sau prin iradiere de la distanta
  -cronicitatea simptomelor, simptomele de lunga durata si progresive se pot datora unei boli neuromusculare
  -durerea agravata de activitate se poate datora sindroamelor de suprautilizare, fracturii de stress sau sindroamelor de hipermobilitate
  -durerea ameliorata la activitate sugereaza o etiologie inflamatorie
  -incaltamintea noua sau modificarea distantelor de mers
  -semne de slabiciune, parestezii sau incontinenta pot fi detectate in sindroamele spinale acute
  -urina inchisa la culoare este raportata in miozita
  -echimozele aparute la traume minore, scaderea in greutate sau durerea osoasa sunt observate la neoplazii sau alte boli infiltrative
  -debaclurile urinare sugereaza o anomalie a tractului urinar, cele vaginale pot sugera boala inflamatorie pelvina, durerea testiculara la barbati poate determina mers schiopatat
  -istoricul familial poate cuprinde statura scunda, rahitism rezistent la vitamina D, boala Charcot-Marie-Tooth, lupus eritematos, artrita reumatoida.

  Tipuri de mers anormal care determina schiopatat:

  Mersul antalgic este determinat de durere. Incercarile de a sustine greutatea determina raspunsuri spinale care inhiba mersul normal. Faza de atitudine a extremitatii dureroase este scurtata semnificativ. Faza de balans a partii contralaterale produce un pas scurt sau mers antalgic.

  Mersul Trendelenburg
  este observat in bolile soldului. Trunchiul se balanseaza pe piciorul afectat. Daca conditia este bilaterala trunchiul se balanseaza de pe o parte pe cealalta. Cauza este slabiciunea abductorilor coapsei responsabila pentru mentinerea echilibrului pelvisului in timpul fazei de balans. Copilul cu boala Legg-Calve-Perthes sau alunecarea capului femural poate prezenta acest tip de mers.

  Mersul stepat
  este frecvent observat la pacientii cu picior cazut printro leziune a nervului peroneal sau o boala care determina slabiciunea muschiului tibial anterior.

  Mersul pe virfuri
  se manifesta cind exista o discrepanta in lungimea membrelor. Contractura sau spasmele musculare pot determina aceasta discrepanta. Cauzele cuprind tendonul calcanian scurt, paralizia cerebrala, diferentele adevarate ale lungimii picioarelor sau durerea de calcii.

  Mersul saltat
  apare cind pacientul cu durere de genunchi sau slabiciune a cvadricepsilor merge incordat pentru a evita sustinerea pe genunchi. Se poate observa si la pacientii care evita flexia coapsei in cazul inflamatiei psoasului.
  Examenul fizic:

  Asimetria faldurilor gluteale este asociata cu displazia congenitala de sold. Se va inspecta si palpa coloana si memrele pentru deformari sau sensibilitati care sa sugereze fracturi sau patologie osoasa. Se evalueaza prezenta epansamentelor articulare, a caldurii locale si eritemului. Se masoara lungimea picioarelor de la spina iliaca anterioara la maleolele mediale ale gleznei.

  Testul Galeazzi: este o manevra utila pentru a detecta discrepanta membrelor. Pacientul este pus in supinatie pe o masa de examinare cu coapsele si genunchii in flexie maxima si plantele pe masa. Daca testul este anormal inaltimile genunchilor vor fi diferite.

  Testul FABER: acronimul vine de la primele litere ale cuvintelor flexie, abductie si rotatie externa. Glezna pacientului este plasata pe genunchiul contralateral in timp ce examinatorul plaseaza presiune asupra genunchiului ipsilateral. Durerea provocata de aceasta manevra sugereaza patologie la articulatia sacroiliaca ipsilaterala.

  Testul Trendenleburg: poate demasca problemele articulare si neurologice. Pacientul este rugat sa stea pe piciorul afectat, determinind inclinarea pelvisului pe partea ipsilaterala. Testul poate fi anormal in displazia soldului, boala Legg-Clave, alunecarea epifizei femurale si conditii neurologice care determina slabiciunea muschilor gluteali.

  Analiza mersului:
  Mersul uman normal este tipic o miscare neteda si fluida, transferind greutatea de pe un picior pe altul. Faza de atitudine incepe cu lovirea calciului de sol, continua cu planta mijlocie pe sol si se termina cu miscarea de impingere a virfurilor degetelor. Ambele picioare sunt in contact cu solul pentru doar 20% din durata ciclului. Faza de balans cuprinde restul ciclului de mers si este durata de timp in care piciorul nu este in contact cu solul. Este impartita in 3 subfaze: acceleratia, balansarea si deceleratia.
  La virsta de 9 luni copii incep sa stea si sa mearga avind ca puncte de echilibru mobila. Cei mai multi copii merg neasistati la 1 an.

 3. #3
  Floricica Nou Venita sofia_l's Avatar
  Membru inregistrat la
  23.05.2011
  Postari in forum
  55
  Doctorul la care ati fost ce v-a zis? daca e o entorsa nu ii pune ceva care sa ii mobilizeze articulatia ? Ca, din cate inteleg eu, numai un doctor va poate spune ce are fetita voastra...el poate face un diagnostic diferential.
  Citat Postat de mfgabi Vezi mesajul
  Salut tuturor,
  Incep a scrie pe acest forum cu o mica problema pe care am intampinat-o de aseara de pe la orele 21, sotia a bagat fata in casa si a observat un usor schiopatat, crezand pe moment ca e o mica amorteala, dupa cateva minute Bia a continuat sa schiopateza si am mers la spital , dupa o lunga asteptare am intrat la doctor a pus-o sa mearga sa vada cum se deplaseaza copilul , apoi pe masa unde a vazut ca impinge tare in picioare si ca nu are cum sa fie o fractura si e posibil o entorsa.
  Tratament ceva la genul e prea mica si prea energica sa stea in repaus si sa o tinem in patut.
  Citind ne net am vazut ca sunt mai multe cauze care ar putea genera asa ceva... ce sa fac, de vizitat un doctor e urmatorul pas... astept sugeztii sin partea voastra.
  Multumesc frumos anticipat si Sanatate!

 4. #4
  Floricica Cu Vechime adryaana's Avatar
  Membru inregistrat la
  27.10.2009
  Postari in forum
  7.717
  noi ne-am speriat intr-o seara, tot asa, dupa o plimbare, cand am vazut ca schioapata..
  eram in vizita la soacra si am pus-o sa mearga inclusiv desculta ca am suspectat sandala, apoi fara pampers ca poate o jeneaza.. tot schiopatand a mers. A doua zi nu mai mergea chiar asa tare schipatand dar am fost la medic care a examinat-o bine si a zis ca poate e doar o intindere de ceva daca nu mai mergea asa tare schipatand si mi-a zis sa o ung in continuare cu un unguent cu care o facusem seara, ceva antiinflamator si sa vedem in urmatoarele zile..
  In aceasi zi i-am cumparat sandale mai de calitate, care sa-i tina bine glezna si si-a revenit..
  eu si acum cred ca sandalele au fost vinovate, erau mai lejere...
  Fetita dumneavoastra si azi merge la fel de schipatat? urmariti unde anume pare sa o deranjeze ceva. A mea parca nu voia sa indoaie genunciul, de exemplu.
  Daca tot asa e merge-ti la un ortoped ca ma gandesc ca acela isi da seama mai bine.
  multa sanatate!
  Modificata de adryaana; 22.06.2011 la 15:26:09.

 5. #5
  Floricica Nou Venita mfgabi's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.04.2011
  Postari in forum
  4
  si azi continua sa faca la fel, a mers sotia la medic de familie si ma gandesc sa ma duc la un alt doctor pt a face o ecografie sa vada daca are ceva , schiopatatul pare sa fie din glezna .
  Aseara am fost la Caritas la doctor artoped, azi sotia la doctor de familie , doctora de famili a spus ca poate sa fie o intandere sau asa ceva si nea recomandat sa mergem sa-i facem o radiografie la un medic specialist, dar as vrea sa nu ajung acolo pt a iradia copilul inutil mai ales de la varsta asta.

 6. #6
  Floricica Nou Venita mfgabi's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.04.2011
  Postari in forum
  4
  Budimex , scuze... sa incerc sa ma duc la alt doctor?

 7. #7
  Floricica Senior Diandrea's Avatar
  Membru inregistrat la
  21.05.2009
  Localitate
  Satu Mare
  Postari in forum
  2.564
  Salutare!
  Draga taticule,
  parerea mea este ca trebuie sa fie vazuta fetita neaparat de catre un medic specialist de la ortopedie sau chirurgie infantila.De ce va spun asta? Pentru ca fetita mea cand avea 8 luni a facut sinovita......o raceala netratata corect care recidiveaza in articulatiile membrelor, un diagnostic nu prea comun care debuteaza cu dureri din ce in ce mai mari....tratamntul este dat in functie de intensitatea durerilor.....in special antiinflamatoare. Noi atunci ne-am speriat foarte rau....din cauza durerii fetita nu isi misca picioarele si isi gasea mereu o pozitie in care sa stea comoda, iar daca o miscam urla.Din fericire, am gasit un medic extraordinar care ne-a explicat ce inseamna acest lucru...s-a vindecat aproximativ in 2 saptamani....si de atunci nu am mai avut probleme.
  Nu trebuie sa va ganditi la cazurile extreme, bolile grave de obicei au mai multe simptome.....Nu ati mentionat ce varsta are fetita ......Vreau sa va mai spun ca la copii , aceasta sinovita poate aparea si din cauza unui efort prea mare :cand incep sa stea in fund, sa mearga, sa faca un sport de performanta (la cativa anisori) .....
  Aceasta este experienta mea...eu va sugerez sa nu treceti cu vederea acest episod si neaparat sa o vada un specialist.
  Va doresc multa sanatate!

 8. #8
  Floricica Avansata cryssa's Avatar
  Membru inregistrat la
  26.10.2006
  Postari in forum
  1.860
  mai mult ca sigur a calcat gresit sau cand i ai schimbat pampi ai tras o mai tare de piciorus eu iti recomand daca nu e unflata zona,rosie sau doare sa i dai ci diclofenac de 1% este foarte bun in aceste cazuri si rezolva repede problema...sanatate multa

 9. #9
  Floricica Veterana andreea_p's Avatar
  Membru inregistrat la
  06.05.2008
  Localitate
  GIURGIU
  Postari in forum
  18.581
  la budimex este un dr ortoped foarte bun,dr burnei sigur va poate ajuta

 10. #10
  Floricica Nou Venita adriana_eftm's Avatar
  Membru inregistrat la
  10.05.2010
  Postari in forum
  159
  facetii masaj si asa poate va dati seama unde e buba , si daca suporta acolo unde o jeneaza insistati mai mult , la varsta lor masajul face minuni .Nu m-am confruntat cu asa ceva dar am avut si noi ceva probleme cu piciorusele si prin masaj si incaltari care sa-i protejeze glezna am rezolvat .


  sanatate multa

 11. #11
  Floricica Nou Venita adriana_eftm's Avatar
  Membru inregistrat la
  10.05.2010
  Postari in forum
  159
  si un consult la ortoped e bine venit oricum , chiar daca se simte ma bine acum,

Cuvinte cheie pentru acest topic

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari