Printre testele din timpul sarcinii pe care le fac mamicile se numara si cel pentru Sindorm Down, triplul test efecuat in jurul saptamanii 16 de sarcina si rezultatul caruia reprezina un procent de risc pentru sindromul Down. Pentru femeile tinere riscul de a naste un copil cu sindromul Down este de 1 la 1500 de nasteri in timp ce la femeile trecute de 35 riscul este de 1 la 350.

Sindromul Down este o afectiune congenitala in care materialul genetic determina anomalii de dezvoltare si retard mintal, iar simptomele sale variaza mult de la copil la copil.

Copiii cu sindrom Down au anumite trasaturi caracteristice printre care se numara profilul facial plat, o distanta intre ochi mai mare decat in mod normal, urechi mici, un singur sant in centrul palmelor, limba de dimensiuni mai mari, tonus muscular si articularii slabite.

La copiii mici acest tonus muscular scazut poate sa determina aparitia problemelor de supt si de alimentare, dar si constipatie si probleme digestive, iar la copiii mai mari apar intarzierei ale limbajului, in activitatile zilnice precum mancatul, imbracatul si mersul al toaleta.

Sindromul Down altereaza abilitatile cognitive ale copiilor si determina aparitia retardului mintal.