Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
  Membru inregistrat la
  05.10.2007
  Localitate
  Bucuresti
  Postari in forum
  7.664

  Idee Cel mai bun mod de a ne lauda copilul

  Desi la prima vedere a-ti dauda copilul tare cel mai simplu lucuru posibil lucuruile nu stau chiar asa. Trebuie sa gasesti un echilibru intre cat in lauzi, cum il lauzi cat de des samd.

  Se spune ca lauda creste increderea in sine a copilului ai asta este un lucuru pozitiv insa prea multe laude pot chiar dauna celui mic, facandu-l mult prea increzator in fortele proprii si poate avea efecte negative asupra dezvoltatii. In plus daca copilul este laudat mereu chiar si pentru lucuri care poate nu merita laudate, cel mic poate ajunge sa capete o teama de a incerca si lucurui noi pentru a nu dezamagi si pentru a ramane "la inaltime".

  Specialistii sunt de parere ca ceea ce trebuie laudat nu este rezultatul si efortul depus pentru a ajunge in acel punct, si mai ales mijloacele prin care copilul a obtinut acel rezultat, perseverenta copilului.

  Trebuie evitate recompensele materiale pentru ca atunci copilul va fi motivat de obtinerea unui lucuru si nu de scopul acelei actiuni si rezultatul se va intoarce impotriva voastra.

  Noi momentan suntem prea mici pentru laude in adevaratul sens al cuvinatului insa fiecare progres al lui Edi a fost laudat. In general atunci cand reuseste sa faca ceva pentru prima ora, sau i se interzice ceva si el nu mai face dupa rugamintile noastre, cand realizeaza ceva, la noi intervine lauda "Bravoooo Edi!!!" si aplaudam. Edi se bucura si aplauda si el satisfacut de rezultate.

  Voi cum va laudai copiii? Recurgeti la recompense? Ce fel de recompense oferiti copiilor si in ce situatii?

 2. #2
  Floricica Senior raluca28's Avatar
  Membru inregistrat la
  12.11.2009
  Postari in forum
  2.806
  Cred ca cel mai bun mod de a-l lauda pe micut (cand e un pic mai mare, ca sa inteleaga mai mult de un BRAVO), este sa vada ca te intereseaza ce a facut. De ex, nu ii spui "CE desen frumos!". Ci, "Imi place ca ai colorat fara sa depasesti conturul"< sau "Ai folosit o combinatie frumoasa de culori", sau orice altceva e bun la desenul respectiv. In felul acesta copilul simte ca te-ai uitat cu atentie la munca sa, nu doar in treacat. Regula se plica pt orice tip de creatie sau apta buna. Niciodata nu comparam cu alti copii, nici macar cand el iese mai bine. Comparatia se va face doar cu sine insusi. De ex, NU: "Tu ai facut mai bine ca Alex", ci "Ai reusit mai bine decat data trecuta". Poti sa ii spui, dupa ce realizeaza ceva important "Ai reusit, sunt mandru de tine"> Recompensele materiale de tip premiu (De fiecare data cand face ceva), va spun eu, ca una care am cazut in capcana lor de multe ori, nu dau roade. Copilul va face ceva doar de dragul premiului. Dar daca premiul vine cand se completeaza o etapa (de ex, ai citit 50 de carti, ai terminat de invatat anumite animale) atunci este ca si castigat, meritat, si isi atinge scopul.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari