Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Avansata Krisstina's Avatar
  Membru inregistrat la
  17.01.2010
  Postari in forum
  1.390

  Mamele sunt avantajate la locul de munca

  Pentru a beneficia de protectie, angajata are obligatia de a anunta angajatorul asupra starii sale de graviditate, printr-o declaratie scrisa de mana si sa dovedeasca acest lucru prin adeverinta eliberata de medicul specialist.
  Angajatorul trebuie sa semneze de luare la cunostinta, prin inregistrarea declaratiei. De asemenea, acesta nu are voie sa comunice faptul celorlalti angajati fara acordul scris al angajatei.

  Salariata are dreptul la o dispensa lunara de maximum 16 ore libere platite pentru a efectua controale medicale de rutina. Angajata este obligata sa aduca adeverinta de la medicul specialist, pentru a dovedi efectuarea controlului.

  In timpul sarcinii, salariata nu poate sa primeasca program de noapte, ore suplimentare, nu poate fi detasata si nici trimisa in deplasare. Angajatorul este obligat sa ofere un loc de munca mai bun, cu pastrarea aceluiasi nivel salarial, in cazul in care activitatea se desfasoara in conditii necorespunzatoare ce pot afecta sarcina salariatei.

  De asemenea, angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata insarcinata, lauza sau care se afla in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului sau in perioada acordarii stimulentului de insertie.

  In cazul mamelor care se reintorc la serviciu si inca alapteaza, angajatorul este obligat sa ofere pauze de alaptat, maximum doua ore din timpul total de lucru sau sa-i amenajeze un loc special de alaptat la serviciu.Acest program redus nu va afecta drepturile salariale.

  Concediul de risc maternal atunci cand situatia o impune , precum si concediile medicale pe perioada sarcinii, respectiv concediul prenatal si cel postnatal, cu precizarea ca cele 126 de zile se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului post natal sa fie de 42 de zile.Indemnizatia pentru concediul de risc maternal reprezinta 75% din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni, iar cea pentru sarcina si lauzie reprezinta 85% din aceeasi medie de calcul.

  In plus, angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata insarcinata, lauza sau care se afla in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului sau in perioada acordarii stimulentului de insertie.Exceptie: in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

 2. #2
  Floricica Avansata luss's Avatar
  Membru inregistrat la
  31.10.2012
  Postari in forum
  1.704
  Multumim pentru informatii.


  Intrebare: Pe ce perioada poate beneficia mama care alapteaza, Dar se intoarce la lucru de reducerea programului zilnic cu doua ore?
  Multumesc

 3. #3
  Moderator Floricica Avansata Krisstina's Avatar
  Membru inregistrat la
  17.01.2010
  Postari in forum
  1.390
  Programul redus pentru alaptare se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari