Intarirea sistemului imuniar ar trebui sa fie prima grija a tuturor, pentru ca un sistem imunitar solid ne scapa de foarte multe neplaceri, ne aduce confort si o stare de bine.

Din multitudinea de remedii naturiste, sunt 12 plante despre care se spune ca ajuta cel mai mult si mai eficient la intarirea imunitatii, pe primul loc aflandu-se echinaceea, urmata de ginseng, popolis, maces, arnica, frunzele de coacaz negru, catina, cimbrul, usturoiul., lemul duce, boabele de soc si chimenul.

Echinaceea este foarte bine cunosctua de mult timp prin proprietatile pe care le are asupra sistemului imunitar, dar si a efectelor rapide obtinute si se recomanda in special in sezonul rece cand organismul este predispus la viroze.

Ginsengul stimuleaza circulatia cerebrala, intarzie procesele de imbatraniere, creste sistemul imunitar, reduce oboseala, sporeste atentia si memoria, imbunatateste timpul de reactie, stimuleaza digestia si previne aparitia cancerului.

Propolisul are o compozitie extrem de bogata in substante cu efecte terapeutice si are efecte extraordinare asupra organismului, asupra aparatului digestiv, sistemului endocrin, este antimicrobian, antiparazitar si antivirotic.

Macesele intaresc sistemul imunitar, au efect calmant, ajuta in tulburarile somnului, sporesc si imbunatatesc atentia si memoria, sunt antiseptice. Ceaiul obtinut din macese contine substante tonifiante, are un continut bogat de vitamina C si ajuta la detoxifiere, stimuleaza functiile ficatului, secretiile biliare, previne infectiile renale si regleaza tensiunea.

Arnica ajuta la intarirea sistemului imunitar, in lupta impotriva depresiei, scade durerea si febra, este un antibiotic natural, este diuretic, scade tensiunea arteriala, stimuleaza circularia cerebrala si cardiaca.

Sucul obtinut din frunzele de coacaz negru stimuleaza circulatia si intaresc sistemul imunitar prin continutul lor bogat de vitamina C si pigmenti.

Sucul de catina este tonic si imbunatateste sistemul imunitar si este si foarte bogat in vitamina C.

Cimbrul stimuleaza sistemul imunitar, este antiseptic si ajuta in lupta cintra infectiilor respiratorii.

Usturoiul ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii atat de comune in sezonul rece, prin intermediul proprietatilor sale antibacteriene si antivirale.

Lemnul dulce are proprietati terapeutice in tratarea afectiunilor respitarorii precum bronsitele.

Boabele de soc ajuta la combaterea simptomelor neplacute ale virozelor, racelilor si dimuneaza si perioada de convalescenta.

Chimenul ajuta la combaterea infectiilor bacteriene, sustine sistemul imunitar prin cresterea numarului de celule numite neutrofile, este recomandat in tratamentul ifectiilor urinare recurente, a bronsitelor cronice, a pneumoniei si a infectiilor cu fungi.