Nu multe mamici stiu ca au dreptul la inca un salar la nasterea copilului, iar daca nu sunt angajate acest drept il are tatal copilului. Astfel conform contractului colectiv de munca la nivel national pe 2007 - 2010 nr. 2895/2006, puplicat in Monitorul Oficial, Partea V, nr.5, din 29/01/07 si inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/21/29/12/2006 prevede acest drept salarial suplimentar in articolul 51, lit. c.Puteti cauta mai multe relatii pe net.
Ultimele discutii din forum
-
08.01.2008 12:51:43 #1
Inca un salariu
-
09.01.2008 19:46:23 #2
poti sa-mi dai mai multe detalii te rog?
-
09.01.2008 21:35:16 #3
Eu am primit luna trecuta, la sfarsit de an o prima care reprezenta un salariu mediu in domeniul in care lucrez eu(bancar). M-i s-a spus ca este o prima pentru ca am nascut.
Nu stiam ca trebuie sa primesc acesti bani si a fost o adevarata surpriza pentru mine, bineinteles placuta si foaaarte consistenta.
-
09.01.2008 21:40:06 #4
Si eu am primit acesti bani,un salariu ,la o luna dupa ce am nascut,eu lucrez in domeniu medical.
-
09.01.2008 21:58:57 #5cristina elenaGuest
Asa este cum a spus Mihaela, e o prima de nastere la care are dreptul orice angajat(a). In cazul in care mama nu lucreaza aceasta prima de nastere se plateste tatalui angajat.
Saria eu pot sa-ti spun ce am facut eu: dupa nastere am mers la locul de munca si am completat o cerere (marti) si vineri mi-au intrat banii pe card.
S-a mai scris pe aici pe undeva pe forum despre asta, indiferent ca esti angajat la stat sau la privat angajatorul e obligat prin lege/contractul de munca sa plateasca aceasta prima de nastere.
Asa ca mamicilor cereti aceasta prima angajatorului vostru-e dreptul nostru!!!
-
09.01.2008 22:29:05 #6
Asa este, Cris, ai dreptate in ceea ce ai spus. Si eu am depus o asemenea cerere, adresata directorului unitatii. Doar ca la mine a durat ceva mai mult, adica am primit banii in luna imediat urmatoare.
-
10.01.2008 18:05:21 #7
ei sa vedeti ce am patit eu fetelor in legatura cu salariul asta pt nastere
a fost sotul meu la sediul firmei unde lucrez sa ceara o adeverinta de care aveam nevoie la spital si cu ocazia asta a spus contabilei despre aceasta prima de la angajator
doamna a zis ca ea nu a auzit de asa ceva si nu stie nik.precizez ca eu nu sunt prima care a nascut in firma aia
in cazu asta ce pot sa mai fac?
pupici
-
11.01.2008 17:07:55 #8cristina elenaGuest
Sa nu te lasi, asta trebuie sa faci. E dreptul tau, daca contabila nu stie inseamna ca nu stie meserie.
Insista si nu te lasa, mergi si mai sus de contabila daca e nevoie si spune-le sa mai citeasca legile.
-
12.01.2008 07:39:16 #9
Digutix, legea este de partea ta. Te duci cu o copie a Contractului Colectiv de munca si scrie acolo negru pe alb de acest drept de care beneficiaza mamicile.
Nu stiu daca am timp sa caut pe net acum, sa-ti scriu exact numarul articolului.
Nu conteaza forma in care activezi, de stat sau particulara, nu trebuie sa fii membru de sindicat, este vorba de un fond care se suplimenteaza in functie de necesitati, cu alte cuvinte daca nu ceri nu ti se da.
In caz de refuz, poti actiona persoana sau institutia in judecata, pentru ca te priveaza de acest drept.
Daca retin bine, poti face aceasta cerere pana implineste 3 ani copilul. O sa verific, cand voi avea timp.
Cererea se adreseaza directorului unitatii. Sa nu accepti nici un refuz. Succes!
Edit: acum am vazut ca a scris Eliza numarul articolului respectiv, art. 51, lit. c.
-
12.01.2008 07:40:37 #10
Eu am fost sunata acasa si mi s-a spus sa merg sa depun cererea. Deci, se poate.
-
24.01.2008 10:02:21 #11
eu am primit pt niki acel salar.
acum m-am intors la munca,pana intru in prenatal,oare am dreptul sa primesc inca un salar daca merg doar 2 luni dupa care intru in prenatal?