Ultimele discutii din forum
  1. #1
    lorito
    Guest

    Zambitor Trucuri, sfaturi, idei practice in diversificare

    Am mai trecut o data prin ceea ce se numeste diversificare, acum am luat-o de la capat. As vrea sa vorbim , sa facem schimb de cateva trucuri, idei care fac diversificarea mai usoara. Sa vorbim din experienta, din ceea ce am auzit, citit, poate o sa fim de ajutor si altor viitoare mamici care trec prin aceasta etapa complicata( din punctul meu de vedere) din viata micului pui de om.

  2. #2
    lorito
    Guest
    Diversificarea primului copil am inceput-o cu cereale, apoi cu fructe. La cel de-al doilea copil am inceput tot cu cereale, apoi cu legume. M-am jurat ca nu o sa mai dau suc de morcov copiilor. Baitanul era mereu portocaliu pe haine, fie ca ii puneam babetica cauciucata sau din alt material, incepusem sa urasc culoarea portocalie.
    Ca a fost sau nu bine, la un moment dat am renuntat la lingurita si ii dadeam sucul cu biberonul, apoi ii dadeam si-si, ca am continuat cu suc de mere, alta distractie.
    Imi venea sa ma dau cu capul de pereti cand am inceput cu supa, va spun foarte serios, am citit si-am rascitit pe unde am apucat: ma obseda ideea: care este ordinea introducerii legumelor?
    Acum , la al doilea copil, lucrurile sunt destul de clare in capul meu, dar la primul copil diversificarea a fost o piatra de incercare pentru mine, bine ca s-a terminat::).
    Ca trucuri as recomanda: incepeti diversificarea gandind pozitiv, schimbati din cand in cand vesela bebelusilui( boluri noi, lingurite etc.), am observat( la inceputul inceperii diversificarii) ca mananca mai bine daca o las in scoica auto, si nu in scaunelul pentru papa( asta doar o perioada, sau cand si cand, dar mi-a prins foarte bine, am zis ca fac orice numai sa manance:P),i-am dat papita prin robot/blender, dar i-am mai pasat si cu furculita si acum nu ma vad in ipostaza in care nu mananca decat pasat.....mai revin cu completari pe parcurs:)

  3. #3
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Eu locuiesc in Suedia. Aici se recomanda inceperea diversificarii, foarte incet, de la 4 luni.
    Prima oara se introduc legumele, sub forma de pireuri f moi(eu le amestecam cu lapticul meu).
    Se recomanda o lingurita pentru incaput, si treptat, cat de incet posibil, cresterea cantitatii pana la 50 ml.
    Apoi se trece la urmatoarea leguma.
    Cand copilul s-a obisnuit sa plimbe mancarica prin gurita si sa o inghita, si s-au introdus o mare parte a legumelor, se trce la urmatoarea faza - carnita de piu si vitel, care se amesteca in pireurile de legume.
    Aceasta constituie o parte a mesei de pranz, completandu-se cu tzitzica.
    Pe la 5-6 luni se introduc abia cerealele, la cina de obicei. Mare grija la cerealele cu continut mare de gluten, precum graul.
    Noi am folosit cele de ovaz si amestec ovaz cu orez, pentru inceput.
    Si in acest caz se incepe cu o lingurita...crescand pana la 100 ml apa+ cereale. Cresterea se face incet si in acest caz.
    Fructele se introduc dupa ce sugarul a facut cunostinta cu legumele, s-ar putea sa refuze legumele altfel:) , fructele sunt dulci si buuuuune:)
    De la 6 luni se creste treptat cantitatea celor 2 mese principale: pranz, cina.
    Se introduce pestele.

    Nici o leguma, in afara de avocado, nu este permisa nefiarta pana la varsta de 8 luni.
    NU exista nici un fel de interdictii la fructe in afara de citrice, care nu se recomanda nici ele pana la 8 luni( aciditate mare).

    La 8 luni se introduc cerealele la mic dejun, si la cina se incepe cu mancarica gatita, asemanatoare cu pranzul.
    Acum se introduc cerealele integrale si produsele din faina integrala.
    Se introduc fructele de mare(tratate termic bineinteles)
    Nu se mai paseaza mancarica de la aceasta varsta, in schimb se toaca marunt, crescandu-se treptat marimea bucatilor, in raport cu cat de bine a invatat bebe sa mestece.
    Se introduc lactatele, in cantitati fffff mici in amestec cu fructe sau in mancarica. Se incepe cu unt, yaurt, branzica proaspata.

    La 10 luni se introduc lactatele in cantitati ceva mai mari, si noi am inceput sa papam aceeasi mancarica cu mami si tati, fara sare , bineinteles.


    FFFFF importanta este grasimea: uleiul de rapita este cel mai recomandat, datorita continutului mare de omega 3.
    Se recomanda o lingurita de ulei la fiecare masa gatita.
    In cazul degustarilor de la inceput eu punem o lingurita la 100 ml, si inghetam in formele de la cuburile de ghiata pireurile, neputand sa prepar doar cate o lingurita sau 2... Pastram pireurile in pungi de plastic etichetate cu data si felul mancarii, in congelator.


    Nu prea se dau sucuri si supe, neavand o valoare prea mare nutritiva.

    Sunt interzise pana la un an urmatoarele: sarea(rinichii micutului nu sunt pregatiti pentru aceasta), sfecla rosie, spanacul(contin nivel mare de nitrati, nocivi bebelusilor), mierea de albina(poate contine o bacterie f periculoasa). Bineinteles: fara afumatura, carne cruda, prajeli...
    Modificata de ana2003maria; 06.04.2011 la 16:16:09.

  4. #4
    Floricica Nou Venita bitzacky's Avatar
    Membru inregistrat la
    06.04.2011
    Postari in forum
    1
    Copilul meu obisnuia sa nu manance branza, dar reuseam sa-l pacalesc ascunzand-o in pireul de legume.
    La fel am procedat si cu galbenusul de ou.

    De asemenea, la un moment dat, refuza sa manance marul crud, si am inceput sa i-l dau copt, fie simplu, fie cu cereale Milupa, sau in combinatii de mar copt cu orez.

  5. #5
    angy78
    Guest
    buna lori,pup dulce minunatiile tale.
    la fetita i-am dat pt inceput lapte cu cereale si apoi am introdus fructele ,pe parcurs am adaugat supica.la baiat am inceput la fel -lapte cu cereale si apoi fructe.pediatra ne-a zis ca dupa luna a 6 sa incepem cu carnita de pui dar imi recomanda sa iau la borcanele ca e mai bine.suculet i-am dat doar de mere si portocala .fructele le dam doar pe razatoare si le mai pasam cu furculita nu vreau sa am surprize mai tarzior ca imi refuza mancarica ca simte bucatele mai maricele.de exemplu cind plec la drum lung ce voi face iau blendarul cu mine?de papat cu lingurita nu am avut probleme a acceptat incantat si papam foarte frumos fara sa ne manjim deloc pina acum mai tarziu nu stiu cum va fi.
    Modificata de angy78; 06.04.2011 la 23:00:01.

  6. #6
    lorito
    Guest
    De pe la 9, 10 luni am inceput sa-i dau si mancare reincalzita( bain marie), dar consumata in maxim 24 de ore de la preparare.
    Totusi, despre spanac am gasit urmatoarele:
    Capraru, Mama si copilul:"Pireul de spanac se administreaza dupa ce sugarul s-a obisnuit cu morcovii. Spanacul trebuie sa fie proaspat, sa nu se depoziteze prea mult. Nu este bine sa fie pastrat si reincalzit a doua zi, deoarece in acest caz se petrec anumite schimbari chimice si iau nastere substante daunatoare sugarului si copilului mic( nitriti). Acest pericol exista si atunci cand spanacul congelat se dezgheata prea usor."

    Inutil sa mai spun ca nu trebuie sa urmam orbeste o anumita scehma de diversificare. Oricum, cati doctori , atatea pareri, cate tari, atatea scheme. Eu am adunat informatii si am facut o medie:)
    Tot Capraru zice: " Daca un sugar refuza un aliment nou, nu se va insista si , mai ales, nu se va forta sugarul sa manance dupa o anumita schema de diversificare".
    Ma gandesc ca, totusi, acelasi doctor are cateva mii de copii, o singura schema nu poate " merge" la un numar asa mare de copii. Spun asta pentru ca am citit ca unele mamici spun: " Asa mi-a spus doctorul , asa fac". Sunt de acord, dar daca doctorul zice sa-i dau ananas si lui/ei nu ii place....mai vad ce alte fructe mai recomanda alti doctori la aceeasi varsta, poate, poate copilul meu ar fi inscris la el/ea:)

  7. #7
    lorito
    Guest
    Dupa varsta de 8 luni i-am dat regulat galbenus de ou( de 2 ori pe saptamana). Albusul il evit in continuare macar pana la varsta de 1 an.

    Incepand cu luna a 9-a putem incepe sa dam copilului si alimente tocate pentru a invata sa le manance. Chiar daca nu au niciun dinte, ei pot mesteca si o hrana mai consistenta.

    Incepand cu luna a 11-a i se poate da copilului , din cand in cand, mancare care se pregateste pentru toata familia.

  8. #8
    Floricica Nou Venita Lalina's Avatar
    Membru inregistrat la
    07.04.2011
    Postari in forum
    1
    Folositi alimente fara gluten, cat mai naturale, fara zahar si sare.

    Alimentele se introduc la o diferenta de 3-4 zile, astfel incat sa ne dam seama daca copilul are o alergie alimentara si care este mancarea care o declanseaza

    Apetitul copilului scade atunci cand apar dintisorii.

    Evita sa-i impui copilului gusturile tale.

    Nu fortati copilul sa manance prea mult.

    Inainte de a introduce un aliment nou, copilul trebuie sa fie in perfecta stare de sanatate.

    Fructele nu se incalzesc pentru ca se inactiveaza vitaminele.

    Masa de fructe nu se pastreaza la frigider.

    Carnea de porc sau de oaie nu se da decat dupa 3 ani.

  9. #9
    Moderator Floricica Avansata roxie's Avatar
    Membru inregistrat la
    15.10.2008
    Postari in forum
    2.054
    Lalina, te rog sa folosesti functia de editare a mesajelor cand mai ai ceva de adaugat la ce ai spus deja, nu scrie un mesaj nou pentru fiecare propozitie pe care o ai de zis.
    Intri la "modifica mesaj" si ti se deschide casuta cu textul scris, si poti adauga ce mai doresti sa spui.

  10. #10
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Citat Postat de Lalina Vezi mesajul
    Folositi alimente fara gluten, cat mai naturale, fara zahar si sare.

    Alimentele se introduc la o diferenta de 3-4 zile, astfel incat sa ne dam seama daca copilul are o alergie alimentara si care este mancarea care o declanseaza

    Apetitul copilului scade atunci cand apar dintisorii.

    Evita sa-i impui copilului gusturile tale.

    Nu fortati copilul sa manance prea mult.

    Inainte de a introduce un aliment nou, copilul trebuie sa fie in perfecta stare de sanatate.

    Fructele nu se incalzesc pentru ca se inactiveaza vitaminele.

    Masa de fructe nu se pastreaza la frigider.

    Carnea de porc sau de oaie nu se da decat dupa 3 ani.
    Foarte bune sfaturi!!!!!
    Singura rezervare o am fata de ultimele 2 afirmati. Prima nu este valabila in cazul borcanelelor de fructe din comert, unde , asa cum se prevede pe ambalaj este permisa pastrarea lor la frigider un anumit nr de zile, iar a doua mi se pare mult exagerata, dar pana la urma exista atatea feluri de carne incat nu e mare scofala daca acestea doua sunt excluse.

  11. #11
    Moderator Floricica Cu Vechime larisa2000's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.06.2008
    Postari in forum
    8.710
    lorito, pai diversificarea se face cu lingurita, nu cu biberonul, copilul tb invatat sa manace cu lingurita, chiar si suculetul i-l dai tot cu lingurita

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari