Bebelusii nostru primesc tot ce au nevoie, din punct de vedere nutritiv, din lapticul nostru sau din laptele praf de tip formula, pana la varsta de 6 luni. Dupa aceasta varsta, insa, valoarea nutritiva a lapticului nu mai satisface toata nevoia bebelusului pentru o dezvoltare normala a acestuia. LAptele matern este, de exemplu sarac in fier si fibre, necesare bebelusului nostru. De aceea se recomanda diversificarea meniului acestuia dupa aceasta varsta.
Cu toate aceste , nu este gresit a-l pregatii pe bebelus, cu gusturile si consistentele noi, chiar incepand cu varsta de 4 luni. Mesele inainte de 6 luni, insa, nu este necesar sa aibe un rol preponderent nutritiv. Acestea au menirea de a-l invata pe copilas sa plimbe mancarica solida prin gurita si sa o inghita, pe langa rolul de degustare.
Foarte important este ca diversificarea inainte de 6 luni sa fie facuta lent, si treptat.
Nu forta niciodata bebelusul, si nu te speriati daca acesta refuza la inceput unele mancari.
Incepe cu o cantitate f mica, o lingurita este de ajuns.
Daca bebelusul refuza o leguma, de exemplu, incearca cateva zile la rand cu acea leguma. S-ar putea ca bebele sa se obisnuiasca cu gustul nou. Daca incercarile nu dau rezultat, ia mai bine o pauza de cateva zile, s-ar putea ca bebelusul sa nu fie pregatit pentru acest pas inca.
Este foarte important pentru viitor ca bebelusului sa ii faca placere sa manance. De aceea poti chiat tu ca parinte sa gusti de fata cu bebelusul din mancarica lui si sa ii arati cat este de bun. Copiii au tendinta de a-si imita parintii.
(Acestea sunt sfaturi pe care si eu la randul meu le-am primit de la persoane mai experimentate decat mine. Daca imi mai amintesc cate unul am sa le scriu pe parcurs.)
Exemple de legume care pot fi introduse ca si gustare, sub forma de pireu,de le 4 luni si modul lor de prepapare:
1. cartof
2. pastarnac
3. morcov
4. porumb (firt in prealabil)
5. mazare
6. broccoli
7. fasole verde
...
- spala si curata legumele care necesita acest proces,
- taie in bucatele mici legumele,
- fierbe apa intr-u cratita ,
- adauga legumele in apa fiarta,
- apa trebuie doar sa acopere legumele,
- fierbe legumele pana sunt moi,
- strecoara legumele, fdar pastreaza cam 1/3 din apa,
- paseaza legumele cu un mixer dau un blander, de ex.,
- adauga din apa pastrata pentru a obtine consistenta dorita ( mai moale decat un pireu normal),
- lasa pireul la racit, si inghiata-l apoi in formele de la cuburile e ghiata.
- pastreaza la congelator, in pungi etichetate cu numele legumei si data prepararii, poate vrei dori sa revi la o leguma dupa ceva timp.
- nu pastra mai mult de o luna mancarica in congelator.
Exemple de pireuri de fructe:
- babana,
- banana cu mango,
-mango,
-banana si kivwi,
- fructe de padure,
- prune,
-papaya,
...
In cazul fructelor de padure, aceste pot fi pasate usor prin presa de usturoi, o modalitate usoara de a obtine o portie mica, proaspata.
In momentul in care bebelusul s-a aobisnuit cu gustul si consistenta pireurilor de legume, se poate introduce carnea de pui sau vitel ( o sursa enorma de proteine pentru viitor).
Retete:
Pireu de carne de vitel:
suficient pentru app 40 "cuburi de ghiata"
cca 1/2 kg carne de vitel ( poate fi inlocuite si cu porc, miel si vanat in cazul copilului mai mare)
1 l apa
4 boabe de piper
un praz sau o ceapa
1 foaie de dafin
1 morcov curatat
1 pastarnac curatat
frunze de patrunjel
Fierbe 1 l apa. Taie carnea in bucati potrivite, nu f mici, si pune-o i apa fiarta. Spumeaza daca este nevoie. Adauga condimentele ( mai putin verdeata). Cand carnita este aproape fiarta adauga legumele tocate marunt. Fierbe pana si acestea sunt moi. Adauga patrunjelul.
Ia mancarea de pe foc si las-o sa se racoreasca. Strecoara zeama si pastreaz-o.
Separa carnea de legume, toac-o si da-o prin mixer, cu zeama necesara pentru a obtine consistenta dorita. Da si legumele prin mixer, foloseste si aici din zeama, pentru a obtine consistenta dorita.
Pastreaza restul de zeama pentru un eventual sos.
Ex de reteta de sos:
app 30 "cuburi de ghiata"
2 dl lapte
2 dl zeama de carne
4 lg faina de grau sau porumb( nu malai)
2 lg ulei sau unt
Pune grasimea intr-un castron. Adauga faina, amestecand mereu. Adauga treptat, apoi, zeama de carne si laptele, amadoua reci. Fierbe la foc mic, amestecand mereu cca 3 min. Condimenteaza dupa gust cu verdeata precum: marar, patrunjel, cimbru, tarhon, busuioc... Copiilor le place mancarea cu gust :)
Bebelusul meu s-a trezit. Am sa revin cu mai multe retete :)
Ultimele discutii din forum
-
07.04.2011 11:23:17 #1
Degustari 4-6 luni, retete si sfaturi
-
07.04.2011 11:31:10 #2
eu intre 4 si 6 luni nu as incepe diversificarea! atunci ei au nevoie doar de lapte (matern sau formula) si atat! de ce i-ai introduce atatea asa de timpuriu?!?
-
07.04.2011 11:43:59 #3
Inainte sa mai revii si cu alte retete ar trebui sa te mai documentezi putin,multe dintre cele enumerate de tine sunt adevarate "bombe" pentru stomacul unui bebelus de 4 luni,de ex:banana,kiwi,sosul cu faina si grasime,zeama de carne...In final mai spui sa condimentam,ca le place mancarea cu gust copiilor,dar la 4 luni vorbim despre sugari,in nici un caz de copii!!!In plus la 4 luni nici n-ar avea cum sa le placa mancarea "cu gust",nu cred ca se nasc iubind gustul de piper,cimbru,tarhon,etc.
-
07.04.2011 11:56:58 #4
Se deschid in avalansa topicuri despre diversificare, cu informatii care mai de care mai eronate.
Diversificarea se incepe cu legume, nu cu fructe (cum se scria in alta parte-mar copt) si cu suc, nu cu piure.
Fructele cu samburi mici nu se dau inainte de 1 an, pot provoca alergii (capsuni, zmeura, kiwi, banane).
Grasimi, condimente, nu. Porc si miel, care sunt f. grele, muuuult mai tarziu. etc, etc, etc.
-
07.04.2011 11:58:24 #5
Acestea sunt recomandarile in Suedia. Sunt retete din reviste primite de la dispensar, reviste ce nu se comercializeaza ci se impart gratui de catre statul suedez .Revistele sunt facute de nutritionisti si pediatri. Pot sa documentez ceea ce scriu .
Retetele aceaste sunt orientative, nu este nimeni nevoit sa le foloseasca.
-
07.04.2011 12:02:45 #6
ralukut dar nici tu nu esti mai prejos...:( oare de ce sa dai sucuri unui sugar?!!? n-ai citit si tu ca cel mai bine e mai mare decat mai mic? adica...sucul se duce direct in stomacel pe cand piureul (de legume sau fructe) trece intai de bariera guritei, limbii, saliva actioneaza si abia apoi la stomacel! ceea ce e muult mai sanatos si pt oamenii mari daramite pt un mic sugar de 6 luni cand este cel mai bine si sanatos sa se inceapa deversificarea!
cu legume incep cei mai slabuti, iar cu fructe cei mai dolofanei! dar precizez inca o data (scuze pt repetitie) ca nu sub 6 luni!!!! pana la 6 luni doar lapte (matern sau formula) asta e mai mult decat sufi pt un sugar!
aaa si sucul este muult mai acid decat un piure (fructe sau legume)Modificata de ancuta_b; 07.04.2011 la 12:04:51.
-
07.04.2011 12:04:04 #7
-
07.04.2011 12:04:04 #8
Pe de alta parte, condimentele nu sunt gresite in nici un caz. Borcanelele cu mancarica din comert le contin, si sunt aprobate soi testate de nutritionisti si pediatri.
Dar daca doriti sa va invatati copiii cu mancaruri fara gust, si la varsta de 3 ani sa refuze totul in afara pireului de cartof si a carnii de pui, nimeni nu va obliga la altceva!!!
-
07.04.2011 12:08:37 #9
Toate siturile oficiale ale guvernului suedez, recomanda aceste mancaruri
. Si recomandarile oficiale ale unei institutii guvernamentale, care se ocupa cu cercetarea nutritiei optime a populatiei dau aceleasi sfaturi in aceasta tara
Toti pediatri urmeaza aceste sfaturi si le sfatuiesc la randul lor.
Acestea sunt sursele mele
In Romania fiecare pediatru are parerea lui, aici nu pot sa se exprime cum doresc, sunt directive date de guvern, pe care trebuie sa le urmeze pana la probe contrarii
Aceste sfaturi nu sa dau fara cercetari!
-
07.04.2011 12:12:32 #10
-
07.04.2011 12:15:32 #11