Este vorba despre o cercetare realizata la nivel european despre Drepturile Copilului - Eurobarometer 2008.

Se pare ca cel mai mare grad de constinetizare asupra drepturilor pe care le au sunt copiii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, astfel ca un procent de 85% dintre copiii pariticpanti la studiu au declarat ca isi cunosc drepturile.

Cand au fost intrebati despre cum sunt respectate drepturile copiilor, majoritatea participantilor la studiu s-au declarat multumiti, cele mai bune procente s-au inregistrat in Olanda, Finlanda si Marea Britanie (intre 92 si 94%) in timp ce cele mai mici procente s-au inregistrat in Portugalia (doar 39%) si Romania unde doar 42% dintre copiii chestionati s-au declarat multumiti de cum le sunt respectate drepturile.

Intrebati despre ce piedici pot sa intalnesca atunci cand incearca sa isi ceara si sa isi apere drepturile, cea mai semnalata problema a fost cea legata de infromatiile de contact si procedurile care trebuie sa le urmeze care nu sunt deloc clare sau accesibile.

Cele mai semnalate probleme care ii afecteaza pe copiii sunt violentele impotriva lor, exploatarea sexuala, consumuld e droguri, discrimiarea, rasismul, saracia si excluderea sociala.