Cele mai frecvente tulburari endocrine la copii sunt deficitul de iod, tuburarile de crestere si sexualizare (cauzate de deficitul de hormoni hipofizari) si deficitele congenitale care apare pe linie suprarenala.

Hipotiroidia este o afectiune destul de frecventa si este una dintre principalele cauze ale deficitului mental tocmai de aceea s-a implementat la nivel international screeningul insa din pacate in Romania acesta nu se practica decat in capitala si in doar cateva judete din jur. Este vorba de acel test din calcai care se face bebelusilor la iesirea din maternitate.

Hipertiroidia este caracterizata prin ageitatie, transpiratie abundenta, distroie, apetit crescut insa din fericire este foarte rara la copii, iar daca apare la nou-nascut va diparea de la sine in primele 6 luni de viata.

Deficitul de iod are printre simptome respiratie zgomotoasa, limba incarcata, piele uscata si aspra, constipatie, tonus muscular slabit, somnolenta, scaderea apetitului si implicit si un deficit ponderal.

Problemele de sexualizare merg de la deficit de sexualizare pana la sindrom de sexualizare precoce. Sunt situatii in care copilul are ceea ce se numeste organe genitale incerte care pot fi legate de mediul hormonal de pe parcursul sarcinii.
In timpul sexualizarii precoce are loc inchiderea cartilajelor, iar procesul de crestere stagneaza. Este important de urmarit graficul de crestere al copilului pentru a observa daca exista intarzieri mari de crestere. In primul an de viata bebelusul creste cu ~24-25 cm, apoi de la 12 la 24 luni creste cu 11, 5 cm in al doilea an si de la 24 la 36 de luni creste cu 8,5 cm. De la 4 ani pana la pubertate, copiii vor creste cu circa 5-6 cm pe an.

Nanismul este dat de deficitul hormonilor de crestere, iar gigantismul de excesul acestor hormoni, manifestat in perioada copilariei, ambele fiind afectiuni endocrine grave.