Somnabulismul poate speria multi parinti insa trebuie specificat de la bun-inceput ca nu este o problema grava si ca se poate rezolva fara nici un fel de urmari.

Copilul somnabul se da jos din pat si face diverse actiuni in timpul noptii, cu ochii larg deschisi si privirea absenta, nu reactioneaza la stimuli externi iar dimineata nu isi aminteste nimic.

In general somnambulismul apare la copii de 8-10 ani (dar poate sa apara si mai devreme) si dispare in timpul adolescentei, iar din punct de vedere medical este definit ca o actiune automata in timpul somnului care nu are nici implicatii nici consecinte grave atata timp cat se iau masuri de precautie. Aceste masuri se refera la siguranta copilului, astfel ca toate caile de acces afara trebuie inchise sau blocate (usi si ferestre), la fel obiectele ascutite trebuie cel mai bine incuiate intr-un sertar, trebuie luate de la indemana copilului si toate obiectele mici care pot fi inghitite deoarece in timul episoadelor de somnambulism copiii pot chiar sa si manance.

In timpul acestor episoade de somnambulism multi parinti se tem sa nu trezeasca copilul insa daca acest lucru se intampla, nu este motiv de ingrijorare majora, cel mai rau lucru care se poate intampla este ca cel mic sa se sperie tare (pentru ca miscarile si actiunile sale sunt inconstiente). Indicat este, daca copilul este mic sa fie luat usor in brate si reasezat la locul lui in pat, iar daca este mai mare, gentil dirijat catre patul sau in timp ce i se vorbeste usor si pe un ton bland si scazut.

Daca episoadele de somnambulism sunt regulate, si au loc la aceeasi ora noapte de noapte, copilul poate fi trezit cu 15 min inainte de "termen" si tinut treaza cateva minute apoi poate fi lasat sa adoarma la loc. Se pare ca daca se face acst lucru cateva seri la rand, in jur de o saptamana, episoadele de somnambulism pot sa dispara.