Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189

  Idee Drepturile gravidelor!!!

  Dragi burtici, un prim pas in apararea drepturilor ...este sa-ti cunosti drepturile! Am preluat cateva informatii foarte pretioase pentru voi, spicuind cateva din drepturile gravidutelor:


  1)Concediul de maternitate, indemnizatia de maternitate


  126 zile de concediu de maternitate
  Conform OUG 158/2005, salariata gravida sau care tocmai a nascut are dreptul la concediu de maternitate (sau concediu maternal). Concediul de maternitate cuprinde 126 zile calendaristice si se imparte in:

  concediu de sarcina, numit si concediu prenatal (inaintea nasterii)
  concediu de lauzie, numit si concediu postnatal (dupa nastere)
  Cele 126 zile de concediu de maternitate si le distribuie fiecare femeie dupa preferinte, singura restrictie fiind ca minim 42 din cele 126 sa constituie concediu postnatal (dupa nastere).

  42 de zile din concediul de maternitate sunt obligatorii
  Numai cele 42 de zile de dupa nastere din concediul de maternitate sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.

  Indemnizatia de maternitate
  Indemnizatia de maternitate este venitul lunar al gravidelor / mamelor in perioada concediului de maternitate. Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:

  se determina baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (din ultimele 12 luni, se iau in considerare ultimele 6 luni de plata a asigurarilor de sanatate).
  indemnizatia de maternitate este 85% din aceasta baza de calcul
  pentru femeile care au 6 luni de cotizatie la asigurarile de sanatate in decursul ultimelor 12 luni, indemnizatia de maternitate va fi aproximativ 85% din salariul brut. Zic "aproximativ", pentru ca exista o variatie lunara in functie de numarul de zile lucratoare ale lunii.
  Indemnizatia de maternitate NU se impoziteaza
  Conform Codului Fiscal, Art. 42, indemnizatia de maternitate nu se impoziteaza. Este bine de stiut acest lucru, in caz ca angajatii de la contabilitate sunt prost informati.

  Procedura de eliberare a concediului de maternitate
  Concediul de maternitate este eliberat de medicul de familie, pentru luna in curs, pe baza unei scrisori medicale de la ginecolog. Asta inseamna ca in fiecare luna gravida se va prezenta la medicul de familie pentru a obtine concediul de maternitate, apoi la serviciu pentru a duce biletul.

  Sfat
  Ca sa-ti fie mai usor, poti stabili cu medicul de familie ca la sfarsitul lunii sa-ti dea atat concediul de maternitate pe luna in curs, cat si pe cel corespunzator lunii urmatoare. Astfel vei face doar un drum la doua luni.

  Baza legislativa (concediul si indemnizatia de maternitate)
  Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, CAPITOLUL IV - Concediul si indemnizatia de maternitate:
  ART. 10.
  (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
  (2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
  a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
  b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).
  (4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
  (5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
  (6) La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
  Art. 23.
  (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate
  Art. 24.
  (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere
  (2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
  (3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
  (4) In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
  Art. 25.
  (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
  (2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

  COD FISCAL, ART. 42, Venituri neimpozabile
  Art. 42 - In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
  a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;


  2)Compensatie de 15% din brut.


  Daca intreprinderea nu are un contract colectiv de munca aparte, atunci se aplica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care mai confera unele avantaje femeii gravide.

  In primul rand, articolul 66 prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut. Asta inseamna ca minim 6 saptamani vei primi "in mana" salariul brut 100%: cca 85% indemnizatia de maternitate + restul de cca 15% compensati de intreprindere.

  Baza legislativa
  Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
  Art. 66.
  (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
  (2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
  (3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.


  3)Ore libere lunar pentru gravide

  16 ore libere, lunar

  Conform legii, femeile gravide au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.

  Baza legislativa

  OUG 96/2003:
  Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
  Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

  4)Program redus de lucru pentru gravide

  Munca mai putina cu 25%, bani la fel

  Pe perioada cat salariata este gravida, are dreptul la program redus de lucru, mai exact la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa-i fie afectat.

  Recomandare de la medic

  Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, gravida are nevoie de o recomandare de la medicul de familie. Multi medici de familie nu cunosc aceasta lege, asa ca este posibil sa fie nevoie de munca de lamurire.

  Baza legislativa

  OUG 96/2003
  Art. 13 - Īn baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate īndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

 2. #2
  Moderator Floricica Avansata ana_micu83's Avatar
  Membru inregistrat la
  22.10.2008
  Localitate
  Sibiu
  Postari in forum
  2.189
  5)Angajarea gravidelor
  La angajare nu te intreaba nimeni daca esti gravida.

  La angajare, gravida nu poate fi discriminata. Angajatorului ii este interzis sa ceara la angajare efectuarea testului de sarcina.

  Baza legislativa

  Codul Muncii, Legea 53/2003, Art. 27:


  6)Concedierea gravidelor este ilegala


  Nu te poate da afara  Din momentul depunerii instiintarii scrise catre angajator, acesta nu mai are voie sa concedieze angajata gravida. De asemenea, nu pot fi concediate gravidele, mamele sau tatii aflati in concediul de maternitate, concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani sau in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.

  Chiar si in aceste situatii, gravida poate fi totusi concediata prin desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice, a falimentului, a transformarii tehnologice sau reorganizarii angajatorului.

  Baza legislativa

  Codul Muncii, Legea 53/2003, Art. 60:

  (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
  c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
  d) pe durata concediului de maternitate;
  e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
  f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;

  (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

  6)Program de munca gravide
  Fara ture de noapte

  Beneficiaza de dreptul de a nu efectua munca de noapte femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza.

  Gravida care doreste sa nu mai presteze munca de noapte, in primul rand trebuie sa depuna o cerere pentru a fi trecuta la un program de zi, insotita de un document medical care sa confirme ca in perioada t1-t2 sanatatea sa este afectata de munca de noapte.

  Firma este obligata sa-i propuna un program care sa nu se incadreze la "munca de noapte", cu un numar de ore egal cu cel presupus de postul gravidei.

  Daca firma nu poate oferi nici o varianta de program de zi legea spune ca femeia gravida beneficiaza de concediul si indemnizatia de risc maternal.

  Ce inseamna program de noapte?

  Surpriza cu "munca de noapte" este ca, daca lucrezi zilnic mai putin de 3 ore noaptea (adica in intervalul 22.00-6.00), nu se considera munca de noapte.

  Iata de ce, in mod paradoxal pentru cei neavizati, programul 15:00 - 24:00 de exemplu nu este considerat din punct de vedere legal program de noapte.

  Baza legislativa

  Codul Muncii, Legea 53/2003
  Art. 125:

  (2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

  Art. 19. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.

  (2) Īn cazul īn care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.

  (3) Solicitarea salariatei se īnsoteste de un document medical care mentioneaza perioada īn care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.

  (4) Īn cazul īn care, din motive justificate īn mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul si indemnizatia de risc maternal, conform art. 10 si 11.


  Preluare Drepturile gravidelor si proaspetelor mamici

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari