Ultimele discutii din forum
  1. #67
    Floricica Senior Diandrea's Avatar
    Membru inregistrat la
    21.05.2009
    Localitate
    Satu Mare
    Postari in forum
    2.564
    Uite, ca m-a tras o alta ardeleanca de urechi....se mai pune salata la borcan...da' nu murata cum se mentioneaza mai sus...si inainte de folosire se pune la desarat....No, greseala mea...

  2. #68
    Moderator Floricica Novice Cristelaa's Avatar
    Membru inregistrat la
    18.04.2011
    Postari in forum
    420
    Citat Postat de Ale21 Vezi mesajul
    Salutare mamici si burtici,subiectul e ff interesant.La mine in casa nu lipseste ciorba,supa hai treaca mearga dar ciorba e sfanta.Fac foarte des ciorba de salata murata,e excelenta,e reapid de preparat si foarte ieftina spun eu.Azi la ora 8 ciorbita fierbea deja.Am pus toate legumele ce am gasit prin casa...mazare,conopida,cartof,ardei,morcov,patrunjel,o ceapa si un gat de curcan care e delicios.Apoi la sfarsit am pus bors si ''zdrente'' din ou si gata ciorba,fff sanatoasa spun eu...spor la bucatarit pt cine pofteste :)
    asta e ciorba de legume, nici intr-un caz de salata

  3. #69
    Moderator Floricica Novice Cristelaa's Avatar
    Membru inregistrat la
    18.04.2011
    Postari in forum
    420
    Citat Postat de Ale21 Vezi mesajul
    Ciorba aceasta am invatat-o de la bunica,eu am originile in ardeal si acolo se face tare mult.Eu mai am salata murata de anul trecut de la borcan.Se ia salata verde,se spala bine,se pune sa stea de pe o zi pe alta cu sare multa.Apoi se pune in borcane,alaturi de marar care e prietenul ei cel mai bun :) si se complecteaza cu zeama lasata de ele.Asta e tot.Si inca ceva salata trebuie sa fie mai batrana,eu am cules-o cand avea deja samanta,daca e tanara atunci se face terci pt ca o ''mananca'' sarea.Si folosesc la ciorba asa:iau salata murata,o toc marunt,marunt si o pun la fiert,(fierbe f repede,cam 25-30 min),dupa ce a fiert o las putin la odihna pana prajesc slaninuta(asta e optional,mie imi plac bucatelele de slaninuta sau sunculita in ciorba),dupa ce slaninuta e prajita se adauga in ciorba,se lasa la foc mic si pana se impaca salata cu slanina tu precgatesti asa:usturoi pisat bine+un galbenus de ou+bors magic+marar+smantanica(toate dupa gust),se face ca un dressing si se toarna in ciorba,se mai lasa 2-3 clocote si gata e ciorbita care eu sincer o pap si rece.In ardeal se face cu lapte de oi sau in loc de apa se pune lapte la ciorba...


    2-3 fire de ceapa verde si usturoi verde se toaca marunt
    Se taie cubulete niste slaninuta/kaizer si se prajeste in oala. Se adauga si ceapa si usturoiul si se mai lasa la foc impreuna putin, apoi se adauga apa.
    Cand incepe sa fiarba se adauga salata taiata marunt (sau urzicile sau spanacul). Se adauga sare si se lasa la fiert. La sfarsitul fierberii se adauga lapte batut (cam 1 litru).
    Intr-un bol se amesteca smantana cu 1-2 galbenuse. Cand e gata fiarta salata se opreste focul si se adauga smantana.
    Se 'orneaza' din belsug cu marar si pofta buna.

    Cam asta e ciorba de salata-varianta scurta, dar nici intr-un caz nu se pun atatea legume.

  4. #70
    Floricica Senior Diandrea's Avatar
    Membru inregistrat la
    21.05.2009
    Localitate
    Satu Mare
    Postari in forum
    2.564
    Citat Postat de Cristelaa Vezi mesajul


    2-3 fire de ceapa verde si usturoi verde se toaca marunt
    Se taie cubulete niste slaninuta/kaizer si se prajeste in oala. Se adauga si ceapa si usturoiul si se mai lasa la foc impreuna putin, apoi se adauga apa.
    Cand incepe sa fiarba se adauga salata taiata marunt (sau urzicile sau spanacul). Se adauga sare si se lasa la fiert. La sfarsitul fierberii se adauga lapte batut (cam 1 litru).
    Intr-un bol se amesteca smantana cu 1-2 galbenuse. Cand e gata fiarta salata se opreste focul si se adauga smantana.
    Se 'orneaza' din belsug cu marar si pofta buna.

    Cam asta e ciorba de salata-varianta scurta, dar nici intr-un caz nu se pun atatea legume.
    Asta-i.....varianta originala ardeleneasca.....

  5. #71
    Floricica Nou Venita Ale21's Avatar
    Membru inregistrat la
    28.04.2011
    Postari in forum
    209
    Citat Postat de Cristelaa Vezi mesajul
    asta e ciorba de legume, nici intr-un caz de salata
    A fost doar o greseala de exprimare,dar cine a fost interesat sa citeasca probabil si-au dat seama,cine nu....nu.

  6. #72
    Floricica Nou Venita Ale21's Avatar
    Membru inregistrat la
    28.04.2011
    Postari in forum
    209
    Citat Postat de Cristelaa Vezi mesajul


    2-3 fire de ceapa verde si usturoi verde se toaca marunt
    Se taie cubulete niste slaninuta/kaizer si se prajeste in oala. Se adauga si ceapa si usturoiul si se mai lasa la foc impreuna putin, apoi se adauga apa.
    Cand incepe sa fiarba se adauga salata taiata marunt (sau urzicile sau spanacul). Se adauga sare si se lasa la fiert. La sfarsitul fierberii se adauga lapte batut (cam 1 litru).
    Intr-un bol se amesteca smantana cu 1-2 galbenuse. Cand e gata fiarta salata se opreste focul si se adauga smantana.
    Se 'orneaza' din belsug cu marar si pofta buna.

    Cam asta e ciorba de salata-varianta scurta, dar nici intr-un caz nu se pun atatea legume.
    ''Fiecare bordei cu obiceiul lui''.Se pare ca ai fost mai preocupata sa iei in ras decat sa citesti ca lumea si sa-ti dai seama ca de fapt ciorba de legume era una si cea de salata era alta.Stai linistita ca stiu foarte multi care sunt ardeleni si nu au auzit de salata murata.Dar dupa cum am spus fiecare cu obiceiul lui si dupa cum a invatat sa faca.Nu generalizam si nu cred ca nici un ardelean nu foloseste borsul.Alaturi se serveste cu renumitele ''paturi'' si nici nu iti mai trebuie felul 2.
    Modificata de Ale21; 09.06.2011 la 11:22:19.

  7. #73
    Floricica Nou Venita Ale21's Avatar
    Membru inregistrat la
    28.04.2011
    Postari in forum
    209
    Eu nu am spus care e intradevar varianta originala,probabil altcineva poate spune ca de fapt alta e varianta originala si asa mai departea...eu am zis numa cum o fac eu.....

  8. #74
    Moderator Floricica Novice Cristelaa's Avatar
    Membru inregistrat la
    18.04.2011
    Postari in forum
    420
    Hai s-o lamurim, ai luat postarea mea si ai raspuns la mai multe postari. NU am spus de varianta 'originala', am scris varianta scurta, adica mai pe scurt, pentru ca ca tu ai expus-o mai amanuntit.
    Nu sunt cuvintele mele, cu borsul si salata murata, alta utilizatoare a zis de ele.
    Si de unde ai inteles tu din postarile mele ca as fi luat ceva in ras?!
    Doar 2 postari am, una cu neclaritatea mea vizavi de ciorba ta, intr-un final, da! daca citesti cu atentie se vede ca e vorba de 2 feluri diferite si cea de-a doua postare era un raspuns la intrebarea gabitzzei cum se face ciorba. Se pot combina retetele si alaturi de poza sa-si faca idee cum e aceasta reteta.

  9. #75
    Floricica Senior Diandrea's Avatar
    Membru inregistrat la
    21.05.2009
    Localitate
    Satu Mare
    Postari in forum
    2.564
    Ale 21, eu am fost cea cu salata la borcan si borsul in Ardeal...Daca cu salata la borcan m-a lamurit colega din Bistrita, permite-mi sa te contrazic cu borsul ....si anume ca nu e specific pentru Ardeal....ca exista exceptii, nu zic nu.....dar ca borsul se foloseste la mai toate bordeiele din Ardeal, no, no...nici p-asta n-o cred.....Daca esti ardeleanca ar trebui sa stii asta....din ce parte esti....?

  10. #76
    Moderator Floricica Avansata NicoleD's Avatar
    Membru inregistrat la
    15.05.2011
    Postari in forum
    1.467
    Eu n-am inteles un lucru: de ce salata murata cand e perioada cand "ploua" cu salata proaspata?!

  11. #77
    Floricica Cu Vechime gabitzza's Avatar
    Membru inregistrat la
    05.10.2007
    Localitate
    Bucuresti
    Postari in forum
    7.664
    Cristina multumesc pentru lamuririle referitoare la ciorba. Arata foarte bine si este putin diferita de ciorba de salata pe care o faceam eu acasa insa diferentele nu-s foarte mari. Mama punea de exemplu in loc de "zdrente" de ou, omleta taiata asa fasii fasii sau cubulete mmmm

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari