Neutropenia reprezinta o micsorare a globulelor albe din sange, globule ce contribuie la eliminarea bacteriilor. Neutropenia este constitutionala sau dobandita, in general fiind vorba de cazuri de neutropenie dobandita minora care nu are nici o consecinta. cea mai frecventa forma de neutropenie este cea cronica si se observa in general in cazul in care apare oboseala si este mai frecventa la femei de cat la barbati.

Persoanele care sufera de neutropenie se confrunta adesea cu infectii si sunt in pericol de sangerare spontana insotia de simptome precum oboseala, slabiciune si tulburari de respiratie.

Cele mai fecvente simptome ale neutropeniei sunt febra moderata, tuse si dificiultati la respiratie, sinutzite sau otite recurente, infectii ale pielii, candidoza orala, dureri gingivale, stomatite, retrad de crestere la copii.

In general tratamentul presupune inlaturarea factorilor care agraveaza afectiunea, igiena orala stricta, corectarea deficientelor nutritionale, tratarea constipatiei (daca este cazul), evitarea consumului de frcute si legume proaspete.