Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906

  Jucaria preferata sau cea mai mare pasiune a copilului tau

  Cu totii stim, ca nu exista copil caruia sa nu-i placa in mod expres o jucarie anume, sau are o pasiune anume a sa.
  Este moale, călduță și pufoasă. Are lăbuțe și urechi de care copilul poate trage în voie, tocmai bună de ținut în brațe cînd simte nevoia de a fi alintat. Mirosul ei îl liniștește și îi aduce aminte de mama.

  Este jucăria preferată a copilului tău. Poate fi un animăluț din pluș, o păpușă sau chiar o pernuță fină. Între copil și jucăria lui preferată se creează o legătură foarte puternică. Povestea de dragoste începe la 8-9 luni și poate dura pînă la 6-7 ani sau chiar o viață întreagă. Există adulți în toată firea care își păstrează încă într-un colț ursul cu urechea cusută sau păpușa fără un ochi.

  Alinarea suferinței

  Potrivit psihanalistului D. Winnicott, autorul unor studii privind rolul jucăriilor în dezvoltarea copilului, prin intermediul jucăriei preferate se *realizează tranziția de la etapa *dependenței de mamă la etapa de cîștigare a autonomiei.

  De aceea, *psihologii numesc jucăria de care copilul se atașează atît de mult “obiect tranzițional”. La 8-9 luni, micuțul își dă seama că mama nu poate fi în *perma*nență lîngă el și, pentru a *compensa lipsa acesteia, își alege un obiect dintre cele aflate în pătuțul lui. “Jucăria îi alină dorul de mamă, îi potolește lacrimile, îl ajută să se destindă cînd este obosit sau să se ascundă în spatele ei cînd îi este frică. Sînt nedespărțiți, dorm și mănîncă împreună, merg în parc, la bunici, la doctor, în *concediu... Oriunde s-ar afla, *prichindelul se simte în siguranță cînd își strînge în brațe ursulețul sau păpușa”, remarcă *psihologul Ștefania Niță de la Centrul de Psihologie de Acțiune și *Psihoterapie.

  În nici un caz părinții nu trebuie să intervină în această relație absolut firească. Dacă alege o jucărie preferată este pentru că pur și simplu are nevoie de ea. Despărțirea de jucăria preferată îi va provoca micuțului multă suferință și chiar îl poate marca pe viață. Copilul se simte frustrat și suferă chiar și atunci cînd o uită acasă numai pentru cîteva ore.

  Alegerea unui obiect preferat poate apărea în momentul în care copilul este obișnuit să doarmă singur în camera lui. Ursulețul, păpușa, pernuța îl ajută să treacă mai ușor peste momentele de *singurătate din timpul nopții. Copiii se liniștesc cînd mușcă, mestecă, rod sau țin ceva în gură. Așa se explică de ce, *pentru a-și alina supărarea sau suferința, copilul mușcă sau roade un colț al *obiectului de care s-a atașat.

  Copilul alege

  Din punct de vedere al copilului nu există jucărie bună sau rea, practică sau incomodă, inofensivă sau periculoasă. Evident, părinții ar prefera ca jucăria preferată să existe în mai multe *exemplare, să nu fie prea voluminoasă și eventual să poată fi spălată la mașină. “Numai că ei trebuie să știe un lucru foarte important: nu părinții aleg acest obiect. Indiferent de forma jucăriei, alegerea aparține copilului și trebuie respectată, mai ales dacă este foarte atașat de obiectul lui. Tot copilul decide cînd vine momentul despărțirii”, atrage atenția psihologul nostru.

  De obicei, la grupa mică se poate observa că majoritatea piticilor vin la grădiniță cu jucăria favorită. Pentru a se simți în siguranță în noul mediu, ei au nevoie de acest obiect familiar. Însă pe măsură ce ajung în grupa mijlocie, copiii își fac noi prieteni și uită de ursulețul pe care l-au cărat mult timp la grădiniță. La 4 ani, copiii încep să accepte în timpul zilei despărțirea de jucăria favorită, știind că o vor regăsi cu siguranță în pat cînd se vor duce la culcare.

  Obiecte simbolice

  Există copii care nu își aleg o jucărie de suflet. În opinia psihologului Ștefania Niță, asta nu înseamnă că au o problemă. Pur și simplu îndrăgesc mai multe jucării sau le este suficientă suzeta *atunci cînd au nevoie de alinare. Unii însă aleg pe post de jucărie unele dintre cele mai trăsnite obiecte pe care le găsesc în jur: o batistă, o mănușă, o bucată de material, colțul patului. Asta dovedește că nu obiectul în sine este important, ci valoarea simbolică pe care copilul i-o atribuie.

  Alți copii înlocuiesc posesia unui obiect cu un gest pe care îl repetă mai ales în momentul adormirii, cum ar fi suptul degetului, răsucirea unei șuvițe de păr, legănatul, ascultarea unui cîntec sau a unei povești înainte de culcare. Oricum, aceste manifestări tranziționale nu trebuie interzise, întrucît corespund unor nevoi sufletești ale copilului.

  Pe măsură ce crește, el va renunța de bună voie la ele.  Sfatul psihologului

  Psihologul Ștefania Niță le recomandă părinților să nu certe co*pilul chiar dacă își maltratează ursulețul favorit. Copilul îl iu*beș*te și cînd e uzat, de*șirat, mototolit. Cînd se murdărește, este indicat ca mama să îl spele nu*mai cu acordul copilului. El trebuie obișnuit de la în*ce*put cu trecerile frecvente ale jucăriei prin mașina de spălat. În timpul deplasărilor, pă*rin*ții ar face bine să stea cu ochii pe jucăria copilului. Pierderea ei ar în*sem*na o dramă pentru micuț. Pentru a încerca înlo*cuirea jucăriei pierdu*te este indicat ca părinții să aibă acasă unul sau două exemplare identice.
  (Preluat de pe forumul Jurnalul National)

 2. #2
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906
  Darius are o pasiune pentru o masina de pompieri, veche de peste 20 de ani, pe care a primit-o de la tatal lui cand avea doar 4 luni in burtica, fiind cadoul pentru ca-i crescuse 'surubel'. Cu ea se joaca zi si noapte, o baraie si o zumzaie si o trage dupa el peste tot. Am sa adaug si poze indata ce reusesc sa o gasesc 'la nani' .
  O alta pasiune de a lui Darius este paturica cu care l-am scos din maternitate, un port bebe albastru cu danteluta, cu care doarme noaptea si fara de care nu se urca in pat. Cand trebuie spalata trebuie sa o spal atunci cand deja doarme, sa nu trezim vecinii cu urlete si pareri de rau. Chiar acum o saptamana, fiind plina de meniul puiului din ziua respectiva si avand cateva soiuri de praf, mizerie, si cine stie pe unde a mai tras de ea, am reusit sa o spal cu greu dupa multe multe lacrimi. Partea rea este ca din cauza vremii schimbatoare si pentru ca soarele nu mai ardea cu putere ca odinioara, paturica nu se uscase si deci, era de rau. A tras de ea de pe sarma si a adormit cu ea UDA! Asta este copilasul meu smecheras pe care nu pot sa-l schimb si...nici nu vreau:)

 3. #3
  Floricica Nou Venita andya's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.11.2009
  Localitate
  piatra neamt
  Postari in forum
  153
  090820111887..jpg
  Fetita mea nu pleaca nicaieri fara OIA care este de fapt un calut unicorn . El mananca Face nani merge la cresa a facut si baie in mare... El gusta toate pastilutele pe care le luam pt raceala verifica daca lapticul e bun... E innebunita dupa el stiind ca e de la tati...

 4. #4
  Moderator Floricica Cu Vechime anna_creteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  30.10.2007
  Localitate
  Athens
  Postari in forum
  9.052
  Hahaha, super tare Darius!

  Irini nu are nicio jucarie de suflet; ei ii plac mai multe in egala masura, dar niciuna atat de mult incat sa nu se poata desparti de ea.
  Copila mea are perioade scurte, de cateva zile, in care se ataseaza mai mult de anumite obiecte. Acest atasament se observa in special cand vine ora de culcare. A avut perioada in care nu adormea daca nu tinea in mana un aparat foto defect. De-a lungul timpului a mai avut pasiuni pentru o anumita jucarie de plus, pentru o papusa Barbie, pentru o minge, pentru un telefon mobil, pentru o carte de povesti.
  La un moment dat tinea neaparat sa doarma impreuna cu 2 papusi, destul de mari, si fiecare dintre ele avea lipsa cate un picior. Pe una o botezase hadicapata (in limba greaca) si pe cealalta Makelarina (e numele unei vecine care schiopata - acum nu mai e in viata). Cadn se urca in pat incepea sa strice "makelarina si handicapataaaa" Daca nu i le dadeam imediat, era jale mare...:))) Si le imbratisa pe amandoua cu mare pasiune...
  Acum, de vreo doua zile, cand adoarme, trebuie sa tina in mana o minge foarte mica, roz... E mingea cu care se juca Irini impreuna cu pisica vecinei. Cine stie ce imi va cere peste vreo 2-3 zile... :)))

  Partea mai rea a povestii este ca peste noapte viseaza cine-stie-ce, si incepe sa imi ceara prin somn diverse obiecte. Daca nu o bag in seama, de cele mai multe ori se enerveaza si chiar se trezeste. Daca insa i le dau imediat, se potoleste si isi continua somnul...
  Numai eu stiu de cate ori orbeacaiam prin casa in miez de noapte cautand cine stie ce traznai imi cerea fi-mea. Acum m-am invatat minte si stiu cam ce ar putea sa ceara, asa ca am artileria grea langa pat :))) papusi oloage, mingi, aparate de fotografiat, telefoane...

 5. #5
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906
  Citat Postat de anna_creteanu Vezi mesajul
  Hahaha, super tare Darius!

  Irini nu are nicio jucarie de suflet; ei ii plac mai multe in egala masura, dar niciuna atat de mult incat sa nu se poata desparti de ea.
  Copila mea are perioade scurte, de cateva zile, in care se ataseaza mai mult de anumite obiecte. Acest atasament se observa in special cand vine ora de culcare. A avut perioada in care nu adormea daca nu tinea in mana un aparat foto defect. De-a lungul timpului a mai avut pasiuni pentru o anumita jucarie de plus, pentru o papusa Barbie, pentru o minge, pentru un telefon mobil, pentru o carte de povesti.
  La un moment dat tinea neaparat sa doarma impreuna cu 2 papusi, destul de mari, si fiecare dintre ele avea lipsa cate un picior. Pe una o botezase hadicapata (in limba greaca) si pe cealalta Makelarina (e numele unei vecine care schiopata - acum nu mai e in viata). Cadn se urca in pat incepea sa strice "makelarina si handicapataaaa" Daca nu i le dadeam imediat, era jale mare...:))) Si le imbratisa pe amandoua cu mare pasiune...
  Acum, de vreo doua zile, cand adoarme, trebuie sa tina in mana o minge foarte mica, roz... E mingea cu care se juca Irini impreuna cu pisica vecinei. Cine stie ce imi va cere peste vreo 2-3 zile... :)))

  Partea mai rea a povestii este ca peste noapte viseaza cine-stie-ce, si incepe sa imi ceara prin somn diverse obiecte. Daca nu o bag in seama, de cele mai multe ori se enerveaza si chiar se trezeste. Daca insa i le dau imediat, se potoleste si isi continua somnul...
  Numai eu stiu de cate ori orbeacaiam prin casa in miez de noapte cautand cine stie ce traznai imi cerea fi-mea. Acum m-am invatat minte si stiu cam ce ar putea sa ceara, asa ca am artileria grea langa pat :))) papusi oloage, mingi, aparate de fotografiat, telefoane...
  Foarte tare Ana=)) Darius se trezeste noaptea si cotrobaie el:)) Intr-o dimineata l-am gasit cu borcanul de pasta de tomate langa el:) Scuze de off-topic.
  Vor avea, daca nu acum, in viitor, sau are o pasiune ascunsa Irini despre care tu nu sti:-??

 6. #6
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906
  Citat Postat de andya Vezi mesajul
  Atasament 9630
  Fetita mea nu pleaca nicaieri fara OIA care este de fapt un calut unicorn . El mananca Face nani merge la cresa a facut si baie in mare... El gusta toate pastilutele pe care le luam pt raceala verifica daca lapticul e bun... E innebunita dupa el stiind ca e de la tati...
  Foarte frumos Andya:) Cam ceva de genul face Darius cu paturica, sau masinuta de pompieri...

 7. #7
  Floricica Novice georgiana20's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.03.2010
  Postari in forum
  567
  Eleni are o papusa , care o vrea in patut cand doarme.. si are mai multe papusii , dar aia este preferata ei . Si mai are o pasiune, sa se uite la desene cu mikei ...ii place cand vb donald :) sunt haiosii... :X

 8. #8
  Floricica Avansata hande's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.03.2010
  Postari in forum
  1.594
  A mea face o pasiune pt jucarii cand trebuie sa mergem la plimbare.Nici nu concepe sa plecam fara Dora,Blonda(o papusica) si ursuletul Boy(care e ditamai ursanul :)).Le aranjeaza pe bancheta in spate,iar ursul merge cu tati in fata,bineinteles avand centura de siguranta :))Cel mai rau e la supermarket,cand nu mai are chef sa care papusile in brate.Mi le da mie sa le tin pt ca ea are treaba :)))

 9. #9
  Moderator Floricica Cu Vechime anna_creteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  30.10.2007
  Localitate
  Athens
  Postari in forum
  9.052
  Ziua buna! V-am mai spus ca Irini nu are o jucarie preferata, ci ca dezvolta pasiuni pentru diverse obiecte din casa, care mai de care mai ciudate :)))
  Copila mea, astazi la pranz, a tinut mortis sa adoarma tinand in mana un ceas de camera... care facea un "tic-tac" de ma zgaria pe creieri. In ciuda ticaitului a adormit foarte repede, nu inainte de a ne intreba de vreo 10 ori "ce ora e?". Si noi trebuia, obligatoriu, sa ii raspundem "3 jumate" :)))))
  Acum o sa se trezeasca si sunt sigura ca primul lucru pe care o sa il ceara o sa fie ceasul! :)))

 10. #10
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906
  Citat Postat de anna_creteanu Vezi mesajul
  Ziua buna! V-am mai spus ca Irini nu are o jucarie preferata, ci ca dezvolta pasiuni pentru diverse obiecte din casa, care mai de care mai ciudate :)))
  Copila mea, astazi la pranz, a tinut mortis sa adoarma tinand in mana un ceas de camera... care facea un "tic-tac" de ma zgaria pe creieri. In ciuda ticaitului a adormit foarte repede, nu inainte de a ne intreba de vreo 10 ori "ce ora e?". Si noi trebuia, obligatoriu, sa ii raspundem "3 jumate" :)))))
  Acum o sa se trezeasca si sunt sigura ca primul lucru pe care o sa il ceara o sa fie ceasul! :)))
  foarte dragut:)) ce a facut Irini pana la urma?

 11. #11
  Moderator Floricica Senior madalinutzamamy's Avatar
  Membru inregistrat la
  20.03.2009
  Localitate
  brasov
  Postari in forum
  3.906
  Citat Postat de gianinad Vezi mesajul
  A mea face o pasiune pt jucarii cand trebuie sa mergem la plimbare.Nici nu concepe sa plecam fara Dora,Blonda(o papusica) si ursuletul Boy(care e ditamai ursanul :)).Le aranjeaza pe bancheta in spate,iar ursul merge cu tati in fata,bineinteles avand centura de siguranta :))Cel mai rau e la supermarket,cand nu mai are chef sa care papusile in brate.Mi le da mie sa le tin pt ca ea are treaba :)))
  Ce dragalasa trebuie sa fie fetita ta:) Bineinteles, se vede de pe acum ca tine la viata ursuletului. Insa ma intreb, daca va opreste un politist de la circulatie, ce ii veti explica? Pentru ca sunt sigura ca ursulache nu are buletin:)))

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari