Din pacate, majoritatea evneimentelor din viata parintilor care le provoaca stres se reflecta si asupra copiilor, astfel ca daca unul din parinti sufera de probleme psihice de la perioade stresante sau depresii usoare (si trecatoare) pana la schizofrenie, tulburare obsesiv-compulsiva sau depresie severa, copiii crescuti de acesti parinti cu afectiuni mintale vor intampina probleme si vor fi afectati.

Printre principalele probleme care pot afecta copiii cu parinti ce sufera de o afectiune psihica se numara izolarea, sentimentul de vina si neglijarea.

Izolarea poate fi determinata de anxietatile parintilor, de atacuri de panica sau de o stare de dependenta iar un copil cu un parite ce sufera de izolare, va suferi de sindromul singuratatii si va fi incapabil sa isi exteriorizeze sentimentele, devenind astfel introvertit.

Sentimentul de vina apare atunci cand un copil nu poate intelege natura medicala a comportamentului parintelui sau si va percepe acel comportament ca fiind o reactie provocata de ceva ce a facut el.

Neglijarea si lipsa protectiei apare din cauza imposibilitatii parintelui cu probleme psihice de a a-si ingriji si proteja corespunzator copilului si de a-ti oferi atentia de care are nevoie si va determina o maturizare fortata a copilului.