Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Nou Venita anamariad's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.10.2009
  Postari in forum
  6
  Am o problema cu fetita mea de clasa a3 a,si nu stiu cum sa o depasim!chiar si acum reuseste sa incurce literele atunci cand scrie(dictare sau copiere),de ex.pe "t" il inlocuieste cu "n",iar la "r" si "l" e o adevarata aventura,sa numai vorbim de "b" si "d".Si-a format cuvinte pe care le vizualizeaza corect scrise (ex."bunica" pt "b","din" pt."d")iar apoi le foloseste acolo unde este nevoie.Totusi as dori sa stiu daca mai sunt persoane care se confrunta cu aceasta problema,si chiar parerea unui specialist. MULTUMESC!!!!!

 2. #2
  Floricica Avansata anca munteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  01.05.2006
  Postari in forum
  1.305
  Se numeste disgrafie aceasta dificultate si poate fi asociata cu dislexie (dificultatea de a citi) sau cu discalculia (dificutatea de a socoti).
  Este important sa scrieti mai mult despre fetita ca s aincercam sa intelegem ce se intampla cu ea si sa gasim o solutie.
  Pe curand!

 3. #3
  Floricica Nou Venita anamariad's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.10.2009
  Postari in forum
  6
  Multumesc foarte mult pentru raspuns!Da,as dori sa scriu mai multe detalii.Sunt dificultati pe care la inceput nu le percepi ca probleme majore.E foarte buna la socotit,dar inainte de a raspunde(oral) corect intotdeauna spune alt rezultat,dupa care intr-o fractiune de secunda da raspunsul corect.
  In modul de exprimare nu are probleme,are o minte foarte receptiva si creativa,ii place sa vorbeasca despre tot si toate.Memoria o ajuta foarte tare,atat cea auditiva cat si cea vizuala.
  Singura problema majora pe care nu odepaseste este cea cu scrisul;aude si pronunta corect cuvantul dar cand trebuie sa-l scrie .....si la scoala greselile de genul acesta se taxeaza!
  Sper ca vom gasi solutia!
  MULTUMESC!!!!!!!

 4. #4
  Floricica Avansata anca munteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  01.05.2006
  Postari in forum
  1.305
  Aceste dificultati de scriere au aparut din clasa I-a? Cum au evoluat?
  Exista ceva de care le legati din viata fetitei, dintre rufde, din mediul familial, din istoria ei?
  Ce ii este practic greu - sa inteleaga succesiunea literelor, sa scrie literele corespunzatoare sunetelor pe care le aude?

 5. #5
  Floricica Nou Venita anamariad's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.10.2009
  Postari in forum
  6
  Da, au aparut inca de la inceput,iar pe parcurs s-au mentinut iar alte dificultati au evoluat.Chiar astazi a venit dela scoala cu o nota mica la dictare,probleme iarasi. De ceva timp s-a accentuat si inlocuirea lui "f" cu"v"(ex."varmacie").
  Uneori scrie atat de corect,iar cand nu te astepti apar problemele.Eu cred ca ii este greu uneori si sa inteleaga succesiunea dar si sa scrie literele corespunzatoare sunetelor.
  Cred ca si-a pus amprenta putin si situatia mea si,implicit a ei.A crescut fara tata,nu-l cunoaste;am avut o viata foarte grea,si cl de_al doilea sot al meu(cu care legase ea o relatie de tata_fiica foarte buna)ne_a parasit pentru a ramane in Italia.Atunci,anul trecut,a suferit mult atat vazandu-ma pe mine suparata cat si faptul ca iar a ramas fara tata.Chiar si invataatoarea a observat schimbarea.
  A,am uitat ,am facut prostia ca in primul ei an de scoala sa plec in Italia(pt. a fi bine),ea a dus lipsa mea cu toate ca a ramas cu bunica ei,cu carev are o relatie foarte buna.
  asta fiind spus pe scurt,sper ca totul se poate rezolva si cum?E nevoie de sedinte la psiholog pt. afi sigura ca e totul OK.
  PE CURAND!

 6. #6
  Floricica Avansata anca munteanu's Avatar
  Membru inregistrat la
  01.05.2006
  Postari in forum
  1.305
  Din ce spuneti, se pare ca problema este afectiva si nu cognitiva. Daca uneori scrie corect, inseamna ca poate sa fie atenta si sa se concentreze. Dar asa cum spuenti, ii este foarte greu. este la o varsta la care chiar daca nu reuseste sa vorbeasca despre toate acestea, nu inseamna ca nu le gandeste sau simte.
  Ajutorul unui psiholog ar fi sa va ajute sa aflati ce se intampla cu fetita si de unde vine tulburarea ei care se manifesta prin acest simptoom (incurca litere), precum si sa gasiti impreuna o solutie pentru ca ea sa se lamureasca cu cele ce s-au intamplat in vioata ei si sa isi directioneze energia spre activitatea scolara.

 7. #7
  Floricica Veterana ank100's Avatar
  Membru inregistrat la
  09.11.2008
  Localitate
  Topliţa
  Postari in forum
  10.573
  draga Anamaria, lucrand in invatamant am lucrat deseori cu copii care au probleme asemanatoare cu cele ale fetitei tale. nu sunt probleme foarte grave si cu exercitiu se pot rezolva. poti sa-i scrii pe niste cartonase cuvinte care contin sunetele/literele confundate, sa le cititi si sa le analizati impreuna. adica ii citesti tu cuvantul, o pui sa il repete, apoi il despartiti in silabe si o ajuti sa spuna ce sunete contine fiecare silaba. la sfarsit pronuntati din nou cuvantul. (exemplu: tractor, trac-tor, t-r-a-c-t t-o-r, tractor). pentru a diferentia pe "b" de "d" eu i-am invatat pe elevii mei urmatorul lucru: "b" are burta si "d" are dos, la inceput s-au amuzat, mai ales ca eu si gesticulam, insa au retinut foarte usor diferenta. pentru "r" o poti invata poezia cu Rica, o gasesti pe net. iti doresc succes si mai ales perseverenta in a o ajuta pe printesa ta!

 8. #8
  Floricica Nou Venita anamariad's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.10.2009
  Postari in forum
  6
  va multumesc mult celor care mi-ati raspuns!
  draga anca,sa-ti traiasca minunea pe care o ai!

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari