Refuzul copiilor de a accepta alimente noi sau alimente pe care o data le acceptau cu placere sunt de cele mai multe ori motiv de ingrijorare pentru parinti. Capriciile alimentare ale copiilor apar in general intre 2 si 6 ani insa pot sa apara si la bebelusii de 18 luni.

Se pare ca aceste capricii fac parte din etapele normale de dezolvtare ale copiilor si sunt legate de dorinta celor mici de a-si manifesta independenta.

Cand copiii incep sa refuze anumite alimente care deja fac parte din alimentatia lor, si chiar se rezuma la a primit un singul tip de mancare, se pare ca este bine ca parintii sa continue sa ii ofere copilului acel tip de mancare atata timp ca este hranitor si tin timp sa incerce sa ii introduca in acel fel de mancare si alte alimente.

In plus, parintii trebuie sa incerce intotdeauna sa efere un exemplu pozitiv copiilor in ceea ce priveste dieta si obiceiurile alimentare, trebuie sa stimuleze simturile copiilor prin preparate aromate si aspectuase dezvoltandu-le astfel apetitul.