Toti copiii sunt inteligenti in felul lor. Abilitatile innascute si creativitatea trebuie incurajate si stimulate pentru a atinge potentialul maxim. Copiii mici invata cel mai bine prin experientele tactile care folosesc simturile, stimuleaza imaginatia si isi pot folosi curiozitatea naturala si abilitatile innascute in avantajul lor.
Ca parinti puteti invata sa le oferiti suportul necesar care sa ajute la cresterea si dezvoltarea lor armonioasa.

Parintii au un rol decisiv in educarea copiilor, mai mult decât invatatorii sau profesorii. Ei pot inca de timpuriu sa evalueze abilitatile copilului in anumite domenii si sa determine nucleul inteligentei lui. Odata realizat acest lucru, putem incuraja punctele forte si dezvolta pe cele mai slabe.

Parintii si educatorii pot oferi cu usurinta un mediu care sa stimuleze creativitatea si explorarea fara a dispune de sume enorme de bani, jucarii sau materiale auxiliare cum ar fi CD-urile sau DVD-urile. De fapt, talentele naturale ale copilului pot fi dezvoltate evitând aceste lucruri si optând pentru jocurile simple si activitatile centrate pe copil, menite sa stimuleze multiplele forme de inteligenta a copilului.

Howard Gardner a identificat sapte forme de inteligenta care trebuie incurajate de parinti, educatori si profesori: lingvistica, muzicala, logico-matematica, vizual-spatiala, fizico-motorie, interpersonala si intrapersonala. In timp ce cea lingvistica si cea logico-matematica sunt asociate de obicei cu inteligenta, celelalte sunt considerate talente. Gardner le vede pe toate sapte ca fiind egal importante, iar fiecare copil poseda toate aceste tipuri de inteligenta multipla intr-un model unic.

Incurajand explorarea creativa in toate cele sapte domenii, ii ajutam pe copii sa se simta mai increzatori când incearca noi activitati sau când combina elemente din domenii diferite intr-o activitate proprie. Iata câteva cai pentru a incuraja creativitatea in fiecare domeniu:

Inteligenta lingvistica

Poate fi incurajata prin jocuri de cuvinte orale sau scrise ca de exemplu: gasirea rimelor, povestitul, scrierea timpurie, etc. E bine sa aveti multe carti si reviste prin casa sau sa duceti copilul la biblioteca in mod regulat. Cititi-i sau cititi cu el. Incurajati-l sa scrie intr-o agenda despre activitatile zilnice si descoperirile pe care le face si sa le impartaseasca cu voce tare. Lasati-l sa asculte limbi straine, jucati jocuri de cuvinte ca scrabble sau inventatul de noi cuvinte.

Inteligenta logico – matematica

Folosirea creativa a inteligentei in acest domeniu este incurajata prin procese de masurare, estimare sau numarare in timp ce gatiti, faceti cumparaturi sau faceti diferite constructii de jucarie. Jucati jocuri cu culori, forme si marimi cum ar fi: numararea obiectelor galbene din camera sau a obiectelor de o anumita forma. Vor fi incântati sa rezolve puzzle-uri sau sa joace jocuri logice cum ar fi sahul. Lasati-i sa calculeze bugetul necesar pentru cumparaturi.

Inteligenta muzicala

Este dezvoltata prin ascultarea diferitelor genuri de muzica, cântatul liber, cântatul la diferite instrumente muzicale (chiar si tinerea ritmului prin batai de palme pe anumite suprafete dure). Priviti filme impreuna si discutati despre cum regizorii folosesc anumite efecte muzicale pentru a transmite diferite mesaje. Incurajati-i sa-si creeze propriile cântece folosind diferite obiecte casnice (pahare, de exemplu).

Inteligenta fizico-motorie

Incercati sa dansati pe diferite genuri muzicale, jucati roluri de oameni si animale sau practicati diferite sporturi (ciclism, mersul pe role). Lasati copilul sa atinga obiectele, sa le manevreze, sa creeze obiecte, sa coasa, sa gateasca sau sa contruiasca modele din imaginatia lor.

Inteligenta vizual-spatiala

Exista numeroase tehnici artistice si materiale pentru dezvoltarea acestei inteligente prin desen, pictura, colaje, tesaturi, mozaic, sculptura si constructia diferitelor structuri din cuburi. Lasati copiii sa decida singuri asupra aranjamentului camerei lor. Inainte de a iesi din casa la o plimbare, dati-le o harta si lasati-i sa stabileasca singuri traseul.

Inteligenta interpersonala (abilitatea de relationare)

Aceasta forma de inteligenta poate fi stimulata prin orice forma de interactiune cu ceilalti, prin roluri de imaginatie: “la restaurant”, “la magazin” sau “de-a mama si tata”. Asigurati-va ca cei mici interactioneaza cu copiii de vârsta lor jucând diferite jocuri impreuna, studiind sau desfasurând activitati impreuna. Lasati-i sa-si asume roluri de lider cum ar fi sa aiba grija de fratiori sau sa-i ajute pe cei sarmani. Incurajati-i sa exploreze diferitele puncte de vedere ale unei situatii sau sa vada cum ar fi afectati ceilalti de actiunile lor.

Inteligenta intrapersonala (cunoasterea de sine)

Inteligenta intrapersonala poate fi incurajata prin discutii cu copiii despre ce le place si ce nu le place, cerându-le opinia asupra unor lucruri si cerându-le sa o argumenteze, indemnându-i sa-si puna intrebari despre deciziile luate de-a lungul zilei. Invatati-i sa-si constientizeze propriile puncte tari sau slabe.

Copiii invata si se exprima cel mai bine prin activitati care implica si angajeaza toate simturile lor. Parintii si educatorii pot asigura o varietate de activitati pentru copiii mici care sa le incurajeze dezvoltarea cognitiva si creativitatea naturala in moduri adecvate vârstei lor.

Pentru copii - carti de povesti, articole, carti personalizate, interpretarea desenului