Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Cu Vechime ioanabalescu's Avatar
  Membru inregistrat la
  27.08.2007
  Postari in forum
  9.523

  Reprimarea emotiilor in copilarie poate avea efecte pentru viitorul adult?

  Reprimarea emotiilor, manifestarea brutala a parintilor, maltratarea , interrelatiile dintre parinti, cu vecinii, cu profesorii, cu colegii- ce efecte pot afea asupra viitorului adult?

 2. #2
  Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
  Membru inregistrat la
  05.10.2007
  Localitate
  Bucuresti
  Postari in forum
  7.664
  Cred ca depinde de copil/adult insa copiii tind sa devina adultii pe care i-au vazut cand au crescut. Adica, daca intr-o familie mama face toata treaba in casa, are grija de copii, merge la servici si sta pana la 3 dimineata sa gatesca in timp de tatal nu face nimic din toate astea, merge doar la servici, la maturitate, acel copil daca este baiat va avea aceleasi asteptari de la partenera sa si daca va gasi pe cineva care va face toate astea i se vor parea normale.

  Cat despre reprimare, niciodata reprimarea nu este benefica, oricum ai privi, din orice perspectiva, reprimarea nu aduce nimic bun, din contra. Iti dau exemplul meu, dupa ce a murit mama mea, desi ma asteptam la asta fiind bolnava, toate sentimentele atat de puternice pe care le avea le-am reprimat, le-am ascuns, le-am negat pentru ca vroiam sa fiu puternica si vroiam sa il protejez pe tatal meu pentru ca in final, dupa 6 luni de "bagat sub pres" sa clachez si sa fac o depresie puternica.

 3. #3
  Floricica Avansata anca munteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  01.05.2006
  Postari in forum
  1.305
  Citat Postat de ioanabalescu Vezi mesajul
  Reprimarea emotiilor, manifestarea brutala a parintilor, maltratarea , interrelatiile dintre parinti, cu vecinii, cu profesorii, cu colegii- ce efecte pot afea asupra viitorului adult?
  Prin intrebarea dvs. puneti mai multe probleme:
  Una ar fi "Ce este reprimarea?" In mod obisnuit cuvantul se foloseste pentru a semnifica ascunderea emotiilor, sensul pe care l-a dat Gabizza. Doarc ca este vorba despre o ascundere constienta, asa cum a facut ea, a da la o parte fara sa uiti, incercand mereu cu mult efort sa nu te mai gandesti si sa nu mai simti ce simti. In psihologie si psihanaliza, se mai vorbeste si despre refulare (un concept greu de inteles) care semnifica o ascundere care a reusit, despre lucrurl respectiv nu mai stim nimic in mod constient, l-am uitat. El ramane insa in inconstient si va aparea in vise sau va produce diferite simptome.
  A doua problema este capacitatea copilului de a se apara psihic de aceste situatii traumatice. Desi mecanismele de aparare la copil nu sunt suficient formate si de aceea ei sunt vulnerabili emotional, se vorbeste in ultimul timp despre REZILIENTA. Boris Cyrulnik, Serge Tisserron si Pierre Benghozi - toti fiind psihiatrii francezi - au studiat aceasta capacitate de a rezista in fata traumelor. Rezilienta se defineste ca proces de a face fata situatiilor traumatizante si ca si capacitate de a desfasura acest proces. In "Murmurul fantomelor" Cyrulnik ia ca exemplu copilaria chinuita a lui Andersen si cea a lui Marlyn Monroe si studiaza rezilienta fiecaruia.
  Asa incat putem spune ca reprimarea si interzicerea exprimarii copiilor produce efecte mai mult sau mai putin grave in functie de rezilienta de care este capabil copilul. Sunt adulti care au trecut prin multe situatii infernale in copilarie si au reusit sa faca fata, fara o afectiune psihica majora si exista altii care nu au reusit.
  Pe de alta parte, din punct de vedere al modelului si al identificarii cu adultii, sigur ca ce spune Gabizza este perfect adevarat si anume ca cei mici vor lua ca model comportamentele celor mari si vor invata ca asa se face, fie vor repeta inconstient actiuni si atitudini la care au asistat in copilarie. Se vorbeste mult despre aceasta transmitere a violentei si anume ca persoanele violente au trecut in copilarie prin scene violente care si-au pus amprenta asupra psihicului lor.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari