Influenta anturajului inseamna in linii mari determinarea copilului de a face ceva ce in alte circumstante nu ar face, ceva ce nu ii este caracteristic, ceva ce nu isi doreste sa faca insa totusi face pentru a se integra.

Desi se crede ca influenta anturajului apare in adolescenta, acesta apare de fapt inca din copilaria mica, incepand chiar de la varsta de 2 ani. Aici se manifesta sub forme mai "usoare" sub forma de santaj, de exemplu un copil poate fi determinat sa paraseasca locul de joaca sau grupul de copii daca nu vrea sa dea o jucarie sau nu vrea sa se joace cu un alt copil.

Este foarte important ca parinti sa avem o relatie foarte deschisa cu copiii, sa ii invatam de mici ca ne pot spune absolut orice, ca pot avea incredere in noi, ca ii putem ajuta si sprijini in luarea deciziilor si cel mai important ca niciodata nu trebuie sa accepte sa faca ceva doar pentru a se integra intr-un grup.

Pentru un copil, chiar si la o varsta mica, respigerea de catre alti copii este un sentiment foarte puternic ce il afecteaza si ca orice om doreste sa aiba prieteni si colegi de joaca, doreste sa se integreze.

Trebuie sa ii invatam ca trebuie sa faca parte dintr-un grup unde ii face placere sa fie, unde jocurile si activitatile sunt pe placul lui si unde tot ce trebuie sa faca este din placere.

Anturajul poate sa fie si pozitiv, atunci cand vorbim de un hobby comun, de un sport preferat, de ceva constructiv.