Dieta macrobiotica este cunoscuta de foarte multa vreme si a fost folosita pentru a vindeca boli precum cancerul iar apoi dupa ce a suferit cateva modificari, a devenit o alimentatie echilibrata pentru un mod de viata sanatos si in plus, dieta macrobiotica te ajuta sa slabesti.

Principiile alimentare ale dietei macrobiotice se bazeaza pe alimente naturale, neprelucrate , care nu sunt de origine animala. Alimentele care fac parte din dieta macrobiotica sunt cerealele integrale, care reprezita cam 60% din dieta si aici sunt incluse orezul brun, orzul, ovazul si graul integral. Apoi sunt legumele care reprezinta aproximativ 25% din dieta, precum varza, broccdoli, conopida, ceapa, dovlecei, morcovi, ridihi, ciuperci, castraveti si telina.

Leguminoasele precum fasolea, lintea si soia, dar si algele marine reprezinta doar 5% din dieta, impreuna cu supele de legume care reprezinta aproximativ 5-10% din dieta zilnica.

Dieta macrobiotica contine si o serie de alimente ce pot fi consumate insa doar ocazional, cum ar fi pestele (crap, cod, pastrav), seminte si alune, fructe proaspete sau uscate (afine, mure, pepene rosu sau galben, capsuni, zmeura, mere, caise, cirese, struguri, piersici, pere, prune, stafide), uleiurile vegetale, tofu.