Ultimele discutii din forum
  1. #12
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Probabil va dura ceva timp pana voi reusi sa postez toate retetele mele. Scriu cate putin cand doarme bebele meu :)

  2. #13
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Dupa varsta de 6 luni, in momentul in care bebelusul a inceput sa accepte cantitati mai mari de hrana solida, se poate incepe cu meniuri mai complexe. Aceste meniuri ar fi indicat sa contina cele cele 4 tipuri de alimente:1. cartof, orez sau paste ( sau o alta varianta de aliment bogat in carbohidrate);2. legume si zarzavaturi;3. carne, peste, oua(galbenus), branza (in jurul varstei de 8 luni);4. grasime ( ulei de rapita, de preferinta).

    Retetele pe care le voi posta nu contin toate aceste grupe. Plec de la ideea ca veti alege cate un aliment din fiecare grupa singure/singuri.

    De exeplu: o masa de pranz ar putea sa contina un cartof fiert(marime potrivita) , 2 linguri de pireu de morcov, 1 lingura de pireu de broccoli, 2 lg pireu de carne, 1 lingurita ulei sau unt ( sos,in cazul copiilor mai mari). Pireu de mango la desert.
    Cantitatile pot diferi in functie de cat de mari sunt portiile bebelusului.

    Orice alta combinatie care include toate aceste grupuri de alimente, si pe care o place bebe :), este OK :)

    Mentionez ca acestea sunt recomandarile din tara unde locuiesc.
    Modificata de ana2003maria; 08.04.2011 la 21:32:59.

  3. #14
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni (si ceva mai devreme, daca diversificarea a incaput la 4 luni, si pireurile de legume functioneaza fara problema )

    Pireu de pui
    Ajunge pentru cca 25 de "cuburi de ghiata"

    1 piept de pui dezosat
    4 dl apa
    1 morcov feliat
    1 patrunjel feliat

    Fierbe apa. Adauga puiul taiat in cubulete. Adauga zarzavaturile. Fierbe cca 15 min. Strecoara supa. Pentru a controla daca puiul este fiert, taie un cubulet si verifica saftul lasat de acesta. Daca acesta este transparent, puiul este fiert.
    Paseaza puiul impreuna cu zarzavaturile ( ex. in mixer sau blander). Adauga din supa pentru a obtine consistenta dorita.
    Lasa la racit si inghiata pireul in formele de la cuburile de ghiata. Pastreaza-le la congelator, in pungi de plastic etichetate cu numele si data prepararii. A nu se pastra mai mult de o luna.

    Se poare servi cu garnitura de cartof, orez, mamaliguta si un pireu de legume. O lingurita de ulei este recomandata la o portie ( 200 ml).
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:41:01.

  4. #15
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni (si ceva mai devreme, daca diversificarea a incaput la 4 luni, si pireurile de legume functioneaza fara problema )

    Chiftelute fierte.

    Cca 30 chiftelute mici.

    200 g carne de vitel macinata ( porc sau vanat in cazul copiilor mai mari)
    1 cartof fiert racit si pasat
    1/2 lg faina (de orez, porumb, cartof, secara sunt indicate datorita lipsei glutenului sau a unei cantitati f mici a acestuia)
    1/2 dl supa de carne ( sau lapte in cazul copiilor mai mari)
    La alegere: un vf mic de cutit de cimbru macinat

    Se amesteca faina si cartoful(si cimbrul). Se adauga supa (laptele). Se adauga apoi carnea si se framanta bine. Umezeste-ti mainile in apa calda inainte de a forma chiftelutele.

    Fierbe 1/2 litru apa intr-o cratita. Fierbe cate 10 chiftelute deodata. Acestea sunt fierte cand se ridica la suprafata apei (5-10 min).
    Poti sa le pastrezi la congelator in punga de plastic etichetata cu numele si data prepararii.

    Paseazale sau taiele in bucatele mici inainte de consumare, in raport cu varsta bebelusului si cu ce consistenta este obisnuit sa primeasca.

    Se pot servi de ex. cu paste, cartof fiert, mamaliguta..., si un pireu de rerzavaturi sau alte legume.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:38:10.

  5. #16
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni (si ceva mai devreme, daca diversificarea a incaput la 4 luni, si pireurile de legume functioneaza fara problema )

    Pireu de peste

    Cca 15 ( cuburi de ghiata)

    400 g de file de peste (ex. cod)
    4 dl apa
    1/2 ceapa sau 1/3 praz ( depinde de marimea acestuia)
    1 radacina mica de patrunjel , cca 20 g( sau alt zarzavat)
    La alegere: putin marar

    Pune apa la fiert. Cand fierbe adauga patrunjelul si ceapa taiate in bucatele. Adauga apoi pestele (si mararul). Daca bucata de peste e mare o poti felia.
    Fierbe cca 10 min. Strecoara pestele si paseaza-l cu o furculita ( sau in blander). Adauga din supa de peste pentru a obtine consistenta dorita. Lasa pireul sa se racoreasca. Inghiata pireul de peste in formele de la cuburile de ghiata. Pastreaza in pungi de plastic etichetate cu numele si data prepararii.

    Se poare servi cu garnitura de cartofi fierti, orez sau mamaliguta. O lingurita de ulei (de rapita) la portie acopera nevoia de grasime la o masa a sugarului.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 13:35:31.

  6. #17
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    In zilele urmatoare voi posta alte retete care se adreseaza exclusiv incepand cu varsta de 6 luni.

  7. #18
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni

    Pireu de peste cu zarzavaturi

    100 g peste alb marin (ex. cod)
    1 ceapa
    2 morcovi
    1 pastarnac
    2 lingurite fruze de patrunjel
    2 linguri de ulei (de rapita)

    Pune apa la fiert. Taie legumele in cubulete si pune-le in apa clocotita. Fierbe cca 15-20 minute. Adauga pestele taiat in felii si patrunjelul tocat. Fierbe cca 5 min. Strecoara supa si paseaza pestele si legumele intr-un blander sau mixer. Adauga din supa si cele 2 linguri de ulei, pentru a obtine consistenta dorita.

    Se poate servi cu orez, cartof fiert sau mamaliguta.

    Se poate ingheta in formele de la cuburile de ghiata, pentru degustari.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 11:31:12.

  8. #19
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni

    Peste cu rosii si busuioc

    100 g peste marin
    250 ml rosii tocate
    1 ceapa
    1 lingurita busuioc proaspat tocat
    2 lg ulei (de rapita)
    cca 80 g paste nefierte ( ex. macaroane, spagetti..., exista variante si fara gluten)

    Fierbe pastele mai moi. Clateste in apa rece si lasa la racorit. Toaca pastele la marimea acceptata de bebelusul tau.

    Toaca ceapa si pune-o la fiert impreuna cu rosiile tocate. Lasa sa fiarba la foc mic cca 10 min. Adauga pestele feliat si busuiocul tocat marunt. Mai fierbe inca cca 5 min. Ia sosul de pe foc. Lasa sa se racoreasca putin si paseaza cu furculita sau in blander. Adauga uleiul si pastele.

    Se poate ingheta.
    Modificata de ana2003maria; 09.04.2011 la 11:29:35.

  9. #20
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Retete gustoase pentru bebici intre 6-8 luni

    Carne de vitel cu pireu de legume
    2-3 portii, daca doriti dublati cantitatea ingredientelor si pastreti la congelator surplusul, in pungi de plastic de cate o portie, etichetate cu numele si data prepararii

    75 g carne macinata de vitel
    2 cartofi
    1 morcov
    1 dl porumb fiert
    2 dl apa
    1/2 lingurita patrunjel tocat
    Ev. 2 boabe de piper
    1 lg ulei (de rapita)
    1/2 dl lapte matern sau lapte praf.




    Pune apa la fiert. Spala, curata si taie cubulete morcovul. Pune morcovul la fiert (si piperul)si lasa-l sa fierba sub capac cca 5 min. Spala,curata si taie in cubulete cartoful. Pune-l la fiert impreuna cu morcovul. Mai lasa sa fiarba 5 min. Adauga porumbul (fiert in prealabil) , carnea macinata de vitel si patrunjelul. Mai fierbe cca 5 min. Ia mancarica de la foc si lasa sa se raceasca putin. Adauga uleiul si paseaza la mixer. Adauga laptele de mama/praf, pentru a dobandi consistenta dorita.

  10. #21
    Floricica Senior raluca28's Avatar
    Membru inregistrat la
    12.11.2009
    Postari in forum
    2.806
    Eu cred ca faci o treaba buna cu retetele astea (cine e pt diversificarea mai tarzie le poate adapta la o varsta mai mare)- iar pentru cei cu doua maini stangi in bucatarie, asa ca mine, pot fi o adevarata sursa de inspiratie.

  11. #22
    Floricica Debutanta ana2003maria's Avatar
    Membru inregistrat la
    30.03.2011
    Localitate
    Lund, Suedia
    Postari in forum
    609
    Merci mult:)
    Asta era si ideea de la care am pornit... Doream doar sa fiu o sursa de inspiratie pentru cei ce doresc sa se inspire, si nu sa impun reguli si limite de varsta. Eu mentionez doar varsta minima, de la care se permit aceste alimenta aici, si pe care eu o consider adecvata. Dar asta este parerea mea:).

    Si apoi, fiecare reteta poate fi modificata, si adecvata nevoilor bebelusului fiecaruia:)

    POFTA BUNA TUTUROR GURITELOR :)

load
Sunt de acord

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politicii de Cookie | Setari