Ultimele discutii din forum
 1. #1
  Floricica Nou Venita antonia13's Avatar
  Membru inregistrat la
  10.03.2009
  Postari in forum
  3

  Concediu pentru ingrijirea copilului

  Exista vreun avantaj financiar daca ma duc mai repede la servici inainte de incheierea celor 2 ani de concediu de ingrijire a copilului?

 2. #2
  claudia73
  Guest
  Da, un stimulent in cuantum de 100 lei (Ron)/luna.

 3. #3
  Floricica Nou Venita bogdan76ers's Avatar
  Membru inregistrat la
  06.11.2009
  Postari in forum
  1
  as avea si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra. am auzit de la unu si altul ca daca iti ramane sotia gravida in perioada unui contract de munca pe perioada determinata(sotia mea are contract pana in 4mai2010), nu ar fi bine pentru o eventuala sarcina. de ex: sotia ramane gravida in decembrie 2009, pana in mai mai sunt 5 luni, precizez ca are continuitate in munca (min.12 luni). ce sanse are sa-si pastreze actualul loc de munca? angajatorul ai va permite conform legii sa revina pe actualul post detinut in prezent? va rog sa ma ajutati. multumesc si astept un raspuns.

 4. #4
  claudia73
  Guest
  In perioada cat mamica este in CCIC, contractul individual de munca se suspenda, si mamica beneficiaza de indemnizatie (daca sunt indeplinite conditiile mentionate in cuprinsul Hotararii pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, din care citez art.4:" (1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela." am incheiat citatul).

  Dupa terminarea CCIC, poate sa revina la locul de munca(este dreptul sau), dar ce se va intampla mai departe nu se poate anticipa.

 5. #5
  Floricica Senior ruxidadi's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.12.2008
  Localitate
  Brasov
  Postari in forum
  4.586
  Fiind angajata cu contract de munca pe perioada determinata, angajatorul nu este obligat sa prelungeasca perioada pentru care este incheiat acest contract, chiar daca sotia ta este insarcinata. Este insa posibil, depinde de angajator.
  Sotia ta trebuie sa realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni, Ón ultimul an anterior datei nasterii copilului, deci se iau in considerare numai cele 12 luni de dinaintea nasterii.

  Dar legea prevede ca:" In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
  ...
  b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii"

  In cazul in care contractul individual de munca al sotiei tale se incheie la termenul prevazut fara a fi prelungit, atunci sotia ta beneficiaza de indemnizatie de somaj si automat, dupa ce va naste, va avea dreptul si la Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

 6. #6
  Floricica Cu Vechime dadiana's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.04.2008
  Postari in forum
  8.441
  eu nu cred ca beneficiaza de somaj dupa incetarea unui contract de munca pe perioada determinata, a fost de acord atunci cand a semnat acest contract, deci nu o da nimeni afara, doar ca pentru atata timp a fost angajata. ar putea eventual sa intre in medical, prenatal, pe la sfarsitul perioadei adica inceputul lui mai, insa daca ea nici nu este insarcinata nu prea are cum :(

 7. #7
  Floricica Senior ruxidadi's Avatar
  Membru inregistrat la
  03.12.2008
  Localitate
  Brasov
  Postari in forum
  4.586
  Art. 19 din Legea somajului nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca:"In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
  a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari, ..."
  bine inteles daca este indeplinita si conditia stagiului de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Bogdan a zis ca sotia sa are comtinuitate in munca 12 luni, deci are dreptul la somaj.

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari